V finalu državnega prvenstva bosta tako kot lani igrali Krka in Union Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V finalu državnega prvenstva bosta tako kot lani igrali Krka in Union Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Chris Booker
Krkin center Chris Booker je dosegel 15 točk in imel 14 skokov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmaji brez težav slavili v Domžalah

Krka je v drugem polčasu povsem ustavila Zlatorog (dosegel je le 16 točk) in je zmagala z 52:68. Union Olimpija je z desetimi trojkami (sedem v prvem polčasu) Helios odpravila s 73:81. Poraženca tako končujeta sezono, oba pa bosta v naslednji sezoni igrala v Ligi NLB.

Finale Lige Telemach na tri dobljene tekme se bo začel 2. junija. Prva tekma bo v Novem mestu, prenos bo na TV SLO 2.

Bookerjev dvojni dvojček
Krka bo šestič nastopila v finalu državnega prvenstva. V Laškem je imela le v prvem delu nekaj težav z motivirano zasedbo Zlatoroga, ko pa se je v nadaljevanju razigral Chris Booker (15 točk, 14 skokov), je razlika začela naraščati. Gostitelji so imeli slab met za tri točke (2/15), izgubili so tudi skok (40:45).

"Prišli smo do še enega velikega uspeha, za katerega smo veliko delali, zato igralcem in strokovnemu štabu iz srca čestitam. Smo v finalu, kjer bomo branili naslov prvaka, smo zdravi, kompletni in motivirani, obenem pa ne čutimo nobenega pritiska," je dejal trener Krke Aleksandar Džikić.

14 trojk v prvem polčasu
V Domžalah je bila tekma večji del prvega polčasa izenačena, obe ekipi pa sta bili zelo natančni pri metih za tri točke in sta v prvih 20 minutah dosegli po sedem trojk. Pred koncem druge četrtine je Olimpija prevzela pobudo in si po odmoru nabrala 15 točk prednosti (45:60). Sašo Ožbolt je dosegel 17 točk, od tega je zadel tri trojke iz štirih poskusov.

"Na začetku smo imeli vse preveč težav z obrambo, a smo k sreči veliko zadevali. Pozneje smo dvignili ritem in pokazali, da smo bistveno boljši, a je bilo narobe od nas, da smo spustili veliko prednost. Zasluženo smo v finalu in imamo celih sedem dni za regeneracijo ter pripravo. Finale bo pravi derbi dveh tekmecev, ki se odlično poznata, zato menim, da bo zmagal tisti, ki bo bolj osredotočen in borben," je povedal trener zeleno-belih Miro Alilović.

Maccabi se po sedmih letih vrača v Ligo NLB
Vodstvo Maccabija, petkratnega evropskega prvaka in letošnjega finalista Evrolige, je potrdilo, da bo njihovo moštvo v prihodnji sezoni znova zaigralo v Ligi NLB. Izraelski prvaki se v regionalno ligo vračajo po sedmih letih premora, pri tem pa jih je vodilo to, da je Liga NLB zadnja leta prerasla v izredno močno mednarodno tekmovanje.

Predsednik Maccabija Šimon Mizrahi je novico sporočil takoj po finalu izraelskega državnega prvenstva, v katerem je klub po zmagi nad Galil Gilboo osvojil jubilejno 50. domačo lovoriko. Maccabi je v Ligi NLB igral že v sezoni 2002/03 in tedaj v finalu v Ljubljani izgubil proti Zadru.

Maccabiju bo pripadlo posebno povabilo Lige NLB (wild-card), preostala mesta pa se delijo po regionalnem ključu: Sloveniji štiri mesta, Hrvaški dve mesti in še eno posebno povabilo, Srbiji tri mesta in še eno posebno povabilo ter BiH-u in Črni gori po eno mesto.

Liga Telemach, končnica, polfinale, drugi tekmi:
Helios - UNION OLIMPIJA (v zmagah 0:2)
73:81 (26:27, 17:26, 10:14, 20:14)
1.200; Raymond 14, Petrović 13, Person in Korošec po 10; Ožbolt 17, Šermadini 13, Gregory 12, Ilievski 10, Klobučar in Udrih po 9.

Zlatorog - KRKA (0:2)
52:68 (18:19, 18:13, 9:21, 7:15)
Lapornik 11, Dimec in Panić po 9, Vujasinović, Bozović in Alanacković po 5; Booker 15, Pavić 10, Balažič 9, Ikonić 7.

Igrali so na dve zmagi.

Zmaji brez težav slavili v Domžalah