Karl-Anthony Towns je odličen v obrambi in napadu. Za svojo višino pa ima tudi dober met z razdalje. Foto: EPA
Karl-Anthony Towns je odličen v obrambi in napadu. Za svojo višino pa ima tudi dober met z razdalje. Foto: EPA
D'Angelo Russell
D'Angelo Russell prihaja v Los Angeles, kjer bo pritisk na mladem branilcu zelo velik. Foto: EPA
Jahlil Okafor
Jahlilu Okaforju, ki ima tudi nigerijske korenine, napovedujejo zvezdniško kariero. Foto: EPA

Od letošnje generacije se kar veliko pričakuje in tako je bil letošnji nabor zaradi nekaterih nadarjenih košarkarjev zelo pričakovan, obenem pa so nekatere slovite franšize imele visoke izbore. Minnesota je pričakovano izbrala 19-letnega in 211 centimetrov visokega Townsa. Nadarjeni center je blestel na univerzi Kentucky, kjer ga je vodil Jonh Calipari, ki ga je pred leti tudi poklical v reprezentanco Dominikanske republike, saj Townsova mama prihaja s te karibske države.

Pri Timberwolvesih so zdaj zbrani zadnji trije prvi izbori, saj je lani Cleveland v Minnesoto poslal Kanadčana Anthonyja Bennetta in Andrewa Wigginsa, ki je bil tudi najboljši novinec pretekle sezone. To je tretji prvi izbor v zadnjih šestih letih, ki prihaja iz Kentuckyja (Anthony Davis, John Wall). Towns je na prireditvi v Barclays Centru v Brooklynu sedel s Caliparijem in po izboru je dejal: "Preden je komisar Adam Silver oznanil prvi nabor, sem želel spiti nekaj vode, pa sem se kar tresel. Trenerju sem rekel, da mi v tem trenutku ne bi smel dati žoge za zadnji met, saj bi zagotovo zgrešil."

Russell pred Okaforjem
Največja dilema je bila, koga bodo na drugem mestu izbrali Lakersi. Sprva se je govorilo o Jahlilu Okaforju, toda glede na trenutne proste igralce bodo Lakersi poskušali pod obroče pripeljati že uveljavljenega košarkarja iz Lige NBA in so tako izbrali najbolj nadarjenega branilca letošnjega nabora D'Angela Russlla, ki prihaja z univerze Ohio State. 19-letni Russell velja za odličnega strelca in podajalca, s 196 centimetri pa lahko igra na obeh branilskih položajih. Okaforja je tako izbrala Philadelphia. 211-centimetrov visoki center velja za ofenzivno enega najobetavnejših visokih košarkarjev zadnjih let. 19-letni Američan je hodil na Duke, s katerim je letos osvojil Ligo NCAA.

Izbranih 11 evropskih košarkarjev
Na četrtem mestu je pristal 19-letni Latvijec Kristaps Porzingis. Kar 216 centimetrov visoki krilni center je zadnja štiri leta igral v Sevilli. Zdaj je član New Yorka, navijači Knicksov pa v dvorani nad izbiro niso bili navdušeni. Petega je Orlando izbral Maria Hezonjo. 20-letni biser hrvaške košarke je velja za najboljše krilo na naboru. Dalmatinec je zadnja tri leta igral v Barceloni. Deseterico je zaključil Miami, ki je izbral obetavnega branilca Justisa Winslowa z Duka.

Na naboru ni bilo nobenega Slovenca, bilo pa je izbranih še devet Evropejcev. 26. po vrsti je bil izbran srbski center Partizana Nikola Milutinov, 31. Cedi Osman iz turškega Anadolu Efesa, 35. španski center Guillermo Hernangomez iz Seville, 47. litovski center Arturas Gudaitis iz Žalgirisa, 50. švedski branilec Marcus Eriksson iz Barcelone, 54. špansko krilo Dani Diez iz Gipuzkoe, 57. srbski organizator igre Nikola Radičević iz Seville, 59. grški krilni center Dimitrios Agravanis iz Olympiacosa in 60. kapetan Crvene zvezde Luka Mitrović. Satnam Singh Bhamara, ki ga je na 52. mestu izbral Dallas, je prvi Indijec, ki je bil izbran na naboru Lige NBA.

NABOR
 1. K.-A. TOWNS         Minnesota    
 2. D. RUSSELL          LA Lakers    
 3. J. OKAFOR           Philadelphia 
 4. K. PORZINGIS        New York     
 5. M. HEZONJA          Orlando      
 6. W. CAULEY-STEIN     Sacramento   
 7. E. MUDIAY           Denver       
 8. S. JOHNSON          Detroit      
 9. F. KAMINSKY         Charlotte    
10. J. WINSLOW          Miami        
...                                  
26. N. MILUTINOV        San Antonio  
31. C. OSMAN            Minnesota    
35. W. HERNANGOMEZ      Philadelphia 
47. A. GUDAITIS         Philadelphia 
50. M. ERIKSSON         Atlanta      
54. D. DIEZ             Utah         
57. N. RADIČEVIĆ        Denver       
59. D. AGRAVANIS        Atlanta      
60. L. MITROVIĆ         Philadelphia