Nar Zanolin je obisk v Sloveniji začel v Kopru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nar Zanolin je obisk v Sloveniji začel v Kopru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Križnar
Aleš Križnar je poudaril, da je EP 2013 projekt cele Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Boris Popovič
Boris Popovič je razkril načrte o gradnji dvorane v Kopru. Foto: BoBo

Zanolin, na katerega je Koper naredil dober vtis, je poudaril zahtevnost organizacije EP-ja in izrazil prepričanje, da bo prvenstvo čez dve leti še bolje izvedeno, kot je bilo letošnje v Litvi. Poudaril je, da evropsko prvenstvo predstavlja večji dogodek celo od svetovnega prvenstva. Temu v prid govorita tako število košarkarjev iz Lige NBA kot večja izenačenost med reprezentancami.

Prvi mož Fiba Europe kljub zahtevnosti dogodka verjame, da bo prvenstvo leta 2013 tako glede pripravljenosti dvoran kot administracije potekalo na visoki ravni. Zanolin zaradi gospodarske krize ne pričakuje težav glede pripravljenosti objektov. Tako prenovljene kot na novo zgrajene dvorane bodo po njegovem predstavljale trajno zapuščino prvenstva.

V Kopru načrtujejo kar tri dvorane
Koprski župan Boris Popovič je pojasnil, da bodo imeli v Kopru za potrebe prvenstva kar tri dvorane. Tako bodo usposobili sedanjo dvorano Bonifika, zraven nje bo nova dvorana služila za treninge reprezentanc, načrtujejo pa še povsem novo večnamensko dvorano v neposredni bližini teh dveh, ki bo premogla 8.500 sedežev. Čeprav bi po zahtevah zveze Fiba Europe zadostovala že dvorana s 5.000 sedeži, pa so imeli Koprčani že ob evropskem prvenstvu v rokometu težave s sedanjo dvorano, košarkarsko prvenstvo pa predstavlja še večji dogodek, je razloge za takšno odločitev navedel župan.

Kot je priznal Popovič, se je pri gradnji hotela, ki naj bi stal v bližini športnih objektov, zataknilo zaradi težav ajdovskega gradbenega podjetja Primorje. Gradnja trenutno stoji, v naslednjih dneh pa naj bi se dobili z novo upravo družbe. Kljub temu je župan prepričan, da bodo v kratkem našli rešitve, tako da bo objekt stal že mnogo pred septembrom leta 2013. Novo dvorano pa naj bi dogradili vsaj nekaj mesecev pred začetkom prvenstva.

Ladja bi plula od Kanarskih otokov do Kopra
Zanolin je omenil tudi zamisel, da bi z nekakšno "ladjo evropskega prvenstva" obpluli Evropo od Kanarskih otokov do Kopra, po poti pa bi na krov sprejemali gledalce, namenjene na prvenstvo. Fiba Europe se je o tej zamisli že pogovarjala s predstavniki portugalskih oblasti, upajo pa tudi na pritegnitev Evropske unije.

EP 2013 bo po besedah direktorja prvenstva Aleša Križnarja projekt celotne Slovenije in ne le košarkarske zveze ali Fiba Europe. Od posameznih občin, ki bodo pritegnjene k sodelovanju, organizatorji pričakujejo predvsem skrb za spremljevalne dejavnosti.

Ko bodo znane skupine oziroma reprezentance, ki jih bo Koper gostil, se bodo nanje še posebej pripravili in temu prilagodili tudi spremljevalni program, pa je pojasnil vodja mestnega organizacijskega odbora Sekule Popovič.