Union Olimpija (na fotografiji Alen Omić) se je v pretekli sezoni Evropskega pokala prebila v drugi del. Foto: MMC RTV SLO
Union Olimpija (na fotografiji Alen Omić) se je v pretekli sezoni Evropskega pokala prebila v drugi del. Foto: MMC RTV SLO

V Španiji je potekal tudi sestanek delničarjev ECA (Euroleague Commercial Assets), ki je potrdil seznam klubov pred začetkom žreba. Po sestanku so glede na pretekle rezultate in geografsko lego klube razvrstili v dve konferenci. Union Olimpija je bila uvrščena v konferenco 1, v boben 3.

Zmaje v katalonski prestolnici zastopa direktor kluba Matevž Zupančič. "V Barceloni je potekalo vsakoletno srečanje klubov, ki nastopajo v Evroligi in v EuroCupu. Zbrani smo se seznanili z organizacijsko strukturo in s sistemom tekmovanj. Spremembe glede na lansko sezono so minimalne in povezane predvsem z vedno večjimi zahtevami po urejenosti klubov, finančni disciplini, logistiki in varnosti na tekmah. Sprejet je bil koledar tekmovanja in določeni protokoli žreba, ki bo jutri ob 12.00 v Barceloni. Želja vodstva je dolgoročno ohranjati tekmovalni sistem in še povečati prepoznavnost obeh tekmovanj. Regionalni Ligi ABA ostajata dve evroligaški mesti in vsaj tri mesta v tekmovanju EuroCup. V obeh tekmovanjih si organizatorji še naprej jemljejo pravico do podeljevanja posebnih povabil klubom, ki izpolnjujejo pogoje tekmovanja, izkazujejo visoke športne ambicije in predstavljajo dovolj veliko tržno zanimivost," je pred žrebom dejal Zupančič.

Negotova usoda Olimpije v Ligi ABA
Union Olimpije za zdaj še nima mesta v Ligi Aba, saj je v pretekli sezoni državnega prvenstva izpadla že v četrtfinalu. Če se bo liga skrčila na 12 moštev, bosta Slovenijo najverjetneje zastopala le državni prvak Tajfun in Krka, ki je osvojila prvo mesto v rednem delu Lige Telemach. Obstaja pa še možnost, da liga ostane v zdajšnjih okvirih, se pravi s 14 klubi, in da Union Olimpija prejme posebno povabilo.

KONFERENCA 1

1. boben: Alba Berlin, Valencia, Nymburk
2. boben: Gran Canaria, CAI Zaragoza, Bilbao
3. boben: Union Olimpija, Telenet Ostend, Ratiopharm Ulm
4. boben: Sluc Nancy, Le Mans, JSF Nanterre
5. boben: Telekom Baskets Bonn, Charleroi, Reggio Emilia
6. boben: Umana Reyer Venezia, Dolomiti Energia Trento, Basket Brindisi

KONFERENCA 2

1. boben: Unics Kazan, Galatasaray, Bešiktaš
2. boben: Banvit Bandirma, Nižni Novgorod, Lietuvos Rytas
3. boben: Trabzonspor, Zenit St. Petersburg, Krasni Oktjabr Volgograd
4. boben: Avtodor Saratov, Budućnost VOLI Podgorica, Hapoel Jeruzalem
5. boben: PAOK Thessaloniki, Aris Thessaloniki, AEK Atene
6. boben: Neptunas Klaipeda, Steaua Bukarešta, Szolnoki Olaj