Aksel Lund Svindal ima tri olimpijske medalje. Foto: EPA
Aksel Lund Svindal ima tri olimpijske medalje. Foto: EPA
Primož Peterka
Primož Peterka je leta 1997 postal športnik leta. Zmagal je na novoletni turneji in v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA

Svindal je prvič nase opozoril novembra 2005, ko je na superveleslalomu v Lake Louisu dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. V tej disciplini si je v sezoni 2005/06 tudi prismučal mali kristalni globus. Presenetil je tudi na svetovnem prvenstvu v Bormiu, kjer je v kombinaciji je osvojil srebro. Dvakrat je bil zlat na SP-ju v Areju, na dramatičnem koncu svetovnega pokala pa je ugnal Benjamina Raicha in osvojil veliki kristalni globus.

S svetovnih prvenstev ima Svindal šest medalj, od tega štiri zlate. Letos je v Garmischu zanesljivo ubranil naslov v superkombinaciji. Na olimpijskih igrah v Vancouvru je pobral komplet medalj (prvi je bil na superveleslalomu, drugi na smuku in tretji v veleslalomu).

1908
Jack Johnson je postal prvi temnopolti boksar, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka. V Sydneyju je v 14. rundi na tla poslal Tommyja Burnsa.

1928
Legendarni plavalec Johnny Weismüller je objavil, da končuje kariero. V osmih letih ni izgubil niti ene same tekme v prostem slogu.

1996
Športnika Slovenije med posamezniki sta postala atletinja Brigita Bukovec in kajakaš Andraž Vehovar. Naslov najboljše ekipe v individualnih športnih panogah je prejel blejski veslaški četverec (Jani Klemenčič, Sadik Mujkič, Milan Janša, Denis Žvegelj). Hokejisti Olimpije Hertz pa so bili izbrani za najboljšo ekipo v kolektivnih športnih igrah.

1997
Društvo športnih novinarjev Slovenije je v tradicionalnem izboru razglasilo najboljše športnike Slovenije v letu 1997. Najboljša posameznika sta postala atletinja Brigita Bukovec in smučarski skakalec Primož Peterka, košarkarji Uniona Olimpije so bili najboljši v kolektivnih športih, najboljša ekipa v individualnih športnih panogah pa je bila reprezentanca Slovenije v kajaku in kanuju na divjih vodah (3 x C1).

1999
Felix Magath je postal novi trener Eintrachta iz Frankfurta. Zamenjal je Jörga Bergerja. Magath je Eintracht prevzel na predzadnjem mestu Bundeslige, potem pa je v spomladanskem delu prerodil ekipo, ki je uspela obstati v elitni druščini.