Valentino Rossi je po dirki požel aplavz španskih ljubiteljev motošporta. Foto: EPA
Valentino Rossi je po dirki požel aplavz španskih ljubiteljev motošporta. Foto: EPA

Marquezovo vedenje je bilo zares neverjetno. Upam, da bo v nadaljevanju kariere spoznal, kaj je storil na zadnjih treh dirkah. Tudi Lorenzo ne more biti s tem naslovom zadovoljen, saj ni bil osvojen na progi.

Valentino Rossi
Jorge Lorenzo, Marc Marquez in Dani Pedrosa
Španska trojka v zaključku dirke: Jorge Lorenzo, Marc Marquez in Dani Pedrosa. Foto: Reuters
Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo je tretjič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Lorenzo: "Neverjetna sezona, polna čustev"

Na sklepni dirki sezone, kjer se je odločalo o naslovu svetovnega prvaka, je Jorge Lorenzo izničil prednost Valentina Rossija in na koncu s petimi točkami naskoka v skupnem seštevku postal svetovni prvak. To je bil njegov tretji naslov v karieri, prej je v najelitnejšem motociklističnem razredu slavil v letih 2010 in 2012.

V Valencii je vodil od začetka do konca, njegovo vodstvo je bilo 'ogroženo' le v zaključku preizkušnje, ko sta se mu povsem približala rojaka Marc Marquez in Dani Pedrosa. Vseeno so španski motociklisti poskrbeli, da ni bilo presenečenja.

Rossi: To ni bilo pravo prvenstvo
Valentino Rossi je dirko začel s predzadnjega mesta, iz kroga v krog se je prebijal v ospredje, po polovici dirke je zasedel že četrto mesto, kar pa je bilo njegov realni domet. "Storil sem, kar sem lahko, a vse skupaj mi je čudno. To, da ima Jorge Lorenzo med dirko za telesnega stražarja Marca Marqueza, je sramotno za ta šport. Upam, da bodo pristojni organi vse skupaj preučili in rešili. Vsekakor je bil to grd konec izjemno napetega in zanimivega prvenstva," je bil po dirki razočaran Rossi, ki si je od letošnje sezone veliko obetal, zaradi dogodkov v Sepangu na predzadnji dirki sezone pa mu je tako želeni naslov svetovnega prvaka spolzel med prsti.

"Marquezovo vedenje je bilo zares neverjetno," ni odnehal Rossi in sklenil: "Upam, da bo v nadaljevanju kariere spoznal, kaj je storil na zadnjih treh dirkah. Tudi Lorenzo ne more biti s tem naslovom zadovoljen, saj ni bil osvojen na progi."

Marquez: To je pomanjkanje spoštovanja
Na Rossijevo opazko o 'telesnem stražarju' se je takoj odzval Marc Marquez, ki je bil v preteklih tednih zaradi dogodkov na dirki v Maleziji z Rossijem vseskozi v središču pozornosti. "Tu se kaže pomanjkanje spoštovanja," je dejal 22-letnik in dodal: "Če bi dejansko bil Lorenzov telesni stražar, bi vozil za njim z zaostankom petih, šestih sekund in bi ga varoval pred tretjeuvrščenim Pedroso. Vedno dam vse od sebe. Vem, da obstaja ogromno ljudi, ki menijo, da sem zmago prepustil Lorenzu. V zadnjem krogu sem želel izvesti napad na zmago, v zadnjem zavoju sem bil blizu, a ni se mi izšlo. Bil sem razočaran, ker mi ni uspelo zmagati. Vseeno sem zadovoljen z uvrstitvijo na oder za zmagovalce, a naslednje leto bomo morali biti še boljši."

Marquez je sezono ocenil za solidno, a s preveč napakami. Prav zaradi šestih padcev naj na zadnji dirki sezone ne bi želel preveč tvegati. "Na koncu sem sezono končal predaleč od vrha. Naslednje leto se bom poskusil znova vmešati v boj za prvaka," je sklenil.

Pedrosa želel prehiteti Marqueza
Še najmanj pozornosti je sedma sila posvečala Daniju Pedrosi, ki se je v zaključku dirke vse bolj približeval vodilnima motociklistoma, na koncu pa je Marqueza tudi napadel za drugo mesto, a je lanski svetovni prvak napad odbil. "Bil sem tik za njim in želel sem ga prehiteti. To mi je tudi uspelo, a nato sem storil napako pri menjavanju prestav, potem pa z njim izgubil stik," je povedal Pedrosa in sklenil: "Prvenstvo sem končal na četrtem mestu kljub kopici težav, ki sem jih imel to sezono. S tega vidika mislim, da mi je uspel lep dosežek."

Lorenzo: V Italiji bi bilo z Italijani enako
Novi svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki je sezono končal s sedmimi zmagami (Rossi je zbral štiri), je prepričan, da sta si Marquez in Pedrosa kot njegova rojaka želela španske zmage. "Vedela sta, za kaj se borim in to, da sta Španca, mi je na tej dirki pomagalo. Morda bi na kakšni drugi storila vse, da bi me prehitela," je priznal Lorenzo in nadaljeval: "Dani se je dobro izkazal, saj bi lahko vsekakor veliko več tvegal. Vsi smo Španci in naslov ostaja v Španiji. Če bi bila zadnja dirka v Italiji, za Rossijem pa bi vozila dva Italijana, bi bilo enako."

Naslova se je Lorenzo razveselil kot otrok. "Vse skupaj je bilo zelo čustveno. Med slavnostnim krogom sem ves čas točil solze. To, kar nam je uspelo danes, je nekaj zelo velikega, sploh po tako težki sezoni. Zelo sem ponosen, da mi je uspelo naslov osvojiti za Španijo," je še povedal.

Marquezovo vedenje je bilo zares neverjetno. Upam, da bo v nadaljevanju kariere spoznal, kaj je storil na zadnjih treh dirkah. Tudi Lorenzo ne more biti s tem naslovom zadovoljen, saj ni bil osvojen na progi.

Valentino Rossi
Lorenzo: "Neverjetna sezona, polna čustev"