Marc Marquez je znova stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Marc Marquez je znova stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters

Jorge je bil danes res močan. Nisem pričakoval, da bo boj tako oster, na začetku sem imel nekaj težav s pnevmatikami. Ko pa sem ujel ritem, je šlo vse bolje in ko je Jorge naredil napako, sem to lahko izkoristil. Na koncu je bilo to dovolj za zmago,

Marc Marquez
Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo je dirko odlično začel, a je moral pozneje priznati premoč rojaku Marquezu. Foto: Reuters
Marquez v Silverstonu spet na vrhu

Za njim sta se na zmagovalne stopničke uvrstila Yamahina dirkača, njegov rojak Jorge Lorenzo in italijanski veteran Valentino Rossi. V skupnem seštevku SP-ja ima zdaj Marquez, z 11 zmagami in enim četrtim mestom, že 288 točk, najbližji zasledovalec je njegov moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa, danes je bil le četrti, s 199 točkami, tretji Rossi pa jih ima 189.

Razburljiv dvoboj z Lorenzom
Potem ko se je v Brnu končala serija zmag Marqueza, ki je slavil na desetih dirkah zapored, na enajsti, na kateri bi lahko postavil nov rekord po številu zmag v nizu, pa ni bil uspešen, je mladi španski zvezdnik spet našel zmagovito pot. Tokrat je v Silverstonu poskrbel za razburljiv dvoboj z rojakom Lorenzom, s katerim sta bila do zadnjih krogov povsem izenačena, vseeno pa je na koncu ciljno črto prvi prečkal vodilni v SP Marquez. Start je sicer bolje izvedel Lorenzo, toda Marquez ni bil daleč in si je sredi dirke priboril vodstvo, Lorenzo se je nekaj krogov pred koncem še enkrat prebil povsem v ospredje, toda zadnjo besedo je imel vendarle Marquez. Njegov napad dva kroga pred koncem je bil zelo pogumen, dirkača sta se celo rahlo dotaknila, a brez posledic, le Lorenzo nato ni mogel več slediti mlajšemu tekmecu, ki se je tako odpeljal zmagi naproti, Lorenzo pa je bil na koncu zadovoljen tudi z drugim mestom.

Ni pričakoval, da bo Jorge tako oster
"Jorge je bil danes res močan. Nisem pričakoval, da bo boj tako oster, na začetku sem imel nekaj težav s pnevmatikami. Ko pa sem ujel ritem, je šlo vse bolje in ko je Jorge naredil napako, sem to lahko izkoristil. Na koncu je bilo to dovolj za zmago," je po 11. uspehu na 12 dirkah sezone razmišljal Marquez. Tudi njegov tekmec iz Yamahine ekipe na koncu ni bil nezadovoljen: "Tale dirka je bila kar dobra. Ponosen sem na opravljeno delo na začetku, res sem dobro peljal, toda motor morda ta konec tedna v primerjavi z Marcovim ni bil najboljši. Proti koncu nisem več mogel slediti njegovemu ritmu in ko me je prehitel, nisem imel več moči za še en napad."

Troboj za tretje mesto dobil Rossi
Nekoliko osamljeni so bili drugi dirkači, ki so zaostali osem sekund, zanimiv troboj za tretje mesto pa je nazadnje dobil izkušeni Valentino Rossi, a se je moral vse do ciljne črte boriti z zmagovalcem Brna Danijem Pedroso, peti pa je bil njegov rojak Andrea Dovizioso. Rossi je postavil nov rekord po številu nastopov v elitni konkurenci, saj je v Silverstonu odpeljal že 246. dirko v najmočnejših razredih motociklističnega športa.

Rabat utrdil vodstvo v skupnem seštevku
V razredu moto2 je slavil Španec Esteve Rabat (Kalex), ki je ciljno črto prečkal pred moštvenima kolegoma, Fincem Miko Kalliom na drugem in rojakom Maverickom Vinalesom na tretjem mestu. Rabat je z nedeljsko zmago le še potrdil skupno vodstvo v skupnem seštevku za SP; na prvem mestu ima 233 točk, drugi je Kallio z 216, tretji pa Vinales s 166 točkami.

Rins slavil v razredu moto3
V razredu Moto3 si je konkurenco pokoril Španec Alex Rins (Honda. Drugo mesto je na dirki v britanskem Silverstonu osvojil mlajši brat zmagovalca preizkušnje v elitnem razredu motoGP Španca Marca Marqueza, Alex Marquez (Honda), tretji pa je bil Italijan Enea Bastianini (KTM).

Sezona se bo s 13. dirko nadaljevala 14. septembra s preizkušnjo v italijanskem Misanu.

VN Velike Britanije, Silverstone

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda   40:51,835
 2. J. LORENZO    ŠPA/yamaha     +0,732
 3. V. ROSSI      ITA/yamaha      8,519
 4. D. PEDROSA    ŠPA/honda       8,694
 5. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati      9,238
 6. P. ESPARGARO  ŠPA/yamaha     24,746
 7. S. BRADL      NEM/honda      26,717
 8. A. IANNONE    ITA/ducati     26,910
 9. A. ESPARGARO  ŠPA/yamaha     33,455
10. S. REDDING     VB/honda      39,094
                                       
Moto2, končni vrstni red:              
 1. E. RABAT      ŠPA/kalex   38:29,795
 2. M. KALLIO     FIN/kalex      +0,063
 3. M. VINALES    ŠPA/kalex       0,203
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. A. RINS       ŠPA/honda   38:11,330
 2. A. MARQUEZ    ŠPA/honda      +0,011
 3. E. BASTIANINI ITA/KTM        +0,072
                                       

Skupni vrstni red

MotoGP (12/18):                        
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda         288
 2. D. PEDROSA    ŠPA/honda         199
 3. V. ROSSI      ITA/yamaha        189
 4. J. LORENZO    ŠPA/yamaha        157
 5. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati        129
 6. A. ESPARGARO  ITA/ducati         92
                                       
Moto 2 (12/18):                        
 1. E. RABAT      ŠPA/kalex         233
 2. M. KALLIO     FIN/kalex         216
 3. M. VINALES    ŠPA/kalex         166
                                       
Moto 3 (12/18):                        
 1. J. MILLER     AVS/ktm           179
 2. A. MARQUEZ    ŠPA/honda         166
 3. A. RINS       ŠPA/honda         150
                                       

Jorge je bil danes res močan. Nisem pričakoval, da bo boj tako oster, na začetku sem imel nekaj težav s pnevmatikami. Ko pa sem ujel ritem, je šlo vse bolje in ko je Jorge naredil napako, sem to lahko izkoristil. Na koncu je bilo to dovolj za zmago,

Marc Marquez
Marquez v Silverstonu spet na vrhu