Na vrhu sveta je 13. maja 1979 prvič zaplapolala jugoslovanska zastava. Foto: Osebni arhiv Andreja Štremflja
Na vrhu sveta je 13. maja 1979 prvič zaplapolala jugoslovanska zastava. Foto: Osebni arhiv Andreja Štremflja
Anthony Parker
Maccabi (na fotografiji Anthony Parker) je bil leta 2001 prvak Suprolige. Foto: EPA
Merlene Ottey
Merlene Ottey je dom v zadnjih letih našla v Sloveniji.

Pod vodstvom Toneta Škarje je leta 1979 pod Everest odpotovala jugoslovanska odprava, ki je bila uspešna z vzponi Zaplotnika in Štremflja, dva dneva za njima pa so na vrhu sveta stali še Stane Belak Šrauf, hrvaški alpinist Stipe Božić in nepalski šerpa Ang Phu.

1914
Rodil se je boksar Joe Louis. Naslov svetovnega prvaka v najtežji kategoriji je kot prvi ameriški temnopolti boksar osvojil 22. junija 1937, ko je premagal Jima Braddocka. Šampionski pas je obdržal skoraj 12 let, kar je rekordna doba. Prvi poraz je v razvpitem dvoboju doživel leta 1936 proti Maxu Schmelingu, vendar se je dve leti kasneje Nemcu maščeval. Umrl je 12. aprila leta 1981. Številni so prepričani, da je bil Louis boksar z najboljšim udarcem v zgodovini tega športa. Po njem se imenuje tudi znamenita dvorana v Detrotu, v kateri igrajo hoekjisti Red Wingsov.

1973
55-letni Bobby Riggs, na vrhuncu kariere odličen teniški igralec, je na dvoboj izzval takrat vodilno igralko sveta, Avstralko Margaret Smith Court. Riggs, ki je ženski tenis precej zaničeval, je zlahka zmagal s 6:2 in 6:1. Nekaj mesecev kasneje se je hudo opekel, saj ga je Billie Jean King 20. septembra v takoimenovani Bitki med spoloma pred 30 tisoč gledalci v Houstonu premagala.

1987
Ajax je postal zmagovalec Pokala pokalnih zmagovalcev. V finalu je v Atenah z 1:0 premagal Lokomotivo iz Leipziga. Edini zadetek je v 21. minuti dosegel sloviti nizozemski napadalec Marco van Basten.

1996
Zoran Jankovič je postal predsednik Rokometne zveze Slovenije.

1998
Chelsea je na finalni tekmi Pokala pokalnih zmagovalcev v Stockholmu premagal Stuttgart z 1:0. Strelec zmagovitega zadetka za Londončane je bil v 71. minuti italijanski nogometaš Gianfranco Zola, ki je na igrišče stopil le nekaj sekund pred tem.

2001
Košarkarji Maccabija so v finalni tekmi Suprolige premagali Panathinaikos z 81:67. Najboljši igralec je bil Arriel McDonald. Ameriški branilec, ki je v 90-ih letih igral tudi za Olimpijo, je v pariški dvorani Bercy dosegel 21 točk. V izraelskem moštvu je bil še en znanec Tivolija, in sicer center Radislav Čurčić (4 točke). Dejan Bodiroga je za Grke dosegel 27 točk. Maccabi je moral evropski košarkarski prestol deliti s Kinderjem, ki je tisto leto zmagal v Evroligi.

2002
42-letna Jamajška šprinterka Merlene Ottey, ki je na velikih tekmovanjih osvojila 35 medalj, je podpisala pogodbo z Atletsko zvezo Slovenije, kar ji je omogočilo nastopanje za slovensko reprezentanco.