Metta World Peace - novo ime v ekipi Los Angeles Lakers. Foto: EPA
Metta World Peace - novo ime v ekipi Los Angeles Lakers. Foto: EPA

Metta bo moje prvo ime. Pomeni prijateljstvo, ljubezen in prijaznost. World Peace pa bo moj priimek, tako da bodo zdaj lahko vsi pripravljeni nositi moj dres.

Metta World Peace
19. novembra 2004 se je World Peace na tribuni Palace of Auburn Hillsa stepel z navijačem ... Foto: EPA
Jermaine O'Neal, Stephen Jackson in Ron Artest
... zaradi česar se je skupaj s soigralcema Jermainom O'Nealom in Stephenom Jacksonom znašel na zatožni klopi v Rochester Hillsu 23. septembra 2005. Sodnica Julie Nicholson jih je kaznovala z enoletno pogojno kaznijo, 60 urami družbenokoristnega dela in globo v višini 250 ameriških dolarjev. Foto: EPA

Ko zagledam Bena (Wallace, op. a.), sem vselej na preži. Vsakič sem pripravljen na fizični obračun. V primeru pretepa bi prejel zgolj od 10 do 15 tekem kazni, saj se tokrat ne bi pretepal na tribunah.

Metta World Peace in Tracy McGrady
Metta World Peace (na fotografiji v objemu s Tracyjem McGradyjem) je bil v Houstonu med letoma 2008 in 2009 eden izmed nosilcev ekipe. Foto: EPA
Metta World Peace
Metta World Peace je nasprotnika na parketu večkrat 'presenetil' tudi s pričesko. Foto: EPA

Ljubitelji ameriške najelitnejše košarkarske lige se še vedno s težavo privajajo na novo ime, ki si ga je izbral krilni igralec LA Lakersov. Ta se je odločil, da bo zaživel drugačno življenje. Njegovo športno kariero so zaznamovali številni sporni trenutki, vključno z enim najhujših incidentov v zgodovini Lige NBA, ko je v dresu Indiane poskrbel za vsesplošen pretep na parketu in na tribuni.

Toda čas je za spremembo, navdih za spremembo imena in priimka pa je našel pri igralcu ameriškega nogometa, zdajšnjem lovilcu New England Patriotsev, Chadu Johnsonu, ki se je leta 2006 preimenoval v Chad Ochocinco.

Krst v NBA-ju doživel v dresu Bullsov
Ronald William Artest ml. je svoje prve korake na poti do profesionalne kariere začel v Queensu v New Yorku, kjer je pozornost cenilcev talenta pritegnil zlasti na poletnih večdnevnih turnirjih. Bil je član košarkarskega moštva akademije La Salle, pozneje se je preizkusil tudi na kolidžu, kjer je igral za Univerzo St. John. Košarkarski poznavalci so bili prepričani, da World Peace v sebi nosi talent, vreden Lige NBA, zato se je pri 20 letih prijavil na nabor, kjer ga je v 1. krogu s 16. izbiro izbral Chicago. V United Centru je igral solidno, v dveh letih in pol, kolikor je nosil dres slovitih Bullsov, je v povprečju zbral po 12,5 točke na tekmo, a je bil kljub vsemu leta 2002 poslan v Indiano, kamor je prišel skupaj s soigralci Ronom Mercerjem, Bradom Millerjem in Kevinom Olliejem.

STE VEDELI?
  • 31. oktobra 2006 je izdal svoj prvi glasbeni izdelek, ploščo z naslovom "My World". Je tudi ustanovitelj in lastnik glasbene založbe Tru Warier.
  • Potem ko je spremenil svoje ime in priimek, želi priimek v World Peace zdaj spremeniti še njegova hčerka Diamond.
  • Ko je Michael Jordan leta 2002 dosegel 30.000. točko proti Chicago Bullsom, je bil Artest tako jezen, da je z udarcem skoraj prebil zapisnikarsko mizo.
  • Odraščal je skupaj z osmimi brati in sestrami.
  • Enkrat se je treninga Indiane udeležil v kopalnem plašču, na začetku sezone 2004/05 pa ga je trener Indiane Rick Carlisle suspendiral za dve tekmi, potem ko je World Peace zahteval mesec dni počitka, saj naj bi bil zaradi promocije R&B plošče skupine Allure popolnoma izmučen.
  • Ko je bil star 15 let, mu je umrla sestra Quanisha. Pokopali so jo z njegovo najljubšo košarkarsko trofejo.
  • V soseski Queensbridge, kjer je odraščal, je velik heroj, zato vsako poletje tam gosti tudi prijateljski turnir.
  • Je velik ljubitelj WNBA-ja, njegova najljubša igralka je članica Indiana Feverja, Tamika Catchings.


Zaradi pretepa ob 86 tekem

V dresu Indiane je nato poskrbel za enega najhujših incidentov v zgodovini lige. 19. novembra 2004 je v Detroitu začel množični pretep, ki se je s parketa preselil tudi na tribuno. Center Detroita Ben Wallace, nekoliko nezadovoljen z razpletom tekme, je odrinil Artesta, ki se je burno odzval in poskrbel za kaos. Ob parketu ga je umiril šele Reggie Miller, potem ko se je World Peace ulegel na mizo. Toda to je bil šele začetek nadaljevanja pretepa, zaradi katerega ga je doletela tudi huda kazen (prepoved nastopanja do konca sezone). Navijač Detroita A. J. Shackleford je ob parketu krilnega igralca Indiane zbadal do te mere, da je ta stekel na tribuno in ga fizično napadel. Epilog incidenta: Artest je moral izpustiti 86 tekem (73 v rednem delu sezone in 13 v končnici), kar je do danes še vedno najhujša kazen v zgodovini Lige NBA.

Odločil zmagovalca na odločilni tekmi
V naslednjih sezonah je nato branil barve Sacramenta in Houstona, julija 2009 pa ga je v Staples Center zvabil legendarni trener Phil Jackson, ki je novi okrepitvi Lakersov ponudil petletno pogodbo, vredno 33 milijonov ameriških dolarjev. V 'mestu angelov' se je relativno dobro znašel, v polnem sijaju pa je zasijal v finalni seriji leta 2010, v kateri je bil eden najzaslužnejših za še 16. naslov prvaka LA Lakersov v epskih dvobojih z Boston Celticsi. Na sedmi tekmi je zadel odločilno trojko, zmago pa je nato s prostima metoma potrdil Saša Vujačić.

Zdaj bodo lahko nosili njegov dres
"Metta je moje prvo ime. Pomeni prijateljstvo, ljubezen in prijaznost," je svojo odločitev obrazložil World Peace in dodal: "World Peace pa je moj priimek, tako da bodo zdaj lahko vsi pripravljeni nositi moj dres." Metta, sicer oče treh otrok, je na začetku v Los Angelesu nosil dres s številko 37, nato jo je lani spremenil v 15. Po spremembi imena in priimka pa želi v prihodnji sezoni nositi dres s številko 70, kar pa se najbrž ne bo zgodilo. Vodstvo Lige NBA namreč prepoveduje menjavo številke dresa iz sezone v sezono. Igralec lahko zamenja številko dresa le, ko pride v nov klub oziroma ko postane prosti igralec. Izbrano številko mora nato nositi najmanj pet let.

Kako se bo Artest odrezal pod novim imenom Metta World Peace, lahko le ugibamo. Bo z novim imenom celo uspešnejši? Številni so prepričani, da je s tem končno našel notranji mir, spet drugi so prepričani, da je krilni igralec LA Lakersov nekoliko čez les. A World Peace se s kritikami ne ubada, vsi pa upajo, da so številne težave na in ob košarkarskih parketih zdaj le še stvar preteklosti.

Zloglasni pretep na tekmi z Detroitom:


Glasbeni videospot za pesem Champions:


V oddaji Jimmy Kimmel Live


Vrhunci sedme tekme finala leta 2010:

Po osvojitvi naslova prvaka leta 2010:

Zabijanje na torkovi tekmi proti Utahu:


Nekaj akcij World Peacea:

Metta bo moje prvo ime. Pomeni prijateljstvo, ljubezen in prijaznost. World Peace pa bo moj priimek, tako da bodo zdaj lahko vsi pripravljeni nositi moj dres.

Ko zagledam Bena (Wallace, op. a.), sem vselej na preži. Vsakič sem pripravljen na fizični obračun. V primeru pretepa bi prejel zgolj od 10 do 15 tekem kazni, saj se tokrat ne bi pretepal na tribunah.