Skupinska fotografija vseh dirkačev v razredu Moto GP v Losailu. Foto: EPA
Skupinska fotografija vseh dirkačev v razredu Moto GP v Losailu. Foto: EPA
Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Dani Pedrosa
Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Dani Pedrosa so glavni favoriti v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Marc Marquez
Marc Marquez se zaveda, da bo letos pod večjim pritiskom. Foto: Reuters

v vlogi branilca naslova.

Marquez je lani postavljal in prestavljal mejnike, ko je pri 21 letih postal svetovni prvak v razredu MotoGP. Zdaj bo v vlogi tistega, ki ga tekmeci lovijo. Začetek sezone bo zanj še posebej stresen, saj si je na pripravah zlomil nogo in bo vsaj na začetku še nastopil nekoliko zadržano.

Tekmeci pa ostajajo isti kot lani. Španska zasedba z Jorgejem Lorenzom in Danijem Pedroso želi poravnati račune z rojakom iz prejšnje sezone, italijanski veteran Valentino Rossi pa upa, da bo leto 2014 boljše kot 2013. V Ducatiju so pripeljali Cala Crutchlowa, v ekipi ostaja Andrea Dovizioso, v ekipo Monster Yamaha pa se je preselil lanski svetovni prvak razreda Moto 2 Pol Espargaro, ob njem bo vozil še Bradley Smith.

V novi sezoni bodo v tem razredu štirje novinci, poleg Espargaroja še Francoz Mike di Meglio, Britanec Scott Redding in Avstralec Broc Parkes. V novem moštvu bo tudi Američan Nicky Hayden, po novem član ekipe Drive M7 Aspar, medtem ko sta Nemec Stefan Bradl in Španec Alvaro Bautista ostala pri ekipah iz prejšnje sezone. Tokrat bo v elitnem razredu prvič po več letih tudi bratska naveza, saj nastopa tudi starejši Espargaro, Aleix, a ne v istem moštvu kot mlajši brat.

Dirkači pa so z uspehi iz preteklosti poskrbeli tudi za rekordno sezono. Kot je sporočilo vodstvo tekmovanja, še nikoli ni bilo v karavani toliko svetovnih prvakov, kar 11 v različnih razredih motociklizma, ki imajo skupno 26 svetovnih lovorik, posamične zmage v vsaj enem razredu pa ima kar 16 voznikov, ki so skupaj zbrali 333 zmag.

"Prihajajoča sezona bo težka. Jasno je, da bosta moja najhujša tekmeca Jorge in Dani, ne smemo pa pozabiti na Rossija. Ne vemo, kako se bo znašel Ducati, prihaja Pol Espargaro ... prepričan sem, da bo zelo zanimivo," je razmišljal prvak Marquez in dodal: "Seveda čutim pritisk. Zdaj branim naslov in vse oči bodo uprte vame. Najpomembneje pa je, da bom stalno nabiral točke." Lansko zmago na uvodni dirki bo branil Lorenzo, Marquez v Katarju v elitnem razredu še ni zmagal, ima pa prvo mesto v Moto2 iz leta 2012.

Laguna Sece ni v koledarju
Sezona dirk se bo znova začela v Losailu, kjer gostijo uvodno preizkušnjo od sezone 2007, leto pozneje je premiero doživela nočna dirka na osvetljeni stezi. Karavana se bo nato preselila v ameriški Austin, kjer se bo 13. aprila sezona nadaljevala, nato sledi novinka v koledarju, argentinska dirka, ter spomladansko-poletne klasike v Jerezu, Le Mansu, Mugellu, Barceloni, Assnu (kjer bo seveda tradicionalna sobotna preizkušnja) in Sachsenrigu. Ljubitelji motociklizma bodo letos prikrajšani za eno najzahtevnejših stez v koledarju, Laguno Seco, saj kalifornijskega prizorišča ne bo med prireditelji dirk, druga ameriška dirka v sezoni bo sredi avgusta v Indianapolisu. Do konca - sezona ima 18 postaj - pa bodo sledile še dirke v Brnu, Silverstonu, Misanu, Alcanizu ter azijsko-avstralska turneja (Motegi, Phillip Island, Sepang), preden bo padel zastor v Valencii 9. novembra.

Rabat in Kallio favorita v razredu Moto 2
V razredu Moto 2 so ostali brez prvaka Pola Espargaroja, ki se je preselil v najmočnejši razred, njegov lanski sotekmovalec Tito Rabat pa bo letos eden izmed favoritov za zmago, močan pa je tudi veteran Mika Kallio, v boju za vrh je mogoče pričakovati še enega izkušenega dirkača Thomasa Lüthija. Iz razreda nižje pa prihaja lanski prvak Maverick Vinales, novinec je tudi Luis Salom.

Rins bo znova napadel naslov
Odhod slednjih pa odpira prostor za nove dirkače na vrhu razreda Moto 3. Osmoljenec lanske sezone Alex Rins, ki je za las izgubil boj za naslov prvaka, ostaja v tem razredu, nevaren bo mlajši izmed bratov Marquez, Alex, v obratni smeri pa je selitev opravil Danny Kent, lani še član razreda Moto 2.

Spored sezone 2014:
23. 3.: Katar/Doha
13. 4.: Austin
27. 4.: Argentina/Termas de Rio Honda
4. 5.: Španija/Jerez
18. 5.: Francija/Le Mans
1. 6.: Italija/Mugello
15. 6.: Katalonija/Barcelona
28. 6.: Nizozemska/Assen
13. 7.: Nemčija/Sachsenring
10. 8.: Indianapolis
17. 8.: Češka/Brno
31. 8.: Velika Britanija/Silverstone
14. 9.: San Marino/Misano
28. 9.: Aragonija/Alcaniz
12. 10.: Japonska/Motegi
19. 10.: Avstralija/Phillip Island
26. 10.: Malezija/Sepnag
9. 11.: Valencia


MotoGP, dirkači:
 4      Andrea Dovizioso (Ita)      Ducati
 5      Colin Edwards (ZDA)         NGM Forward Racing (Yamaha)
 6      Stefan Bradl (Nem)          LCR Honda
 7      Hiroši Aojama (Jap)         Drive M7 Aspar (Honda)
 8      Hector Barbera (Špa)        Avintia Racing (Kawasaki)
 9      Danilo Petrucci (Ita)       IodaRacing Project
17      Karel Abraham (Češ)         Cardion AB Motoracing (Honda)
19      Alvaro Bautista (Špa)       Honda Gresini
23      Broc Parkes (Avs)           Paul Bird Motorsport
26      Dani Pedrosa (Špa)          Repsol Honda Team
29      Andrea Iannone (Ita)        Pramac Racing
35      Cal Crutchlow (VBr)         Ducati
38      Bradley Smith (VBr)         Monster Yamaha Tech 3
41      Aleix Espargaro (Špa)       NGM Forward Racing (Yamaha)
44      Pol Espargaro (Špa)         Monster Yamaha Tech 3
45      Scott Redding (VBr)         Honda Gresini
46      Valentino Rossi (Ita)       Movistar Yamaha MotoGP
63      Mike Di Meglio (Fra)        Avintia Racing (Kawasaki)
68      Yonny Hernandez (Kol)       Pramac Racing
69      Nicky Hayden (ZDA)          Drive M7 Aspar (Honda)
70      Michael Laverty (VBr)       Paul Bird Motorsport
93      Marc Marquez (Špa)          Repsol Honda
99      Jorge Lorenzo (Špa)         Movistar Yamaha MotoGP