Brno je priljubljena motodestinacija tudi za Slovence. Foto: Andreja Okorn
Brno je priljubljena motodestinacija tudi za Slovence. Foto: Andreja Okorn
Na prenovljenem dikališču v Brnu poteka svetovno prvenstvo motciklistov vse od leta 1987. Foto: Andreja Okorn
Avtodom Valentina Rossija. Foto: Andreja Okorn
Pivo teče v potokih. Foto: Andreja Okorn
Polne "tribune" Foto: Andreja Okorn
Akrapovičeva stojala. Foto: Andreja Okorn

In kaj obljubljajo? Noro zabavo, pivo v potokih in hrumenje motorjev! Zvok, ki ne pojenja niti po tem, ko steza dirkališča Masaryk zapre svoja vrata.

Obisk športnih prireditev je postal tradicionalni družabni izlet
Vse to je Brno in vse to, z variacijo na temo športne panoge, je postal praktično skoraj vsak večji športni dogodek. Navijaška središča, spremljevalni program, navijaški pripomočki, gostinska ponudba - na neki način skoraj nasilno bombardiranje potrošnikov na vsakem koraku, a spet z drugega zornega kota - ponudba je pač zadovoljila povpraševanje. Ker današnji obiskovalec športnih dogodkov ne gre le na start počakat na zmagovalca v cilju, ampak "gnezdi" na prizorišču (tudi po več dni) in čaka na raznovrstno postrežbo. Obisk športnih prireditev je postal tudi družabni oz. družinski izlet, ponekod tradicionalen. In navsezadnje, prek agencije se je letos za obisk Brna odločilo tudi 300 Slovencev, polovica med njimi je vzela tridnevni aranžma. Po podatkih potovalne agencije Tentours število kupcev ostaja že več let bolj ali manj enako, kar pomeni, da ima, ne glede na atraktivnost bojev na stezi, motoGP zveste privržence na sončni strani Alp. Koliko Slovencev je proti Češki odšlo še v lastni režiji, je težko ugotoviti, a dejstvo je, da ob progi vihra kar nekaj slovenskih zastav.

Na dirkaški konec tedna se je treba pripraviti
O pivu, ki na Češkem očitno ljudem ustreza ob zajtrku, kosilu, večerji ali nočnem prigrizku, ne gre izgubljati besed. Niti ne o tistih, ki zaradi te tekočine prespijo celoten tekmovalni del. Vsi ti so obvezni inventar, ki smo ga vajeni tudi na domačih športnih dogodkih. Bolj navdušujejo skupine, ki pridejo na dirko res dobro pripravljene. Udobni stoli, ponekod pravi naslonjači, ''ležalke'', vzglavniki, daljnogled, čepki za ušesa (predvsem za najmlajše), kolesa oz. skuterji za hiter in enostaven prevoz po dirkališču ter seveda garderoba - pravi "dress code"!

Ne gre za spominke, gre za obvezno garderobo
Skorajda ni obiskovalca, ki ne bi imel vsaj čepice s številko svojega najljubšega dirkača. A ne le čepica, obiskovalci dirk motoGP pripadnost moštvu izkazujejo tudi z "dirkaškimi majicami", ki pa, vsaj tako se zdi, niso del garderobe le ob dirkaških koncih tedna na prizorišču, ampak gre za popolnoma vsakdanjo garderobo. In temu primerno jo je pač treba tudi menjati. Prav zato so številne stojnice s to ponudbo vedno dobro obiskane. Pivo, ki stane 55 ČKR (2,30 €), se deli, kot da bi bilo brezplačno. A popolnoma enako velja tudi za majice (cca 1500 ČKR oz. 60 €) in čepice (cca 750 ČKR oz. 30 €). Lanska je odslužila svoje, potrebna je nova! Verjetno ni treba poudariti, da prevladujeta rumena barva in številka 46. Valentino Rossi je ljubljenec Brna, tu je zmagal že sedemkrat. A še nekaj je treba izpostaviti pri zvestih navijačih motociklističnih dirk - ne glede na to, čigava podoba ali barva krasi njihovo garderobo, rivalstva in napenjanja mišic ni videti. Nekoliko presenetljivo je le, da glede na potek sezone Brno ni preplavljeno s številko 93 (z izjemo najmlajših in predstavnic nežnejšega spola). Prvo ime letošnjega prvenstva Marc Marquez bo očitno moral še prepričati stare mačke, da v svojo garderobo uvrstijo tudi to Hondino številko.

Kakšen konec tedna si pravzaprav želite?
Ko se odločate za obisk športnega dogodka, kot je motociklistična velika nagrada Češke, imate na voljo več možnosti. Za tisto, ki vključuje nepozabno divjo nočno zabavo, je pravi naslov eden od kampov v neposredni bližini dirkališča (Tranzit, Šip ...). Za tiste, ki pred dirko vseeno potrebujete nekaj spanca, priporočamo katerega od kampov v nekaj kilometrov oddaljeni vasici Ostrovačice. Kamp Oaza npr. - gre pravzaprav za kmetijo, kjer imajo resnično prijazni gostitelji "popolno kampponudbo'' kar na svojem velikem travnatem dvorišču - omogoča precej mirno noč. Tudi tu seveda navdušeni ljubiteljski motoristi opazujejo in strokovno ocenjujejo svoje jeklene konjičke, a vsaj niso obsedeni z ustvarjanjem atmosferske zvočne kulise. Brez skrbi, hrumenje še vedno lahko tudi tu skoraj celo noč slišite iz okoliških kampov. Če niste privrženec kampiranja, ki pa kljub vsemu ima velik čar, je tu še mestna hotelska ponudba. Nasploh je Brno vredno ogleda. V soboto pozno popoldne po kvalifikacijah sicer deluje nekoliko zaspano, a sprehod po mestu je vseeno prijeten. In ker športni dogodki dejansko postajajo večdnevni dogodki, je tu še Praga. Slabih 200 kilometrov oddaljena od Brna ponuja vse tisto, kar od zgodovinsko bogate prestolnice tudi pričakujete. Sprehod po Karlovem mostu in ob Vltavi, kjer je sicer še vedno veliko obnovitvenih del zaradi katastrofalnih junijskih poplav, je vedno dobra odločitev.

In ker je Slovenija v pričakovanju res velikega športnega dogodka, na katerem upamo, da bo ponudba prav tako zadostila povpraševanju, mogoče v razmislek vsem slovenskim navijačem: mnogi tujci bodo na športni dogodek, kot je evropsko prvenstvo v košarki, prišli dobro pripravljeni, izletniško organizirani - zakaj si ne bi izleta po Sloveniji privoščili tudi sami? Ker športni dogodki pač že dolgo niso le športni dogodki!
Andreja Okorn