Sebastien Loeb je zmagal na 80. reliju Monte Carlo, s katerim se je začela nova sezona. Foto: EPA
Sebastien Loeb je zmagal na 80. reliju Monte Carlo, s katerim se je začela nova sezona. Foto: EPA

Svetovno prvenstvo je namreč tik pred začetkom izgubilo svojega promotorja, lahko bi rekli svojega Bernieja Ecclestona, britansko podjetje North One. Ob začetku letošnjega prvenstva so tako pri Mednarodni avtomobilistični zvezi na vrat na nos iskali, kdo bo zagotovil financiranje in televizijsko pokritost. Poleg tega je še nekaj tednov pred prvenstvom kazalo, da se od tekmovanja poslavlja Ford, moštvo Minija pa je zaprosilo, če bi lahko namesto na vseh 13 relijih nastopilo samo na osmih.

Malcom Wilson, lastnik moštva M-Sport, ki zastopa Fordov program v SP-ju: "Šli smo skozi težko obdobje. Najprej smo si morali zagotoviti nadaljevanje sodelovanja s Fordom, potem pa je prišel še ta udarec z izstopom promotorja North One. To, da se je Ford konec decembra le odločil za nadaljnje sodelovanje v svetovnem prvenstvu, je bilo za nas lepo božično darilo. Predpogoj pa je bil, da je FIA dirkalnikom WRC zagotovila prihodnost. Sicer pa smo v moštvu ves čas delali s polno močjo, kot da bomo 100-odstotno v Monte Carlu. Ves čas smo delali in testirali, tako da smo na sezono dobro pripravljeni."

David Richards, nekdanji lastnik komercialnih pravic za SP v reliju, zdaj vodja moštva Mini v SP-ju: "Svetovno prvenstvo v reliju je trenutno za vse vpletene zelo zahtevno poslovno okolje. Od lanske do letošnje sezone se je položaj precej poslabšal in se prav hitro tudi ne bo bistveno izboljšal. Vendar trenutni položaj ponuja tudi priložnost, da se ta šport na novo organizira. Nekaj truda bodo morali vložiti vsi: moštva, organizatorji dirk, potencialni promotorji in FIA. Na koncu se bo stvar morda obrnila na bolje, vendar bo treba najti nove rešitve, stari vzorci se v prihodnosti ne bodo najbolje obnesli."

Jean Todt, predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze: "Nepričakovano smo se znašli v težkem obdobju, potem ko smo decembra izgubili promotorja. Zelo malo smo imeli časa, da smo prvenstvo uspešno začeli. Še naprej pa bo potrebnih veliko naporov, da bo sezona izpeljana po naših željah. Pred Monte Carlom je bil položaj že kar napet, na koncu pa se je le uredilo tako, da je ta reli imel televizijsko pokritost. Prav to pa je področje, na katerem je bilo v preteklosti premalo narejenega in zdaj ko se iščejo nove rešitve upam, da se bo položaj na tem področju izboljšal."