Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 82 glasov Ocenite to novico!
Anthony Randolph
27-letni in 211 cm visoki Anthony Randolph je velika okrepitev za slovensko reprezentanco. Randolph se je rodil leta 1989 v Wurzburgu ameriškim staršem, ki so v Nemčiji služili vojsko. Foto: EPA

Dodaj v

Za (košarkarsko) Slovenijo odslej tudi Anthony Randolph

Šest sezon je igral v Ligi NBA
23. junij 2017 ob 18:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Igralec madridskega Reala Anthony Randolph je novi član slovenske košarkarske reprezentance. Selektorju Igorju Kokoškovu bo na voljo že na evropskem prvenstvu.

V Nemčiji rojeni 27-letni Randolph je bil leta 2008 štirinajsti izbran na naboru lige NBA. 211 centimetrov visoki košarkar lahko igra na položaju krilnega centra in centra, kar šest sezon pa je igral v Ligi NBA. Prvi dve sezoni je prebil pri Golden State Warriorsih, nato se je preselil k New York Knicksom, onkraj Atlantika pa je igral še za Minnesoto Timberwolvese in Denver Nuggetse.

Soigralec Dončića pri Realu
Evropsko košarkarsko zgodbo je začel pisati pri ruskem Lokomotivu iz Kubana, od začetka prejšnje sezone pa je soigralec Luke Dončića pri madridskem Realu. Randolph je 30. kandidat, ki ga je na seznam za nastop na evropskem prvenstvu uvrstil slovenski selektor Kokoškov. Randolph bo selektorju Kokoškovu na voljo že od prvega dne (19. julij) priprav na evropsko prvenstvo. Želja vodstva Košarkarske zveze Slovenije in Randolpha je, da bi bil 27-letni košarkar dolgoročna rešitev na položajih štiri in pet.

"Vesel sem, da sem dobil priložnost, da zaigram za Slovenijo. Igranje za Slovenijo predstavlja nov velik izziv v moji karieri. Dal bom vse od sebe, da upravičim zaupanje, ki sta mi ga izkazala Košarkarska zveza Slovenije in selektor Igor Kokoškov," je dejal Anthony Randolph.

Erjavec: Randolph bo upravičil zaupanje
Tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je zelo zadovoljen s prihodom Randolpha: "Anthony Randolph je velika pridobitev za našo reprezentanco, saj igra na položaju, kjer imamo najmanjši izbor igralcev. Zahvaljujemo se Vladi Republike Slovenije, ki je omogočila, da lahko Randolph zaigra v slovenskem dresu. Prepričan sem, da bo Randolph upravičil naše zaupanje. Želimo si dolgoročnega in uspešnega sodelovanja."

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
rangerno1
# 23.06.2017 ob 18:52
ODLIČNO! Dejansko bomo sedaj spadali med širše kandidate za medalje. Mi je pa žal, da se bomo takole odkrižali Omića, ki je bil vedno na voljo za reprezentanco in verjamem, da bo še kdaj igral za nas. Hvala Omiću zaenkrat in zelo me veseli dejstva, da imamo Randolpha v rosterju. In pa je, strinjam se tudi s tistimi, ki so/smo mnenja da je tole iskanje in novačenje tujih košarkarjev v reprezentančni košarki neumnost. Drugo dejstvo pa je, da ne vem zakaj ne bi počeli tega tudi mi, če lahko tudi ostali, pa še nekega blaznega bazena igralcev nimamo. Vsaj zame super novica!
drg
# 23.06.2017 ob 18:57
Sem absolutno proti takim potezam, ampak .. pri košarki imajo praktično vse reprezentance po enega dobrega Američana .. ga bomo pač imeli tudi mi. ;)
xP
# 23.06.2017 ob 18:54
Prakticno vsaka reprezentanca ze ima nekega naturaliziranega Americana, zato je edino pravilno, da smo to naredili tudi mi. Saj Alen je cisto ok igralec, a Randolph je res klasa in odlicen moderen visok igralec. Pa se z Luko sta soigralca.
Picasso
# 23.06.2017 ob 18:48
Bye bye Omič! Sem sicer proti temu, ampak ta Randolp je noro hud igralec v evropskem merilu - če že moram izbirati kdo naj bo naturaliziran, pa naj bo on ker bo delal razliko, Omič je žal ne in je celo slabši od npr. Vidmarja.
rangerno1
# 23.06.2017 ob 18:56
Na koncu, ko bo Kokoškov spoznal kako dober igralec je, pa ga bo še Realu speljal in odpeljal v Utah. Sicer pa že leta spremljam Randolpha, še iz časa, ko je bil član mislim da Denverje. Pametna poteza... namreč v NBAju se ni najbolj znašel, je pa sedaj navkljub manjši plači eden boljših igralcev na položaju 4/5 v Evropi, brez dvoma. Nam bo koristen na obeh položajih, možakar igra dobro obrambo (fenomenalen bloker), dober skakalec in dober strelec (tudi med za 3 točke). Naši reprezentanci bo dal super širino v igri. Brez njega bi vsi viseli na Dragiću in posledično bi naša igra lahko padla s tem ko bi se odrezalo Gorana, tako pa bo velik fokus še na Randolphu in bodo tudi ostali igralci imeli več prostora.
MJ-23
# 23.06.2017 ob 19:02
Če imajo lahko največje evropske reprezentance naturalizirane igralce, potem ga lahko ima tud 2 milijonska Slovenija. Španci, Turki, Rusi... za vse so naturalizirani igralci osvajal medalje, zato ni nič narobe če mamo mi svojega Američana. Največjo luknjo smo mel na štirki in zdaj imamo odlično štirko. Blokira, zadeva trojke, teče... to je dobra poteza. Zdaj imamo potencialno najboljšega playa na prevnstvu, najboljšo štirko na prvenstvu, Luka bo med najboljšimi na dvojki ali trojki (odvisno kje bo igral), tako da mamo zelo močno peterko. Komi čakam!
mietke10
# 23.06.2017 ob 18:53
Samo da ne bo šel po stopinjah Ariela....
gregsa
# 23.06.2017 ob 18:51
Anton Rudolf ... by Taxist Ibro twitter :)
DAbears
# 23.06.2017 ob 18:54
Aha francozi spanci rusi turki majo tud vsi same domacine kanede

Bravo super poteza
Anton rudonja dobrodosel
boroč
# 23.06.2017 ob 18:57
Picasso

Bye bye Omić! Sem sicer proti temu, ampak ta Randolp je noro hud igralec v evropskem merilu - če že moram izbirati kdo naj bo naturaliziran, pa naj bo on ker bo delal razliko, Omič je žal ne in je celo slabši od npr. Vidmarja.
-----------------------------------------------------
Omić je postal košarkarsko ime v Sloveniji, tako kot Vidmar, Dragić in še mnogi. Randolp niti ne ve še, kje je Slovenija. Da bo prišel sem, si po pomagal z GPS.
Kakšno zvezo ima tu primerjanje Omića z Vidmarjem. V reprezentanco ga je povabil selektor in mislim, da je dobro igral. Ni on nič kriv za to, če nimamo veliko boljših kot je on (Omić). Sicer pa imamo veliko košarkarjev, Slovencev po očetu in mami, ki so se na povabilo za igranje v naši reprezentanci požvižgali.
sjefrojkaf
# 23.06.2017 ob 23:04
Meni pa bolj kot Randolph gre na živce uporabljanje spačenke "repka" za imenovanje reprezentance . Čisti debilizem.
SsDrag
# 23.06.2017 ob 21:09
miko123
Kakšno povezavo ima on z Slovenijo?

Saj ti piše v članku. Luka Dončič, Slovenec, je njegov soigralec pri Realu. In pa pravilno je "s Slovenijo", ne "z Slovenijo"
drg
# 23.06.2017 ob 19:34
Je pa res, da je Randolph ravno toliko Slovenec, kot sta to bila Kastrati in Morina. ;)
Chopin
# 23.06.2017 ob 21:21
Boljsega igralca bi Slovenska reprezentanca nemogoce dobila, predvsem zato, ker bo Randolphigral na poziciji, ki je dalec najbolj podhranjena v Slovenski reprezentanci, on pa je eden izmed najboljsih krilnih centrov v Evropi + v najboljsih letih je + 6 let NBA izkusenj (celo 14ti v prvem krogu je bil izbran na naboru...).

Tej ekipi je na papirju letos bolj pomemben Randolph kot Doncic (na njegovih pozicijah je reprezentanca dobro pokrita tudi brez njega). Od Luke sicer jaz letos se ne pricakujem veliko (v prihodnosti pac), ker je star 18 let in verjamem, da so odlocilne tekme na Eurobasketu za njega pac trenutno previsok nivo, podobno kot je bilo recimo na F4 Evrolige. Za moje pojme je top 8 Eurobasketa se bolj kvaliteten basket kot F4 Evrolige. Se pa pustim presenetiti.
zerorez
# 23.06.2017 ob 20:15
Ne poznam nobenega pravila, ki bi dovoljeval naturalizacijo samo igralcem iz Balkana.
Tako da, dobrodosel!
rangerno1
# 23.06.2017 ob 19:25
Pa da dodam še to. Randolph in Dončič sta iz Reala že super uigrana, še posebej kar se pick and rolla in pick and popa tiče, tako da kar se tega tiče je tole res super rešitev.

Vidmar bo dobro kontroliral raketo, Dragič in Dončič bosta odlično organizirala, Randolph bo lahko igral centra in štirico, kar imamo Randolpha, Dragiča in Dončiča, se bo precej odpiral prostor, za kar rabimo kakšna 2 turinerja pri metu, eden bo verjetno Prepelič. Potem pa rabimo pa seveda 3-4 garače tipa Murič, Blažič, Hrovat, Čančar, Klobučar, res škoda če ne bo Zorana Dragiča (zadnjič sem bral da že pridno okreva in da že rahlo trenira, vendar se bojim da tudi če bo zdrav, ne bo pripravljen), na centru pa sta tako na voljo samo še Bolčina in Dimec, tako da Dimec. Torej

Goran Dragić
Luka Dončič
Klemen Prepelić
Jaka Klobučar
Jaka Blažič
Vlatko Čančar
Edo Murič
Randolph
Dimec
Vidmar

Preostali dve mesti pa za tista dva, ki se najbolj dokažeta oz. kjer bo potrebno največ poflikat.
soleti
# 23.06.2017 ob 19:52
Kot povsod hočemo biti Slovenci bolj papeški od papeža in ikot ponavadi vsaj nekateri nasprotujejo takim potezam,.Načeloma nasprotujem tudi jaz, toda to je stalna praksa povsod. Od Makedonije do Nemčije.. Samo poglejte koliko temnopoltih in to v vseh športih igra v Franciji..Tak je multinacionalni trend..In tu bi se mi šli nekega ponosa. nas pohodijo kot muho...Hvala bogu, da kdo sploh hoče igrati za nas.. Podpiram v smislu, da je tak igralec dolgorčnega pomena, in da je zgolj dodana vrednost.. Okostje pa mora biti naše, sploh zaradi mladih generacij, ki vidijo v tem motivacijo..
weylakuc
# 23.06.2017 ob 18:52
Kaj na to poreče Omič?
guerrillamail
# 23.06.2017 ob 21:22


Dobrodosel :)

Je pa zanimivo nekaj, kar me spravlja v smeh ko berem komentarje. Kar nekaj jih je proti, da bi on zaigral za Slovenijo. In ravno tisti bi potem ob slabemu rezultatu raztrgali reprezentante in trenerja posljali preko Kolpe ;)
peroaroma
# 23.06.2017 ob 19:40
res mi je žal za Omića, vendar fant bo moral razumeti da mu je Slovenija vseeno dala toliko da lahko vsak dan hodi molit na Brezje. Iz anonimusa se je v Sloveniji razvil v dobrega igralca z lepo plačo, mora pa razumeti da je Tone pač ustreznejša rešitev
peroaroma
# 23.06.2017 ob 19:44
kakor sem bil skeptičen do trenutnega vodstva KZS jih moram tokrat pohvaliti. Dejansko sestavljajo eno lepo zgodbico, ki bi znala jeseni presenetiti. Škoda le za Zokija, vendar malo sumim da se bo Zoki čudežno pojavil na treningu. Ker kolikor ima pa on volje, je nima nihče. prepreči mu lahko le klub, kar pa je velika verjetnost glede na to da so letos vse zasrali
peroaroma
# 23.06.2017 ob 19:38
če smo malo resni, je tole fenomenalna izbira, upam le da so se pogajalci tako potrudili, da so mu nekako pogojevali da bo igral zavzeto. Na srečo so poleg Rašo , Dončič, Dragić in Kokoškov ki so tudi za Toneta neka avtoriteta. ko je imel Ariel za selektorja razne Urlepe in Zrinjske seveda ni bilo nič v redu.
Applecore
# 23.06.2017 ob 19:00
Randolph je odličen igralec in bo prinesel dodatno kakovost tam, kjer smo zadnja leta najbolj podhranjeni - pod košem. Žal mi je sicer Omića, ki je drugo polovico sezone zelo dobro odigral in je bil vedno tudi pripravljen igrati za Slovenijo, a kvaliteta govori v prid Randolphu.
Jata5
# 23.06.2017 ob 21:31
Torej sem proti takšnim primerom, ker pa to delajo tudi druge države, pa zadevo pogojno akceptiram.

Par takih komentarjev sem prebrala in točno s tem se strinjam. Načeloma bi najraje videla, da VSE reprezentance igrajo samo z domačimi igralci, ki so za njih igrali že v mladinskih selekcijah. Ker pa skoraj vsi to počnejo, bi si pa mi spet v lastno skledo pljuval, če ne bi izkoristil možnosti in se okrepil s tujcem.
timoti
# 23.06.2017 ob 20:32
Slovenci spet bolj papeški od papeža.
Go Randolph !!!!
čarli23
# 23.06.2017 ob 19:42
Če za trenutek pustimo problematičnost naturalizacij ob strani...V igralskem smislu je to za reprezentanco velika okrepitev, s tem je odpravljen daleč največji problem reprezentance na poziciji 4, poleg tega bo omogočil Muriću in Čančarju igro na pozicij 3, Blažiču pa na 2. Drugače pa je le neka razlika če igralec leta živi v neki državi, govori jezik, na nek način odraste s svojimi reprezentančnimi soigralci kot pa da pride nek Randolph, ki za Slovenijo verjetno ni slišal dokler ni prišel k Realu in je spoznal Dončića. Škoda Omića...
lookaaa
# 24.06.2017 ob 07:32
sam sem proti tem naturalizacijam. sport je postal en sam velik biznis, skandinavska atletika je polna temnopoltih atletov ( ima EP sploh se smisel?), rokomet je se bolj nelogicna organizacija, kjer so rekorderji igrali tudi za 4-5 reprezentanc, katar je pa itak zmagovalec, ko je v par letih kupil ekipo za vrh... itd, kosarka ni nobena izjema (slovenija ze prej, makedonija, spanija...).

sam nebi dovolil, da se to dogaja. tam, ko si rojen, za tisto repko igras in to brez izjem. ko so enkrat te izjeme in je zraven se denar, se pac kupuje vseevprek...

ce pa delajo to vsi, pa dajmo se mi. bedno....

kakorkoli ze, bo pa ta reprezentanca z njim veliko pridobila. ce se bom lahko popolnoma poistovetil z njo, sicer ne vem! me bo morebitna medalja zadovoljila? vsekakor ne bo tako pristna, kot bi bila z samimi klenimi slovencki.

kot, da bi seksal s sestro. filing je isti, a ves, da je nekaj hudo narobe!!! :)
lukace5
# 24.06.2017 ob 00:11
Super okrepitev za reprezentanco. KZS je pač izkoristila to, kar je po pravilih dovoljeno. Pred tem so za naše igrali McDonald, pa Golemac, Begič, Omič... FIBA to dovoljuje, veliko reprezentanc to izkorišča in neumno bi bilo takšnega igralca izpustiti iz rok. KZS tu ni nič kriva in je naredila to, kar je najboljše za reprezentanco. Ne vem kaj se sedaj nekateri pritožujete.

Tudi meni to pravilo ni všeč ampak, če že obstaja ga je potrebno najboljše izkoristiti. Randolph je ena najboljših štiric v Evropi, nadpovprečen atlet tudi za NBA nivo, izjemen bloker... Pri njem šepa BBIQ. V Evropi je tudi brez tega tako atletsko dominanten, da lahko brez težav igra, v NBA pa to ne gre. Če bi igral bolj pametno, bi bil v NBA all star igralec ali pa vsaj blizu. Definitivno poleg Gorana trenutno naš najboljši igralec...
RudeCorona
# 23.06.2017 ob 22:03
ups ....

https://www.youtube.com/watch?v=HmdtinDB
ib4
raintaker
# 23.06.2017 ob 19:03
Čudo božje, ne morem verjet da so nekaj vendarle zrihtali.
To pa naredi tole reprezentanco precej drugačno. A je še kakšna šansa da Zoran pravočasno sanira poškodbo?
Zbornaya Komanda
# 23.06.2017 ob 19:40
O lej ga, Tone Radolfi. Njegov brat Davor je nekoč s svojim ansamblom redno nastopal v vsaki slovenski vasi.
pero23
# 24.06.2017 ob 09:00
Ni sploh nujno, da mu je bilo treba kaj plačati. To, da ima SLO državljanstvo je za njega velik bonus, saj bo še bolj zaželjen pri evropskih klubih, ker ne bo nastopal kot tujec. To pomeni tudi višjo plačo v klubu ;)
KZS se zaveda, da je to zadnja priložnost, da Dragič in druščina pridejo do kakšne medalje na velikem tekmovanju in zato delajo vse, kar je dovoljeno, da bi do tega prišli. Verjemite mi, da bo igral samo na tem prvenstvu in potem nikoli več, ker ko odide Dragič, to ne bo več konkurenčna ekipa. Po vseh teh letih kolobocij z igralci v košarkarski reprezentanci, ko smo vedno upali, da se bo zbrala ekipa z vsemi najboljšimi igralci in potem ostali razočarani zaradi raznoraznih odpovedi, bo mogoče KZS-ju letos le uspelo. Pa čeprav s tujo pomočjo. Škoda bi bilo te in predhodne generacije, če se ne bi vsaj enkrat uvrstili med 3 najboljše. Zato pozdravljam to odločitev. Pravila v FIBI to dovoljujejo in to izkoriščajo praktično vse ekipe. Le mi bi radi bili "najbolj pošteni" in se z lastno bazo igralcev borili proti najbolj bogatim državam, ki imajo že tako mnogo večjo bazo igralcev, poleg tega pa še tujo naturalizirano pomoč. To enostavno ne gre. Če želimo biti konkurenčni se moramo posluževati enakih prijemov, sicer lahko tudi nehamo hodit na ta tekmovanja, ker bomo tam samo še statisti ali pa se tja niti uvrstili ne bomo...
Fndesjekl
# 23.06.2017 ob 21:04
5tane bi pa kar celo reprezentanco naturaliziral :) ) A dejansko mislis da ce bi bil lahko vec kot eden naturaliziran (z zvezdico), da se tega nebi noben prej spomnu? Recimo Španci bi igral in z Ibako in z Miroticem naenkrat.
Andy
# 23.06.2017 ob 20:37
Kje so stari dobri časi ko je bil naš tujec Jurica Golemac :)
Quade
# 23.06.2017 ob 19:28
Mogoče bo pa še Zoran pršu letos, če gledaš njegova socialna omrežja trenira na polno vsak dan. Še en mesec je do začetka priprav.
drg
# 23.06.2017 ob 18:59
A zna igrat harmoniko? :)
Brisko
# 23.06.2017 ob 22:29
Le kdo bi si še pred dvema letoma mislil, da bo predsednik ZDA bolj povezan s Slovenijo kot eden od naših košarkarskih reprezentatov.
#bojkotiramobedake
peroaroma
# 23.06.2017 ob 19:33
odlična menjava za Kastratija in Morino
BigLjSlo
# 23.06.2017 ob 19:09
Škoda da ni Zach Randolph heh
johnsmith
# 24.06.2017 ob 11:01
Vsi, ki kritizirate prihod Tonija morate vedeti, da je Bavčar tik pred zdajci (zaradi osebnih težav) odpovedal udeležbo, zato KZS-ju ni ostalo drugega kot poseči za tujcem.
ala-persk
# 23.06.2017 ob 22:02
Ko bosta Dončič in Rudolf zašpilala..... Zakon!
robi111
# 23.06.2017 ob 21:53
Koliko pa je naturalizirani balkancev ki so 30,40 let tu pa ne govorijo,ne pisejo slovensko oz nocejo. A ti si pa zasluzijo biti slovenec? Ravno toliko kot Randolph zato odlicna poteza ki jo podpiram
aufzic
# 23.06.2017 ob 21:50
Ne morem verjeti. A je še kar prvi april? Igračina pa pol. Ob tem bi še Goran lahko podaljšal reprezentančno kariero.

Upam, da je samski in da ne bo kmalu kaka punca javila, da mora nujno takoj domov k familiji. Je tudi meni žal Omiča, ampak profesionalizem mora biti tudi na reprezentančni ravni.

Tonči dobrodošel pod Alpe in čim prej kako medaljo s SLO!
kafka
# 23.06.2017 ob 20:43
@5tane

Samo en naturaliziran igralec lahko igra. Torej ali Randolph ali Omič. Očitno prvi.
badžo
# 23.06.2017 ob 20:47
Bah, se ne strinjam. Raje gledam naše pobe, kako se matrajo in pridejo do 5. mesta kot pa da najamemo košarkaša, ki nima niti malo veze s Slovenijo. Ariel je vsaj igral za Olimpijo, tale pa je najbližje Sloveniji bil, ko je igral proti kakemu italijanskemu klubu. Respect igralcu, vendar to ni to.
politik kritik
# 23.06.2017 ob 21:34
Če lahko južni igrajo za nas, lahko potem tudi on.

V splošnem pa je to napaka...
cjed
# 23.06.2017 ob 19:53
Naturaliziran gor/dol. V teoriji je to odlična okrepitev. Upam da se tudi v praksi izkaže
bleeeee
# 23.06.2017 ob 19:24
Nisem ravno strokovnjakinja za košarko, pa vseeno, zakaj bi sedaj Omića odpisali, če bo za nas igral Randolph?
A res ni prostora za oba in še za Vidmarja?


Omić, Begić in Randolph so/bodo "naturalizirani" Slovenci. To so ne-Slovenci s slovenskim potnim listom, ki ga dobijo samo s tem namenom. Vsaka reprezentanca ima lahko samo enega.
lolek111
# 23.06.2017 ob 23:44
Pol pa o iz Doba bo pa odpadel.
janbac
# 23.06.2017 ob 23:01
Je pa KZS pred leti naredila napako, ker Omiću ni zrihtala popolno državljanstvo. Saj do prihoda v Slovenijo Omić sploh ni igral košarke kar bi lahko celo imel možnost da bi zaigral kot slovenski košarkar in ne "tujec". Sedaj sej verjetno te možnosti ni. :)

Drugače pa pozdravljam prihod Anthonya Randolpha v reprezentanco.
Kazalo