Miami in Boston se že tretjič zapored merita v končnici, a prvič v finalu Vzhoda. Leta 2010 so Kelti slavili s 4:1, lani pa Vročica z enakim izidom, kako bo pa letos? Foto: EPA
Miami in Boston se že tretjič zapored merita v končnici, a prvič v finalu Vzhoda. Leta 2010 so Kelti slavili s 4:1, lani pa Vročica z enakim izidom, kako bo pa letos? Foto: EPA
Shane Battier in Paul Pierce (Miami - Boston)
James je zbral 3 blokade, Wade, Anthony in Battier pa po dve. Takole je Shane Battier ustavil Paula Piercea. Foto: EPA
Ray Allen (Boston Celtics)
Bostonu se je precej poznal slab večer Rayja Allena, ki je v 39 minutah dosegel le 6 točk, iz igre pa je metal 1/7. Foto: EPA

Miami je dobil tri od štirih četrtin in ni niti enkrat na tekmi zaostajal za tekmecem. Košarkarji Heata so dobili skok z 48:33, ob tem pa Bostončanom podelili še enajst blokad, kar je tudi prevesilo tehtnico na stran gostiteljev.

Glavno nalogo sta sicer tudi tokrat opravila superzvezdnika LeBron James, ki je 32 točkam dodal 13 skokov, in Dwyane Wade, ki je zbral 22 točk in sedem podaj. Pri Bostonu je bil s 23 točkami in 10 skoki najboljši Kevin Garnett, ki mu le lahko sledil le še Rajon Rondo (16 točk, 9 skokov in 7 podaj).

Bostonu še uspelo izničiti do polčasa
Lanska serija med Miamijem in Bostonom se je končala z 10 točkami Jamesa, ki je v uvodni četrtini letošnje serije zbral 13, kar je bilo dve več kot celotna postava gostov, zaradi česar je Heat povedel z 21:11. Boston je v 2. četrtini po zaslugi Garnetta in Ronda ter Piercea (skupaj 23 točk v tej četrtini izničil zaostanek 11 točk, a kaj ko je v 3. četrtini sledil nov mrk Keltov.

Rondo metal trojke, Battier pa blokiral in zadel
Pri izenačenju na 50:50 je Rondo v pol minute zgrešil kar tri mete za tri točke, pri čemer mu je zadnji poskus blokiral Shane Battier, ki je nato le 11 sekund zatem zadel svojo trojko in sprožil Miamijev niz 9:2, po katerem se drugopostavljeno moštvo Vzhoda ni več oziralo na Boston in suvereno končalo prvo tekmo konferenčnega finala v svojo korist.

James: Blokada je kot zabijanje
"Blokada je kot zabijanje, moštvo ponese naprej," je James izpostavil ključni element tekme in poudaril, da so soigralci z blokadami in skoki omogočili uspešen strelski večer njemu in Wadu: "Midva z Dwyanom dobiva največ pozornosti v medijih, toda najini soigralci naredijo vse, da dobimo te tekme."

"Ena tekma je za nami, rabimo še tri zmage. Ampak tudi oni imajo priložnost, da na drugi tekmi naredijo to, kar si želijo," je bil kljub suvereni zmagi previden domači trener Erik Spoelstra. Na drugi strani je bil razočaran trener Celticsov Doc Rivers: "Na uvodnem gostovanju ne moreš imeti dveh četrtin mrtvila."

Najboljši moštvi Vzhoda igrata na štiri zmage, druga tekma pa bo na sporedu v noči s srede na četrtek, ravno tako v Miamiju.

LIGA NBA - KONČNICA

VZHOD, konferenčni finale


MIAMI (2) - BOSTON (4) - 1:0
93:79 (21:11, 25:35, 26:15, 21:18)
James 32 in 13 skokov, Wade 22 in 7 podaj, Battier 10 in 10 skokov, Chalmers 9, Miller 8; Garnett 23 in 10 skokov, Rondo 16, 9 skokov in 7 podaj, Pierce 12, Bass 8, Allen 6.

ZAHOD, konferenčni finale

Druga tekma, torek:
SAN ANTONIO (1) - OKLAHOMA (2) - 1:0

V oddebeljenem tisku izid v zmagah; igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.