Kapetan Jürgen Klinsmann je dvignil pokal iz rok kraljice Elizabete II. Foto: EPA
Kapetan Jürgen Klinsmann je dvignil pokal iz rok kraljice Elizabete II. Foto: EPA
Mike Tyson
Mike Tyson je blestel predvsem ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let. Foto: EPA
Ralf Schumacher
Ralf Schumacher ima v formuli ena šest zmag. Foto: EPA
Michael Phelps
Michael Phelps je bil junak zadnjih olimpijskih iger. Foto: EPA
David Batty in Carlos Roa
David Batty je zgrešil odločilni strel z enajstih metrov. Foto: EPA
Boris Becker
Boris Becker je leta 1999 še zadnjič stopil na osrednje igrišče Wimbledona. Angleži so ga imeli za svojega. Foto: EPA
Cafu s pokalom
Brazilci so v Jokohami slavili še peti naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA

V prvem polčasu sta obe moštvi igrali po pričakovanju previdno. V 59. minuti je Karel Poborsky prestregel dolgo podajo na robu nemškega kazenskega prostora, podrl ga je Matthias Sammer. Italijanski sodnik Pierluigi Pairetto je pokazal na enajstmetrovko in storil veliko napako, saj je bil prekršek storjen zunaj kazenskega prostora. Vratar Andreas Köpke je pravilno predvidel, kam bo Berger poslal žogo, vendar je ta streljal nizko po tleh in žoga se je skotalila za hrbet nemškega vratarja.

Nemci so vrgli vse sile v napad in v 70. minuti je selektor Berti Vogts naredil izjemno potezo. Namesto Mehmeta Scholla je v igro poslal Oliverja Bierhoffa, ki na celem prvenstvu ni pokazal praktično ničesar. V 73. minuti je Christian Ziege izvajal prosti strel z desne strani igrišča, Bierhoff je visoko skočil in z glavo zabil žogo v mrežo nemočnega Koube. Do konca rednega dela ni bilo odločitve. V 95. minuti je Bierhoff sprejel žogo, ko je bil obrnjen s hrbtom proti češkim vratom. Žoga se je počasi odkotalila mimo nesrečnega Koube do njegove leve vratnice in zapečatila češko usodo. Bierhoff je s prvim zlatim golom v zgodovini Nemcem zagotovil rekordni tretji naslov evropskih prvakov.

1966
Rodil se je ameriški boksar Mike Tyson. Leta 1980 ga je opazil znani trener Cus D'Amato in ga vzel pod svoje okrilje. Že v svojem prvem profesionalnem dvoboju 6. marca 1985 je zmagal z nokavto v prvi rundi. 22. novembra 1986 je v 2. rundi nokavtiral Trevorja Berbicka in postal najmlajši prvak v težki kategoriji v zgodovini. V naslednjih treh letih je vse nasprotnike odpravljal brez težav.

Leta 1990 je senzacionalno klonil z malo cenjenim Jamesom Douglasom, ki ga je v 10. rundi nepričakovano premagal z nokavtom in mu odvzel vse tri šampionske pasove. Zelo boleča sta bila oba poraza z Evanderjem Holyfieldom. Prvič ga je po 11 rundah tesnega boja premagal s tehničnim nokavtom. Junija 1997 je Tyson popolnoma izgubil živce in Holyfieldu dvakrat odgriznil kos uhlja. Sodnik Mills Lane ga je po koncu 3. runde diskvaliciral, pozneje je bil kaznovan s 3 milijoni dolarjev in enoletno prepovedjo boksa. Vse njegove vrnitve nazaj v ring so propadle. V 58 dvobojih je 50-krat zmagal, od tega 44-krat z nokavtom.

1969
Eden najboljših košarkarjev vseh časov Bill Russell je sklenil izjemno kariero. 208 cm visoki center je z Boston Celticsi odigral 13 sezon, v katerih je zbral rekordnih 11 šampionskih prstanov.

1975
Rodil se je nemški dirkač Ralf Schumacher. V formuli ena je debitiral leta 1997, ko je že na svoji tretji dirki v Argentini zasedel 3. mesto. Leta 1999 se je preselil k Williamsu, s katerim je osvojil vseh 6 zmag (Imola 2001, Montreal 2001, Hockenheim 2001, Kuala Lumpur 2002, Nürburgring 2003 in Magny Cours 2003). Formulo ena je zapustil leta 2007. Celotno kariero je bil precej v senci starejšega brata Michaela. Na 182 dirkah je 27-krat stal na stopničkah. Od leta 2008 tekmuje v seriji DTM.

1985
Rodil se je ameriški plavalec Michael Phelps. Že s 15 leti je opozoril nase na olimpijskih igrah v Sydneyju, kjer pa ni osvojil medalje. Na svetovnem prvenstvu leta 2001 je v Jokohami postal svetovni prvak na 200 m delfin, dve leti pozneje je v Barceloni osvojil štiri naslove svetovnega prvaka (200 m delfin, 200 m mešano, 400 m mešano in 4x100 m mešano), dvakrat pa je bil srebrn. Bil je glavni zvezdnik olimpijskih iger v Atenah (400 m mešano, 200 m delfin, 4x200 m prosto), ko je bil šestkrat zlat (400 m mešano, 200 m delfin, 4x200 prosto, 4x100 prosto, 200 m mešano in 100 m delfin) in dvakrat srebrn. V Pekingu leta 2008 je z osmimi zlatimi olimpijskimi medaljami izboljšal rekord marka Spitza iz leta 1972.

1987
Šved Patrik Sjöberg je na atletskem mitingu v Stockholmu postavil svetovni rekord (242 cm)
in tako izboljšal dosežek Rusa Igorja Paklina za centimeter. Leto zatem je v Salamanci 243 cm preskočil Javier Sotomayor, ki ima z 245 cm še vedno veljaven rekord.

1993
Španski nogometni prvoligaš Sevilla je odpustil Diega Armanda Maradono, ki je bil že teden dni v domovini in mu je potekla pogodba z moštvom. Predsednik Del Mido je povedal, da so Maradono o razveljavitvi pogodbe pisno obvestili in mu v dopisu poslali tudi obrazložitev v petih točkah. Očitali so mu, da je brez razloga zapustil delovno mesto, da je po zamenjavi na tekmi z Burgosom žalil trenerja in vrgel kapetanski trak na tla, da se ni udeleževal treninga, posebno v mesecu juniju, da je imel slabe športne uspehe, ki so posledica neurejenega življenja in da ni bil zvest klubu. Del Mido je dodal, da bo Sevilla Maradoni izplačala manjkajoči znesek v višini 11 milijonov nemških mark.

1998
Nogometaši Argentine so v osmini finala svetovnega prvenstva v St. Etiennu po izvajanju enajstmetrovk premagali Anglijo s 6:5. Po rednem delu in podaljšku je bilo 2:2. Že v 6. minuti je sodnik Nielsen zaradi prekrška vratarja Davida Seamana nad Diegom Simonejem dosodil najstrožjo kazen. Gabriel Batistuta je bil natančen, nato pa je 18-letni Michael Owen izsilil še eno enajstmetrovko, katero je v izenačenje spremenil Alan Shearer. V 16. minuti je Owen v slogu Diega Maradone preigral celotno obrambo in z natančnim strelom premagal vratarja Carlosa Roaja. Še pred odmorom je izenačil Javier Zanetti.

V 47. minuti je David Beckham storil veliko neumnost. Najprej je Simeone naredil prekršek nad njim, potem pa ga je angleški zvedznik namenoma brcnil in si prislužil rdeči karton. Izid se vse do konca ni spremenil in odločale so enajstmetrovke. Nesrečnik je bil David Batty, ki je slabo streljal in Roa je bil na pravem mestu.

1999
Boris Becker je na teniškem turnirju v Wimbledonu v osmini finala izgubil proti Avstralcu Patricku Rafterju s 3:6, 2:6 in 3:6 in s tem končal bogato kariero. Leta 1985 je na sveti travi kot sedemnajstletnik zmagal, nato pa je bil najboljši še leta 1986 in 1989. Štirikrat je izgubil finalne dvoboje.

2002
Brazilija je osvojila svoj peti naslov svetovnega nogometnega prvaka, potem ko je v Jokohami ugnala Nemčijo z 2:0. Ob koncu prvega polčasa je Kleberson s strelom od daleč zadel prečko. Na začetku drugega dela se je Oliver Neuville nenadno odločil za strel s približno 28 metrov, vratar Marcos pa je žogo odbil v vratnico.

V 67. je Dieter Hamann pred svojim kazenskim prostorom storil veliko napako, do žoge se je dokopal Ronaldo, podal do Rivalda, ki je ustrelil proti vratom. Vratar Oliver Kahn, ki je bil izbran za najboljšega igralca SP-ja, je žogo izpustil, Ronaldo pa jo je poslal v mrežo. 12 minut zatem je Kleberson prodrl po desni strani, Ronaldo pa je z natančnim strelom še drugič zatresel mrežo. Ronaldo je bil z osmimi goli tudi najboljši strelec turnirja.