Peter Irt je nastopil namesto poškodovanega Tima Gajserja. Foto: Andreja Prel/AMZS
Peter Irt je nastopil namesto poškodovanega Tima Gajserja. Foto: Andreja Prel/AMZS

Za Slovenijo so nastopili Peter Irt, Jan Pancar in Jernej Irt, ki je zamenjal poškodovanega Tima Gajserja.

Slovenski selektor Bogomir Gajser je po poškodbi Tima Gajserja vpoklical Petra Irta, ki se je v kvalifikacijah izjemno boril in je kljub dvema padcema v močni konkurenci osvojil dvajseto mesto ter tako upravičil svoj nastop. V kategoriji MXGP je zmagal Francoz Romain Febvre.

V kategoriji MX2 je slovenske barve zastopal šestnajstletni Jan Pancar, ki ni najbolje štartal, nato pa je prišel v pravi ritem in se je povzpel na dvaindvajseto mesto. Zmagal je Belgijec Jeremy Van Horebeek.

Po dveh vožnjah je bila slovenska izbrana vrsta na dvaindvajsetem mestu, do velikega finala pa je slovensko trojico ločilo šest točk. Zadnji se je na progo podal Jernej Irt, ki je vse do zadnjih minut vozil na šestnajstem mestu, proti koncu pa popustil in bil na koncu dvaindvajseti.

Tretjo kvalifikacijsko dirko je prepričljivo dobil Nizozemec Jeffrey Herlings. Vendar tudi šestnajsto mesto Irta Sloveniji ne bi zagotovilo A-finala, saj so bile razlike v točkovanju minimalne in Slovenija je na koncu zasedla petindvajseto mesto.

Bogomir Gajser čestital fantom
"Čestitke fantom, ki so dali vse od sebe. Škoda za dva Petrova padca, verjamem, da bi bil brez tega najmanj med petnajsterico. Tudi Jan Pancar je vozil odlično, najbolj pa se je izkazal Jernej Irt, od katerega smo tudi največ pričakovali,"
je po dirki razlagal Bogomir Gajser.

Zmagovalci kvalifikacij so bili branilci naslova svetovnih prvakov Francozi, drugi so bili le s točko zaostanka Belgijci, tretji pa Nizozemci. Američani, ki sodijo v ožji krog favoritov, so kvalifikacije končali šele na petnajstem mestu.