Luis Figo je bil pet let pri galaktikih. Foto: EPA
Luis Figo je bil pet let pri galaktikih. Foto: EPA
Karl Malone
Karl Malone je kariero končal pri LA Lakersih. Foto: EPA
Med leti 1991 in 1995 je petkrat zapored zmagal mojster kronometra Miguel Indurain.
Miguel Indurain je leta 1994 četrtič dobil Tour. Foto: EPA

Figo je kraljevemu klubu obljubil šestletno zvestobo in poskrbel za bes Barceloninih navijačev, ki nikoli niso pozabili, da si je Figo, ki je na Camp Nouu igral pet sezon, "upal" zvestobo obljubiti največjemu rivalu Realu. Režiser "zloglasne" poteze je bil predsednik Reala Florentino Perez, ki je pred volitvami obljubljal, da bo pripeljal Figa. Leta 2002 je madridski klub tudi po zaslugi Figa osvojil naslov evropskega prvaka, nato uspehov v Ligi prvakov kljub številnim zvezdnikom ni bilo več. Leta 2005 je Figo prestopil k Interju.

1952
Češkoslovaška atleta Emil in Dana Zatopek sta na olimpijskih igrah v Helsinkih isti dan osvojila vsak svojo zlato olimpijsko medaljo. Prej kaj takega ni uspelo nobenemu zakonskemu paru. Emil Zatopek je najprej zmagal v teku na 5.000 m, nato pa je njegova žena Dana slavila v metu kopja. Zatopek, ki so ga imenovali češka lokomotiva, je v Helsinkih sicer osvojil tri zlate medalje. Tako Emil kot Dana sta bila rojena 19. septembra in sta ta dan izbrala tudi za dan poroke.

1963
Rodil se je Karl Malone, ki velja za enega najboljši košarkarjev v zgodovini Lige NBA, čeprav nikoli ni osvojil šampionskega prstana. Za Utah je igral kar 18 sezno (1985-2003), nato pa je v želji po naslovu svojo zadnjo sezono odigral še pri LA Lakersih. 206 cm visoki center je bil tudi del prvega Dream Teama, ki je v Barceloni pometel s tekmeci, zlato olimpijsko medaljo pa je z ameriško reprezentanco osvojil tudi leta 1996.

1976
Ameriški plavalec John Naber je na olimpijskih igrah v Montrealu z 1:59,19 postavil svetovni rekord na 200 m hrbtno in bil prvi, ki se je spustil pod dve minuti. Naber je bil med junaki iger leta 1976, saj je osvojil štiri zlate medalje, vedno z novim svetovnim rekordom.

1994
Španec Miguel Indurain je postal zmagovalec kolesarske Dirke po Franciji, kar je bila že njegova četrta zmaga na Touru.

1999
Američan Lance Armstrong je dobil 19. etapo Dirke po Franciji, 57 kilometrov dolg kronometer v Futuroscopu. Kavboj je bil edini, ki je progo prevozil progo s povprečjem več kot 50 km/h. V skupnem seštevku je Armstrong prednost povečal na kar sedem minut in 37 sekund in brez kančka dvoma je bilo jasno, da bo prvič zmagovalec najpomembnejše kolesarske dirke na svetu.

2004
Slovenski košarkarski reprezentant Sani Bečirovič je podpisal dveletno pogodbo z italijansko ekipo Varese.

2006
Nekdanji kapetan brazilske nogometne reprezentance Dunga je postal novi selektor petkratnih svetovnih prvakov. Po svetovnem prvenstvu 2010 in izpadu v četrtfinalu je moral Dunga zapustiti krmilo reprezentance.