Po 24 urah vožnje in 378 prevoženih krogih je bilo dirke za zmagovalce konec. Čez ciljno črto za zmagovalce je zapeljal Andre Lotterer. Foto: Reuters
Po 24 urah vožnje in 378 prevoženih krogih je bilo dirke za zmagovalce konec. Čez ciljno črto za zmagovalce je zapeljal Andre Lotterer. Foto: Reuters

Na jubilejni 80. izvedbi tradicionalne avtomobilistične vzdržljivostne dirke so Lotterer, Fässler in Treluyer v 24 urah prevozili 378 krogov. Za krog je zaostala dansko-italijansko-britanska posadka Tom Kristensen-Dindo Capello-Allan McNish. Prvouvrščeni posadki sta vozili hibridni dizelski dirkalnik Audi R18 e-tron. Tretji so bili s klasično gnanim bolidom Audi R18 ultra Nemec Mike Rockenfeller, Britanec Oliver Jarvis in Italijan Marco Bonanomi s tremi krogi zaostanka.

Heidfeld in Prost tik pod stopničkami
"Zmaga tu je nekaj posebnega, za nami pa je odlična dirka. Mislim, da smo pokazali pravi dirkaški obraz," se je uspeha na eni najprestižnejših dirk na svetu veselil Lotterer. Lani je Audi do cilja pripeljal le en dirkalnik, tokrat so bili brez resnejših težav in so na koncu zanesljivo prišli do trojne zmage. "To je res velika zmaga. Takšno dirko lahko človek doživi samo tukaj, v Le Mansu," je bil nad moštvenim uspehom navdušen Wolfgang Ullrich, vodja Audijevega športnega programa.

Zadovoljen je bil tudi nekdanji nemški dirkač formule 1 Nick Heidfeld. Z zasebno ekipo Rebellion in sovoznikoma Švicarjem Neelom Janijem ter Francozom Nicolasom Prostom, sinom nekdanjega svetovnega prvaka Alaina Prosta, so končali tik pod stopničkami z 11 krogi zaostanka.

Toyota po nesreči Davidsona brez uvrstitve
Manj uspešen je bil letošnji Le Mans za Toyoto. Japonci so se po 13 letih vrnili na to tekmovanje, toda na koncu ostali brez uvrstitve, saj nobenemu od dveh dirkalnikov ni uspelo pripeljati do cilja. Posadka z Anthonyjem Davidsonom, v kateri sta bila še Sebastian Buemi in Stephane Sarrazin, je doživela hudo nesrečo. Davidson, tako kot Buemi nekdanji dirkač formule ena, je v 83. krogu v soboto zvečer ob poskusu prehitevanja enega izmed tekmecev v ferrariju iz šibkejšega tekmovalnega razreda trčil z njim, nato pri veliki hitrosti z dirkalnikom poletel v zrak, silovito treščil na tla in se nato zaletel še v zaščitne gume. Zaradi dveh poškodovanih vretenc so ga prepeljali v bolnišnico, na stezo pa je za uro in pol zapeljal varnostni avtomobil, da so popravili poškodovano ograjo.

Nesreča se je dobro razpletla tudi za drugega udeleženca Piergiuseppeja Perazzinija, ki je iz prevrnjenega ferrarija nepoškodovan zlezel sam. "Ležim v bolnišnici s polomljenim hrbtom. Nisem si mislil, da bom ob tem času dirke tukaj," je v tvitu kmalu po nesreči zapisal Britanec, ki ga čakajo trije meseci okrevanja.