Taka je idejna zasnove dvorane Portoval v Novem mestu. Foto: Sadar+Vuga
Taka je idejna zasnove dvorane Portoval v Novem mestu. Foto: Sadar+Vuga
Dvorana bo imela 5.000 sedišč. Foto: Sadar-Vuga

Ob obisku sekretarja Fibe Europe Nara Zanolina je župan občine Novo mesto Alojzij Muhič povedal, da po prvem neuspelem razpisu za gradnjo približno 14 milijonov evrov vredne dvorane Portoval rok za prijavo naložbenika pri drugem poteče 15. decembra. Trenutno se ni sicer še nihče prijavil, je pa glede tega optimist, je dejal.

Dvorana, ki naj bi sprejela 5.000 obiskovalcev, naj bi brez davka stala 12,8 milijona evrov, 51 odstotkov denarja zanjo pa mora zagotoviti naložbenik. Razliko bosta pokrila novomeška občina in ministrstvo za šolstvo in šport, zadnje v znesku 2,5 milijona evrov, je navedel župan in dodal, da bodo svoj del denarja v Novem mestu zagotovili v proračunu za leto 2013.

Začetek gradnje marca
Občina je že odkupila vsa potrebna zemljišča in s projektanti sklenila pogodbo. V začetku decembra naj bi zaprosili za gradbeno dovoljenje in dvorano začeli graditi marca prihodnje leto, končali pa leto pozneje, je še povedal Muhič.

Litva imela 3 milijone evrov dobička
Ob tem je sekretar Fibe Europe Zanolin poudaril, da se marsikdo v Sloveniji ne zaveda, za kako pomembno in odmevno prireditev gre. Slovenijo je primerjal z Litvo, kjer so z zadnjim Eurobasketom imeli tri milijone evrov dobička, in dejal, da je Slovenija precej bolj turistično razvita, ima vso potrebno podporo in leži v središču Evrope.

Od omenjenega prvenstva si Slovenija lahko obeta številne ugodne učinke, vse, kar je videl v Novem mestu, pa ga navdaja z optimizmom, da bo resnično tako, je še povedal Zanolin.