LeBron James se je v Pekingu takole veselil finalne zmage nad Španci. Še ena olimpijska zlata medalja bi bila pika na i letu 2012, v katerem se je z Miamijem veselil naslova v Ligi NBA. Foto: EPA
LeBron James se je v Pekingu takole veselil finalne zmage nad Španci. Še ena olimpijska zlata medalja bi bila pika na i letu 2012, v katerem se je z Miamijem veselil naslova v Ligi NBA. Foto: EPA
Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko je ob zmagi dosegel 19 točk. Foto: EPA

Na seznamu, ki ga mora potrditi še ameriški olimpijski komite, so Carmelo Anthony (New York Knicks), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Tyson Chandler (New York Knicks), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Blake Griffin (Los Angeles Clippers), James Harden (Oklahoma City Thunder), Andre Iguodala (Philadelphia 76ers), LeBron James (Miami Heat), Kevin Love (Minnesota Timberwolves), Chris Paul (Los Angeles Clippers), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) in Deron Williams (Brooklyn Nets).

Med izbranci je pet nosilcev zlate medalje iz Pekinga (Anthony, Bryant, James, Paul in Williams), pet članov zmagovite ekipe s svetovnega prvenstva leta 2010 (Chandler, Durant, Iguodala, Love in Westbrook) ter dva novinca (Griffin in Harden).

ZDA se bodo do 12. julija pripravljale v Las Vegasu, prvo pripravljalno tekmo pa bodo odigrale 16. julija v Washingtonu proti Braziliji. Do začetka olimpijskih iger se bodo pomerile še z Veliko Britanijo, Argentino in Španijo.

Nekateri kandidati odpovedali nastop
Olimpijskemu nastopu so se že pred začetkom priprav zaradi zdravstvenih težav odpovedali Dwight Howard (Orlando), Derrick Rose (Chicago), Dwyane Wade in Chris Bosh (oba Miami), Chauncey Billups, Lamar Odom (oba Los Angeles Clippers) in LaMarcus Aldridge (Portland Trail Blazers), med pripravami pa je "odpadel" tudi prvi izbor na letošnjem naboru NBA-ja Anthony Davis (New Orleans Hornets).

Rusija in Litva v London
Ruski in litovski košarkarji so si na kvalifikacijskem turnirju v Caracasu priborili nastop na olimpijskih igrah. Prvi so v polfinalu s 85:77 ugnali Nigerijo, drugi pa s 109:83 Dominikansko republiko. Za preostalo prosto mesto se bosta pomerili Nigerija in Dominikanska republika. Rusi in Litovci bodo v Lodonu igrali v skupini A skupaj z ZDA, Argentino, Francijo in Tunizijo, medtem ko bodo v skupini B igrali Španija, Brazilija, Avstralija, Kitajska in Velika Britanija.