Mariborčani so se za Bežigradom veselili petega naslova v samostojni Sloveniji. Foto: www.nkmaribor.com
Mariborčani so se za Bežigradom veselili petega naslova v samostojni Sloveniji. Foto: www.nkmaribor.com
Brane Oblak
Brane Oblak - najboljši slovenski nogometaš vseh časov. Foto: EPA
Brane Oblak
Brane Oblak je bil vedno brez dlake na jeziku Foto: RTV SLO
Paul Gascoigne
Paul Gascoigne je polnil časopisne stolpce na in izven nogometnih igrišč. Foto: EPA
Lionel Messi in Rio Ferdinand
Lionel Messi je v 70. minuti z glavo zapečatil usodo rdečih vragov. Foto: EPA

proti Olimpiji remizirali (1:1) in s tem petič zapored postali prvaki.

Vijoličasti so na prvenstveni lestvici zadržali dve točki prednosti pred Ljubljančani. V 69. minuti so gostje izvedli preprosto akcijo, Barnabas Sztipanovics se je znašel sam pred vratarjem Nihadom Pejkovičem in čez njega poslal žogo v mrežo. Gostitelji so izenačili v 80. minuti, ko je Marko Kmetec podal do Sebastjana Cimerotiča, ki je s strelom po tleh izid izenačil. Olimpija je močno pritisnila, a so vijoličasti vzdržali. Tekmo na stadionu za Bežigradom si je ogledalo 8.500 gledalcev.

1947
Rodil se je najboljši slovenski nogometaš vseh časov Brane Oblak. Kariero je začel pri viški Svobodi, kjer ga je opazil trener mladinski ekipe Olimpije Nedeljko Gugolj. Dokončno se je uveljavil pri Olimpiji. Za zmaje je med letoma 1965 in 1972 na 181 tekmah dosegel 33 golov. Svojo prvo tekmo je odigral proti Partizanu v Beogradu. Oblak je za zmago Olimpije z 2:1 prispeval oba gola in osmešil Partizanove reprezentante. Leta 1973 je prestopil k splitskemu Hajduku, pri 28 letih pa je odšel k Schalkeju. Moštvo iz Gelsenkirchna je leta 1977 osvojilo naslov nemškega podprvaka. Opazili so ga pri Bayernu in leta 1980 je z Bavarci slavil tudi naslov prvaka. Kariero je končal v Avstriji.

V jugoslovanski reprezentanci je debitiral leta 1971 na prijateljski tekmi proti Romuniji, leto zatem pa je zaigral na poslovilni tekmi Peleja v Rio de Janeiru. Za Jugoslavijo je na 46 tekmah dosegel 6 golov. Na svetovnem prvenstvu v Nemčiji je bil izbran v najboljšo enajsterico, dosegel pa je tudi sedmi gol na tekmi proti Zaireju (9:0). Skupaj z Danilom Popivodo sta blestela tudi na evropskem prvenstvu leta 1976, ko so Jugoslovani nesrečno klonili v polfinalu proti Nemčiji.

Dokazal se je tudi kot trener. Odlično je vodil Živila iz Naklega v začetku devetdesetih let. Leta 1995 je z Olimpijo postal državni prvak. Pot ga je nato vodila v Rudar iz Velenja, Koper, leta 2002 pa se je ponovno vrnil k Olimpiji. Po nesporazumih z glavnim upravljalcem Ljubljančanov Jurijem Schollmayerjem je Bežigrad zapustil že pred koncem sezone. Leta 2003 je bil izbran za najboljšega slovenskega nogometaša v zadnjih 50 letih. Nato je prevzel vodenje mlade reprezentance do 21 let, leta 2004 pa je sedel na stolček članske izbrane vrste, ki se je dolgo časa enakovredno borila za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Nemčiji. Januarja 2007 ga je zamenjal Matjaž Kek.

1961
V povratni finalni tekmi Pokala pokalnih zmagovalcev je Fiorentina premagala Glasgow Rangerse z 2:1. Ekipa iz Firenc je tudi prvo tekmo dobila z 2:0, to je bila njihova prva evropska trofeja. Na povratni tekmi je Milani vodilni gol dosegel v 12. minuti. Scott je v 60. minuti izid poravnal, zmago pa je Fiorentini zagotovil Hamrin šest minut pred koncem.

1967
Rodil se je angleški nogometaš Paul Gascoigne. Med letoma 1984 in 1988 se je uveljavil pri Newcastle Unitedu. Na 107 tekmah je dosegel 25 golov. Naslednja štiri leta je igral za Tottenham (33 golov na 112 tekmah). Med letoma 1992 in 1995 je branil barve rimskega Lazia, potem pa se je preselil k Glasgow Rangersom. Nastopal je tudi Middlesbrough in Everton.

Za angleško izbrano vrsto je med letoma 1988 in 1998 na 57 tekmah zabil 10 golov. Na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Italiji se je na polfinalni tekmi zjokal, potem ko mu je sodnik pokazal rumeni karton, saj ne bi smel nastopiti v finalu. Angleži so izgubili polfinalno tekmo z Nemci po enajstmetrovkah. Popularni "Gazza" je blestel na domačem evropskem prvenstvu leta 1996. Na tekmi proti Škotom je dosegel spektakularen gol (2:0). Bil je tragičen junak polfinala proti Nemčiji. V podaljšku je za las zdrsnil mimo žoge, potem ko mu je podal Steve McManaman. Po strelih z bele točke so Nemci v črno zavili Wembley. Kontroverzni igralec je celo kariero slovel po številnih aferah, največkrat je bil prisoten alkohol, zaradi katerega se je "Gazza" tudi zdravil.

1998
Na odprtem teniškem turnirju Francije v Roland Garrosu je v 2. krogu presenetljivo izpadel prvi nosilec Pete Sampras. Američana je premagal malo znani Paragvajec Ramon Delgado s 7:6, 6:3 in 6:4. To je bil še en boleč poraz Samprasa v Parizu. "Pistol Pete" je v izjemni karieri dosegel vse, le pariške lovorike ne.

1999
Nizozemski vratar Edwin van der Sar je podpisal štiriletno pogodbo s torinskim Juventusom. Stara dama je Ajaxu odštela 10 milijonov dolarjev.

2004
Union Olimpija je v tretji finalni tekmi slovenske košarkarske lige premagala Pivovarno Laško z 92:83 in še enajstič v samostojni Sloveniji postala državni prvak. V treh tekmah je odpravila Pivovarno Laško in tako državno prvenstvo končala brez poraza. Dženan Rahimić je dosegel 28 točk.

2009
Nogometaši Barcelone so v finalu Lige prvakov v Rimu premagali Manchester United z 2:0 in s tem tretjič postali evropski prvaki. Zadela sta Samuel Eto'o in Lionel Messi.