Pravljični Disneyland bo prizorišče žreba EuroBasketa 2015. Foto: EPA
Pravljični Disneyland bo prizorišče žreba EuroBasketa 2015. Foto: EPA

venije Rašo Nesterović.

Po odpovedi Ukrajine bodo prvič v zgodovini Eurobasket gostile štiri države, Fiba Europe pa jim je dovolila, da si izberejo po eno državo, ki jo želijo imeti v skupini. Nemčija z Berlinom je izbrala Turčijo, Latvija oziroma Riga se je odločila za Estonijo, Francozi so povabili Finsko, Hrvati z Zagrebom pa so izbrali Slovence, ki jih v dvorani Arena pričakujejo tudi do 10.000 na tekmo.

Slovenija, ki je v drugem bobnu, ima torej iz prvega že določeno Hrvaško. Iz tretjega bobna lahko dobi Grčijo ali BiH, iz četrtega Italijo, Poljsko, Belgijo ali Makedonijo, iz petega Izrael, Češko ali Gruzijo, iz šestega pa Rusijo, Nizozemsko ali Islandijo. Ceremonija pred žrebom se bo začela ob 16.30, sam žreb pa ob 16.55. Prenos si lahko ogledate na www.youtube.com/fiba.

Slovenijo bodo na žrebu poleg Nesterovića zastopali še direktor reprezentance Matej Avanzo, selektor Jure Zdovc, predsednik KZS-ja Matej Erjavec in podpredsednik Gregor Griljc.

EuroBasket 2015 je na sporedu od 5. do 20. septembra. Finalni del se bo igral v Lillu v Franciji oziroma na nogometnem stadionu Pierre-Mauroy, ki bo za to priložnost preurejen v dvorano s kapaciteto 27.000 gledalcev.

Jakostne skupine:
1. Francija, Litva, Španija, Hrvaška
2. Slovenija, Ukrajina, Srbija, Finska
3. Grčija, Latvija, Turčija, Bosna in Hercegovina
4. Italija, Poljska, Belgija, Makedonija
5. Nemčija, Izrael, Češka, Gruzija
6. Rusija, Nizozemska, Islandija, Estonija