Aleš Pajovič je bil najboljši strelec slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Foto: EPA
Aleš Pajovič je bil najboljši strelec slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Foto: EPA
Gregory Louganis
Gregory Louganis velja za najboljšega skakalca v vodo vseh časov. Foto: EPA
Magic Johnson
Magic Johnson (levo) se je leta 1996 vrnil na košarkarska igrišča.
Jernej Damjan
Jernej Damjan je zablestel v Zakopanah. Foto: EPA

Rokometaši so se s tem kot prva slovenska ekipa uvrstili na olimpijske igre v Sydneyju. Pred 8.000 gledalci v razprodanem Domu športov so po šest golov dosegli Aleš Pajovič, Roman Pungartnik in Zoran Jovičič. Pri Hrvatih je sedem zadetkov prispeval Irfan Smajlagić.

Odločila je večja zbranost slovenskih rokometašev. Vse do 55. minute je potekal povsem enakovreden boj. V 57. minuti je Zoran Jovičič s sedemmetrovke ukanil razpoloženega hrvaškega vratarja Venia Loserta, le minuto pozneje pa je Pungartnik izkoristil odbito žogo in povišal na dva zadetka prednosti (25:23). V 59. minuti je Smajlagić iz mrtvega kota premagal Rolanda Pušnika, selektor Leopold Jeras pa je minuto in 40 sekund pred koncem srečanja zahteval minuto odmora. Čeprav je bil Tettey Banfro dvajset sekund pred koncem izključen, hrvaški selektor Zdravko Zovko pa je namesto vratarja v polje poslal še sedmega igralca, so Slovenci tekmo znali pripeljati do uspešnega konca.

1960
Rodil se je Gregory Louganis, najboljši skakalec v vodo vseh časov. Na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 je postal prvi skakalec v vodo po letu 1928, ki mu je uspelo osvojiti zlato v skokih z deske in tudi s stolpa. Dvojno zmago je ponovil tudi na OI leta 1988 v Seulu. Kariero je sklenil leta 1989. Skupno je osvojil štiri olimpijske, šest svetovnih in neverjetnih 47 naslovov ameriškega državnega prvaka.

1994
Na ženskem smuku v Garmisch-Partenkirchnu se je smrtno ponesrečila avstrijska smučarka Ulrike Maier. 26-letna Maierjeva je nesrečno padla pri 110 km/h, po udarcu v količek časomerilne naprave pa zanjo ni bilo več pomoči. Le osem dni pred tem se je veselila svoje zadnje zmage, najboljša je bila v veleslalomu v Mariboru. Zmaga Italijanke Isolde Kostner in 6. mesto Alenke Dovžan sta ostala v senci tragične nesreče.

1995
Američan Andre Agassi je v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije premagal rojaka Peta Samprasa s 4:6, 6:1, 7:6 in 6:4. Agassi je tako v svojem prvem nastopu v Melbournu takoj zmagal. To je bil njegov tretji turnir za grand slam.

1996
Magic Johnson se je vrnil na igrišča v Ligi NBA. Dosegel je 19 točk, 10 podaj in 8 skokov za Los Angeles Lakerse proti Golden Statu.

2000
Lindsay Davenport je v finalu Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu premagala zmagovalko zadnjih treh turnirjev v Melbournu, Švicarko Martino Hingis, s 6:1 in 7:5.

2001
V St. Antonu se je z ženskim superveleslalomom začelo 36. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Vlogo prve favoritinje je upravičila Francozinja Regine Cavagnoud, ki je v dramatičnem boju za pet stotink sekunde premagala Italijanko Isolde Kostner, za osem pa presenečenje tekme, Nemko Hilde Gerg.

2002
Slovenski deskar Dejan Košir je zmagal v paralelnem slalomu na tekmi svetovnega pokala v Bad Gasteinu v Avstriji. Drugo mesto je osvojil Nemec Mathias Behounek, tretjega pa Francoz Nicolas Huet.

2004
Rokometaši Slovenije so v 3. krogu drugega dela evropskega prvenstva v Ljubljani premagali Francijo s 27:22 (12:9) in se uvrstili v polfinale. Največ golov za Slovence je dosegel Vid Kavtičnik (8), za goste pa Gregory Anquetil (6).

2005
Jernej Damjan je na tekmi smučarjev skakalcev v Zakopanah s 5. mestom dosegel do takrat svojo najboljšo uvrstitev v karieri.

2005
Bode Miller je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Bormiu zmagal v superveleslalomu. Avstrijci so se morali zadovoljiti z drugim, tretjim in četrtim mestom Michaela Walchhoferja, Benjamina Raicha in Hermanna Maierja.

2011
Marjan Jelenko je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Otepääju postal svetovni prvak v šprinterski preizkušnji nordijske kombinacije.