36-letni izjemno izkušeni Američan Kelly McCarty je pridobil rusko državljanstvo zaradi pravila domačih igralcev v državnem prvnestvu. Nato je na Eurobasketu leta 2009 zaigral tudi za rusko izbrano vrsto. Foto: EPA
36-letni izjemno izkušeni Američan Kelly McCarty je pridobil rusko državljanstvo zaradi pravila domačih igralcev v državnem prvnestvu. Nato je na Eurobasketu leta 2009 zaigral tudi za rusko izbrano vrsto. Foto: EPA
Jevgenij Pašutin, Unics
Jevgenij Pašutin je v trenerski karieri poleg Unicsa in CSKA-ja vodil še Spartak iz Sankt Peterburga. Barve vseh treh klubov je branil tudi v času igralske kariere. Foto: EPA
Terrell Lyday, Unics
Američan Terrell Lyday, ki je izjemen atlet, v Kazanu igra od leta 2008. Pred letošnjo sezono je s klubom pogodbo podaljšal še za dve leti. Foto: EPA
Henry Domercant
Henry Domercant vrsto let igra za reprezentanco Bosne in Hercegovine, s katero je letos nastopil tudi na evropskem prvenstvu v Litvi. Foto: EPA

Za tatarskim klubom je izjemno uspešna lanska sezona. V ruskem državnem prvenstvu je bil po rednem delu celo prvi, na koncu pa je osvojil tretje mesto. Tretji je bil tudi v regionalni VTB-ligi, piko na i sezoni pa je postavil z zmago v Eurocupu, s čimer si je tudi prvič v klubski zgodovini priigral evroligaško vstopnico.

Dva domača poraza in dve gostujoči zmagi
Varovanci Jevgenija Pašutina so dobro začeli letošnjo sezono. Uvodno srečanje Evrolige so pričakovano izgubili. Iz Kazana se je z zmago vrnila Siena (71:79). V domači vrsti je blestel Henry Domercant, ki je dal kar 30 točk, pri italijanskih prvakih jih je Bo McCalebb prispeval 17. Sledilo je gostovanje v Carigradu pri Galatasarayu in velika zmaga (64:68). Znova je bil pri Unicsu najboljši Domercant. Izkušeni branilec je dosegel 16 točk.

Tudi drugo srečanje pred domačimi navijači so kazanski košarkarji izgubili. S kar 93:65 so gostitelje nadigrali igralci Barcelone. Rusi niso našli prave obrambe za Erazma Lorbka (24) in Juana Carlosa Navarra. Prejšnji teden je Unics dosegel še drugo zmago, tudi tokrat pa je bil uspešen na gostovanju. Za zmago nad Prokomom (68:72) je bil najzaslužnejši znova Domercant (23).

Unics letos že ugnal slovenskega selektorja
V VTB ligi je Unics dobil štiri tekme od petih. Premagal je kazahstansko Astano, latvijski VEF iz Rige ter ruska Nižni Novgorod in Krasnja Krila iz Samare. V derbiju je moral v predmestju Moskve premoč priznati ruskemu podprvaku Himkiju (76:74). Pri gostiteljih je 18 točk v statistiko vpisal Vitalij Fridzon, 20 pa Domercant pri gostih.

Tudi v treh krogih ruskega državnega prvenstva si je Pašutinova vrsta privoščila poraz. Izgubila je na gostovanju v daljnem Vladivostoku pri Spartaku Primorje (80:73). Ugnala je krasnojarski Jenisej (89:69) in v Krasnodaru tudi Lokomotivo Kuban (48:62), ki jo vodi Božidar Maljković. Primožu Brezcu se za domačo vrsto sploh ni uspelo vpisati med strelce.

V 20 letih do Evrolige
Klub je bil ustanovljen šele leta 1991. Po nekaj letih delovanja, ko je predsednik kluba postal Jevgenij Bogačev, si je izboril stabilen status v najmočnejši ruski ligi. Kmalu se je prebil v evropska tekmovanja, kjer je poleg Eurocupa, ki ga je osvojila lani, največji uspeh dosegel leta 2004, ko je slavil v Eurochallengu. Unics, za katerega sta v svojih karierah igrala Marko Tušek in Hasan Rizvić, je štirikrat postal ruski podprvak, dvakrat pa je osvojil pokal.

Glavno besedo imajo Američani
Cilj Unicsa v debitantski evroligaški sezoni je priti med najboljših 16. Pašutin, ki je leta 2010 popeljal CSKA na zaključni turnir Evrolige, ima na voljo izkušeno ekipo s številnimi košarkarji, ki so že pustili pečat v najmočnejšem tekmovanju stare celine. Na začetku sezone je v odlični formi Domercant. Američan, ki sicer igra za reprezentanco Bosne in Hercegovine, v povprečju v Evroligi dosega več kot 19 točk na tekmo.

Na zunanjih položajih sta nevarna Američana Lynn Greer in Terrell Lyday, pomemben člen je tudi njun rojak, izkušeni Kelly McCarty, ki je v karieri oblekel dres ruske reprezentance. Centrski dvojec tvorita visoki Aleksej Savrašenko, ki je svoj čas igral za CSKA, in nekdanji košarkar Partizana, robustni Avstralec Nathan Jawai. Svoje dodajata še ameriški krilni center z makedonskim potnim listom Mike Wilkinson in Belorus Vladimir Veremenko. V ekipi je tudi trenerjev mlajši brat in nekdanji ruski reprezentant ter kapetan CSKA-ja Zahar Pašutin.
Evroliga, skupina D, 5. krog
Danes ob 17.00:
UNICS KAZAN - UNION OLIMPIJA
Ob 19.00:
GALATASARAY - BARCELONA
Ob 20.00:
MONTEPASCHI SIENA - ASSECO PROKOM

Lestvica:                          
BARCELONA            4  4 0  +94  8
MONTEPASCHI SIENA    4  3 1  +39  7
GALATASARAY          4  2 2  -17  6
UNICS KAZAN          4  2 2  -28  6
UNION OLIMPIJA       4  1 3  -45  5
ASSECO PROKOM        4  0 4  -43  4