Božidar Maljković je na priprave poklical tudi pet članov reprezentance do 20 let. Foto: EPA
Božidar Maljković je na priprave poklical tudi pet članov reprezentance do 20 let. Foto: EPA
Jure Balažič
Priložnost je dobil tudi Jure Balažič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

S sedmim mestom je lani v Litvi izgubila možnost za olimpijske kvalifikacije. Kot gostiteljici prihodnjega evropskega prvenstva pa se ji kvalifikacij ni treba udeležiti. Kljub temu se je reprezentanca na začetku tedna zbrala na vsakoletnih pripravah.

Treningi bodo trajali 15 dni
Košarkarska reprezentanca bo do devetega avgusta imela 15 dni treninga, odigrala pa bo pet tekem. Sestava je zelo pestra: od košarkarjev z izkušnjami iz Lige NBA do tistih, ki igrajo nekaj več kot sezono ali dve v slovenski ligi, kar obeta obilo tekmovalnosti na treningih v Kranjski Gori in v Zrečah.

Manjka polovica reprezentance
Priprave bi morale biti, zakaj jih sicer sploh imeti? To bo pomemben postopek izbora za prihodnjo sezono, ko bo evropsko prvenstvo v Sloveniji. Vendar v letošnji reprezentanci, ki bo igrala tudi na dveh pripravljalnih turnirjih v Ljubljani in Beogradu, ni nobenega košarkarja, ki je v lanski sezoni napredoval oziroma bi mu uspevalo ohraniti svoj vrhunski položaj v Ligi NBA oziroma v najkakovostnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Ni Gorana Dragića, seveda ni Bena Udriha in Saše Vujačića. Tudi Erazmu Lorbku, Mirzi Begiću in Jaki Lakoviču se ni zdelo potrebno, da bi v letu brez velikega tekmovanja za slovensko reprezentanco prišli na priprave.

Na pripravah tudi pet mladcev
Da najboljših slovenskih košarkarjev to poletje ne bo na pripravah, je bilo znano takoj po lanskem EP-ju v Litvi. Tudi zato je kljub skromnemu sedmemu mestu na evropskem prvenstvu izmed košarkarjev do dvajsetega leta na članske reprezentančne priprave selektor Božo Maljković poklical kar pet košarkarjev, ki so pred enim tednom še upali na kolajno v Ljubljani.

Priložnost za Jureta Balažiča
Kdo izmed mladih košarkarjev bo prepričal selektorja, da zmore v moštvu z bolj izkušenimi doseči več, kot je proti vrstnikom iz Francije in Nemčije. Morda je prav zato v reprezentanci trikratni zaporedni šampion s Krko, pri vseh prejšnjih selektorjev prezrt Jure Balažič. Seveda Krka ni reprezentanca Španije ali Turčije, ki sta na zadnjem evropskem oziroma svetovnem prvenstvu ustavili Slovenijo v četrtfinalu. Tudi ni Hrvaška, ki jo je slovenski reprezentanci na EP-ju na Poljskem v četrtfinalu uspelo premagati.

V Stožicah Hrvaška, Srbija in BiH
Hrvaška košarkarska reprezentanca, ki tako kot slovenska za vsa velika tekmovanja ne zmore zbrati vseh najboljših, bo igrala prihodnji teden na pripravljalnem turnirju v Ljubljani. V dvorano Stožice bosta prihodnji konec tedna še drugo leto zapored prišli tudi Srbija in BiH. Na turnirju v Beogradu bo Slovenija čez dobra dva tedna najprej igrala proti Turčiji in še proti Srbiji ali Madžarski. Vsi letošnji tekmeci slovenske košarkarske reprezentance bodo tekme izkoristili za priprave na kvalifikacije za nastop na EP-ju.