Grant Hill je v 19 sezonah v Ligi NBA igral za Detroit, Orlando, Phoenix in LA Clippers. Foto: EPA
Grant Hill je v 19 sezonah v Ligi NBA igral za Detroit, Orlando, Phoenix in LA Clippers. Foto: EPA

Uradno končujem svojo kariero. V zadnjih letih sem večkrat namignil na slovo, toda nekoč prideš do točke, ko preprosto košarke nočeš več igrati. Toda zelo sem užival.

Grant Hill
Grant Hill
Hill je imel ogromno težav s poškodbami gležnja - za Orlando je zaradi tega v štirih sezonah odigral zgolj 47 tekem. Foto: EPA

"Z veseljem napovedujem, da sem končal igrati," je pred šesto tekmo konferenčnega finala Vzhoda med Indiano in Miamijem (91:77) dejal 40-letnik, ki je bil na naboru leta 1994 izbran kot tretji pri Detroit Pistonsih. "Uradno končujem svojo kariero. V zadnjih letih sem večkrat namignil na slovo, toda nekoč prideš do točke, ko preprosto košarke nočeš več igrati. Toda zelo sem užival," je še dodal Hill.

Zadnja postaja: Los Angeles Clippers
Hill je lani podpisal dveletno pogodbo, vredno 4 milijone dolarjev, z Los Angeles Clippersi, a je med sezono večkrat namignil, da utegne poleti skleniti bogato športno pot. V letošnji sezoni je za Clipperse, ki so v končnici izpadli že v prvem krogu proti Memphisu (4:2), odigral zgolj 29 tekem. Nazadnje je na parket stopil na šesti tekmi prvega kroga končnice, ko so Clippersi pred Memphisom klonili s 118:105. "Celotna organizacija čestita Grantu za izjemno kariero," je dejal podpredsednik košarkarskih operacij pri Clippersih Gary Sacks in dodal: "Vseh 19 let Grant predstavlja vse, kar je dobrega v košarki. Ni le odličen košarkar, temveč tudi izjemen profesionalec. Je eden najboljših posameznikov, kar sem jih imel priložnost spoznati. Srečo smo imeli, da je Grant v prejšnji sezoni igral za nas. Želimo mu vse najboljše tudi v prihodnje."

Razvoj potenciala preprečile poškodbe
Hill je pot med legende začel v Detroitu, kjer je preživel šest sezon. Najuspešnejši je bil v sezoni 1999-2000, ko je v povprečju dosegal po 25,8 točke na tekmo. Sledil je odhod v Orlandu, kjer je preživel najtemnejše trenutke v svoji karieri, saj je imel ogromno težav s poškodbami gležnja. V štirih sezonah na Floridi je odigral zgolj 47 tekem za Orlando Magic. Prav poškodbe so po mnenju mnogih košarkarskih poznavalcev Hillu onemogočile uspešnejšo kariero, v kateri manjka predvsem najpomembnejše - šampionski prstan.

Največji uspeh: konferenčni finale
Hill je največji uspeh v Ligi NBA dosegel leta 2010, ko je s Phoenixom zaigral v konferenčnem finalu, v študentskih letih je dvakrat osvojil naslov prvaka z Dukeom, osvojil je tudi zlato olimpijsko odličje v Atlanti leta 1996. V razponu 19 sezon je na tekmo v povprečju dosegal po: 16,7 točke, 6,0 skokov, 4,1 podaje, 1,2 ukradene žoge. V povprečju je igral 33,9 minute na tekmo, odigral je 1.026 tekem, od katerih jih je v prvi peterki začel 972. Še odstotki metov: za dve - 48,3 odstotka, za tri 31,4 odstotka, prosti meti - 76 odstotkov.

Uradno končujem svojo kariero. V zadnjih letih sem večkrat namignil na slovo, toda nekoč prideš do točke, ko preprosto košarke nočeš več igrati. Toda zelo sem užival.

Grant Hill