Nekdanji slovenski reprezentant Rašo Nesterović, evropski klubski prvak in nosilec šampionskega prstana v Ligi NBA, za zdaj ne bo pomagal zmajem. Foto: Aleš Fevžer
Nekdanji slovenski reprezentant Rašo Nesterović, evropski klubski prvak in nosilec šampionskega prstana v Ligi NBA, za zdaj ne bo pomagal zmajem. Foto: Aleš Fevžer
Matevž Zupančič
Klubsko vodstvo Uniona Olimpije (na sliki direktor Matevž Zupančič) si je želelo sinergije z Rašem Nesterovićem. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija in Nesterović se nista dogovorila

Rašem Nesterovićem.

Kot so uvodoma zapisali pri Olimpiji, se čutijo dolžne pojasniti dogovarjanje z Nesterovićem, saj so se v medijih o morebitnem sodelovanju pojavile številne insinuacije glede delovanja kluba.

Klubsko sporočilo spodaj objavljamo v celoti.


Drži, da se je Rašo Nesterović že pred časom sestal tako s predsednikom kluba kot tudi z vodilnimi pokrovitelji. Po opravljenih pogovorih, sodelovanja nikakor nismo zavrnili. Finančna plat projekta žal ni ponudila nobenih konkretnih temeljev, morebitni vlagatelji ali pokrovitelji so ostali neimenovanii!? Program dela je bil predstavljen le v obliki okvirnih idej, ki se bistveno ne razlikujejo od trenutnih klubskih usmeritev. Ne glede ne to, je klub z g. Nesterovićem želel najtesneje sodelovati na športnem področju, kjer bi bil pripravljen zaupati njegovem izjemnim igralskim izkušnjam ter mu ponuditi ustrezno mesto. Preko medijev smo v teh dneh izvedeli, da g. Nesterovića projekt ne zanima več. Postavljanje rokov za tako pomembne odločitve, zlasti preko medijev, se nam ne zdi ustrezno, saj je jasno, da so to procesi, ki zahtevajo drugačen, poslovni pristop. Zlasti, ko je klub v zadnji tretjini sanacijskega programa, od katerega ne bomo odstopali.

Vztrajamo tudi, da klub posluje transparentno in z javno predstavljenim finančnim stanjem. Klub v zadnjih dveh sezonah ni obremenjen s škodljivi pogodbami. Natančne številke bomo, tako kot lani, tudi letos objavili po končani letni reviziji in nemudoma po redni klubski skupščini kot to zahteva delovanje društva. Klub pa, tako kot vsako društvo ali podjetje, nikoli ni in ne bo na zahtevo razkrival poslovnih skrivnosti katerim koli zunanjim osebam, saj je to kaznivo in tudi ne v skladu s splošno pravno in poslovno etiko.

Ob vsem tem ne bežimo od dejstva, da športni rezultat na lokalni ravni ni zadovoljujoč in ga bo treba v prihodnosti izboljšati. Klub ima trdno postavljene nove temelje mladinskega pogona, ki ga strokovno vodita Gašper Potočnik in Janez Drvarič z vse več slovenskimi igralci, rezultati pa se že kažejo. Usmeritve članske ekipe za naslednjo sezono bodo jasno predstavljene ko bo odločeno, v katerih tekmovanjih bo Union Olimpija nastopala, klub pa bo za vsak scenarij dobro pripravljen. A-priori odrekanje evropskim in regionalnim tekmovanjem v tem trenutku ni v skladu s klubskimi usmeritvami, saj bi to pomenilo preveliko finančno tveganje.

Union Olimpija v primeru v primeru Nesterović nikakor ni reagirala izključujoče, želeli smo poiskati konsenz in sinergije v korist Uniona Olimpije in slovenske košarke, zato obžalujemo, da se je glede tega ustvarila napačna podoba. Union Olimpija svojih poslovnih odločitev nikoli ne bo ne začenjala in zaključevala v medijih. Te poslovne politike se bomo držali tudi v prihodnje in ob tem ostali vedno hvaležni tistim pokroviteljem, partnerjem in sodelavcem, ki so nam stali ob strani tudi v najtežjih časih in nas podpirajo še danes, ko je klubu zagotovljeno delovanje tudi v prihodnje. K temu pa je v zadnjem času pripomogla tudi produkcija in prodaja (in ne pobeg) igralcev v druge klube.


Nesterović: Ne morem biti konkreten, če ne vem, kakšne so luknje
Nesterović je na Olimpijin "očitek", da je bil na sestanku s predstavniki kluba premalo konkreten, za TV Slovenija odgovoril: "Kakšnega natančnega načrta nisem mogel predstaviti, ker nisem imel podatkov o trenutnem stanju Olimpije, tako da je težko iti do novih sponzorjev, če ne veš, kakšna je luknja. Če ne veš, komu in kaj so dolžni. Ne morem iti do sponzorjev in jim reči nekaj, potem pa se bo izkazalo, da gre njihov denar le za pokrivanje lukenj iz prejšnjih sezon."

Naj pridejo prejšnji predsedniki s papirji
Bi bil Nesterović pripravljen v klub vložiti tudi svoj denar, če bodo izvedli privatizacijo? "Vložil bom toliko, kolikor so do zdaj vložili vsi predsedniki s svojih računov. Naj vsak pride s papirjem, koliko je vložil s svojega računa na račun Olimpije in bom jaz enako vložil, če je to največji problem, okoli katerega se vse vrti," je še povedal Nesterović.

Olimpija in Nesterović se nista dogovorila