Diego Armando Maradona je leta 1986 v Mehiki dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka. Foto:
Diego Armando Maradona je leta 1986 v Mehiki dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka. Foto:
Michael Jordan
Michael Jordan se je leta 2001 vrnil na košarkarska igrišča. Foto: EPA
Leon Štukelj
Leon Štukelj je športno kariero zaključil na olimpijskih igrah v Berlinu, star 38 let. Foto: RTV SLO

Pri klubu Argentinos Juniors so hitro spoznali, da imajo v svojih vrstah izjemnega talenta. Med letoma 1976 in 1981 je za Juniorse v 166 tekmah zabil kar 116 golov. V sezoni 1981/1982 je igral za Boco Juniorse. Maradona je z bil 28 zadetki najzaslužnejši za naslov argentinskega prvaka.

V svoje vrste ga je zvabila Barcelona. S Katalonci je postal španski pokalni prvak in zmagovalec Pokala pokalnih prvakov. Najbolj je zablestel v dresu Napolija, ki je leta 1987 in leta 1990 postal italijanski prvak, leta 1989 pa je v finalu Pokala Uefa ugnal Stuttgart.

Maradona je bil najboljši igralec svetovnega prvenstva leta 1986 v Mehiki. Argentina je v finalu premagala Zahodno Nemčijo s 3:2. V četrtfinalu je Maradona na tekmi z Anglijo (2:1) dosegel nepozabna gola. Angleškega vratarja Petra Shiltona je ukanil z roko, sodnik pa je gol priznal. Drugi gol je bil prava mojstrovina, saj je krenil s svoje polovice igrišča, preigral polovico angleških igralcev in zabil žogo v mrežo. Leta 1990 je Maradona točil solze v Rimu. Argentina je v finalu izgubila z Zahodno Nemčijo (0:1).

Leta 1991 so ga ujeli pri jemanju kokaina, tri leta pozneje pa je med SP-jem v ZDA znova padel na dopinškem testu, ko je užival efedrin. Aprila leta 2004 je bil po srčnem napadu zaradi prevelikega odmerka kokaina nekaj dni na intenzivni negi, leto pozneje so mu zaradi čezmerne telesne teže operirali želodec.

1906

Rodil se je Emilio Giuseppe Farina, prvi svetovni prvak v formuli ena. Njegovo uspešno kariero je precej zmotila 2. svetovna vojna. Leta 1950 je Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) ustanovila svetovno prvenstvo. Farina je vozil za Alfo Romeo skupaj z Argentincem Juanom Manuelom Fangiem. Italijan je dobil od tri od sedmih dirk, kar je zadostovalo za naslov prvaka. V dirkalni sezoni 1951 so prvo mesto pri Alfi dodelili Fangiu, priljubljeni "Nino" Farina pa se je preselil k Ferrariju, kjer je bil prvi voznik Alberto Ascari. Umrl je leta 1966.

1916
Rodil se je plavalec Tone Cerer. Kamničan je edini Evropejec, ki je osvojil medaljo (bronasto) na evropskih prvenstvih pred drugo svetovno vojno (1938) in po njej (1947).

1997
V baznem taboru pod Nuptsejem je zahreščala radijska postaja: "Johana ni več, odneslo ga je," je sporočil Tomaž Humar. Domžalskega alpinista Janeza Jegliča je odnesel orkanski veter nekaj minut za tem, ko sta s Humarjem osvojila vrh 7855 metrov visokega himalajskega orjaka Nuptseja.

2001
Michael Jordan se je v dresu Washingtona vrnil v Ligo NBA. Wizardsi so v Madison Square Gardnu izgubili z New York Knicksi (91:93).

Eden izmed najboljših košarkarjev v zgodovini je predtem zadnjo tekmo odigral junija 1998, ko je s Chicago Bullsi osvojil še šesti naslov prvaka.

2007
Obiskovalci spletne strani www.rtvslo.si/sport ste v MMC-jevi akciji "Naj športnik Slovenije vseh časov" največ glasov namenili Leonu Štuklju.