Košarkarska zveza Slovenije se ne strinja z novo formulo, prek katere se lahko Union Olimpija oziroma Krka iz Novega mesta uvrstita v Evroligo le prek jadranske Lige ABA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Košarkarska zveza Slovenije se ne strinja z novo formulo, prek katere se lahko Union Olimpija oziroma Krka iz Novega mesta uvrstita v Evroligo le prek jadranske Lige ABA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Krka
Union Olimpija in Krka sta košarkarska paradna konja Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Oba sta poudarila, da je uvrščanje le dveh klubov iz prostora nekdanje Jugoslavije prek Lige ABA nesprejemljivo, gre pa tudi za razvrednotenje košarkarske tradicije in državnih tekmovanj, saj naj bi nova formula povsem razvrednotila državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki predstavljajo velikansko športno tradicijo.


Nova formula bi znižala zanimanje za Eurobasket
Slovenska košarka bi izgubila ogromno, če se v Evroligo ne bi uvrstilo vsaj eno moštvo iz državnega prvenstva, izostanek iz Evrolige pa bi lahko tudi znatno znižal zanimanje za košarko in za evropsko prvenstvo, ki ga leta 2013 gosti prav Slovenija. Prav tako so na KZS-ju izpostavili tudi nekaj preglavic, ki jih povzroča Liga ABA:

  • težavnost usklajevanja terminov igranja v evropskih tekmovanjih in v Ligi ABA;
  • naporna potovanja v Ligi ABA z avtobusi;
  • infrastruktura manjših nastopajočih klubov;
  • pogoste pritožbe klubov na sodniške kriterije;
  • pritiski takšnih in drugačnih lobijev in
  • vprašanje varnosti v primeru odločilnih tekem.


Zaslužijo si tri mesta v Evroligi
Države, kot so Slovenija, Hrvaška in Srbija, zaslužijo tri mesta v elitnem evropskem košarkarskem tekmovanju, kot je bilo to urejeno doslej, so prepričani na KZS-ju. Uvrščanje v evropska tekmovanja izključno prek Lige ABA bi gotovo košarkarskemu prostoru nekdanje Jugoslavije več vzelo kot pa dalo. Pogoji, ki jih morajo klubi izpolnjevati za uvrstitev v Evroligo, so jasno določeni s pravilnikom Evrolige (Bylaws), ki že tako izloča možnost sodelovanja klubov, ki organizacijsko, logistično, finančno in športno morda ne bi bili kos tako zahtevnemu tekmovanju, zato pri KZS-ju ne vidijo potrebe po spremembi aktualnega pravila le za to regijo, ki je klubom podeljevala licence 3 B.