Sebastien Ogier bi si z zmago že zagotovil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, a majhne razlike za nedeljo napovedujejo še oster boj. Foto: EPA
Sebastien Ogier bi si z zmago že zagotovil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, a majhne razlike za nedeljo napovedujejo še oster boj. Foto: EPA
Reli: Turk najboljši Slovenec na Goriškem

So pa razlike na vrhu zelo majhne, Francoz ima pred drugouvrščenim Britancem Krisom Meekejem (citroen) le 0,3 sekunde prednosti, Finec Jari-Matti Latvala (VW polo-R) pa zaostaja 2,6 sekunde. V igri za zmago sta tudi še A. Mikkelsen z zaostankom 9,1 sekunde in H. Paddon, ki za vodilnim Ogierjem zaostaja 19,4 sekunde. Tekmovalci so za zdaj opravili 12 od 17 hitrostnih preizkušenj.

PO AVSTRALIJI, 10. dirka sezone       
                                      
Vrstni red po 12. HP-ju (od 17):      
 1. S. OGIER      FRA/polo   2:20:51,8
 2. K. MEEKE       VB/citroen     +0,3
 3. J.-M. LATVALA FIN/polo         2,6
 4. A. MIKKELSEN  NOR/polo         9,1
 5. H. PADDON     AVS/hyundai     19,4
 6. O. TÄNAK      EST/ford        39,1
 7. T. NEUVILLE   BEL/hyundai   1:03,9
 8. D. SORDO      ŠPA/hyundai   1:10,2
                                      

Italijan razred zase v Novi Gorici, najboljši Slovenec Turk
Italijanski voznik Umberto Scandola (Škoda fabia R5) je prepričljivi zmagovalec četrtega relija Nova Gorica. V točkovanju tekmovanja za slovensko državno prvenstvo je slavil Rok Turk (Peugeot 208 R2). Scandola je zanesljivo dobil vseh enajst hitrostnih preizkušenj in imel v cilju celo več kot štiri minute prednosti pred tekmeci. Italijanska ekipa je novogoriški reli izkoristila za testiranje povsem novega dirkalnika in pridobljene izkušnje z relija bodo že letos unovčili na preostalih relijih italijanskega prvenstva.

Scandola: Reli ni bil lahek
"Pravzaprav ravno počasi ne znam voziti,"
se je v cilju pošalil Scandola, ki je reli v Novi Gorici odpeljal s povprečno hitrostjo 93 kilometrov na uro. "Reli ni bil lahek. Ceste so bile zelo drseče, česar v Italiji nismo vajeni v tolikšni meri. Veliko smo se naučili, to pa je bil tudi glavni namen našega obiska na tem reliju," je še dodal Scandola, ki si želi postati italijanski državni prvak.

Drugi Gassner, tretji Laurenchich
Drugo mesto na reliju je pripadlo Nemcu Hermannu Gassnerju (Mitsubishi lancer EVO X), ki se je na drugo mesto prebil prav na zadnji preizkušnji, ko je prehitel tokrat zelo hitrega italijanskega gosta Federica Laurenchicha (Renault clio R3). Razlika med obema je bila 21,2 sekunde.

Smola Novaka, Peljhana in Humarja
Še pred zadnjimi tremi hitrostnimi preizkušnjami so Slovenci na reliju držali drugo mesto. Toda Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO X) je na najdaljši hitrostni preizkušnji Lig prebil gumo in izgubil več kot štiri minute. Novak je moral tako iz rok izpustiti tudi svojo krstno zmago za slovensko državno prvenstvo, ki je naposled pripadla Turku (peugeot 208 R2). Turk je bil skupno četrti, njegov zaostanek za stopničkami pa je bil le 1,4 sekunde. Turk je bil v cilju seveda vesel zmage, saj glavna tekmeca za naslov državnega prvaka - Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO 9) in Aleks Humar (renault clio R3) - v Novi Gorici nista videla cilja. Peljhanu je odpadlo kolo, Humar pa je ob poskusu preboja iz ozadja - zjutraj je moral na hitrostni preizkušnji menjati gumo - zletel s ceste.

Reli: Turk najboljši Slovenec na Goriškem