Edini gol v finalu je z glavo dosegel Angelos Charisteas. Foto: EPA
Edini gol v finalu je z glavo dosegel Angelos Charisteas. Foto: EPA
Helmut Rahn
Helmut Rahn je odločil finale leta 1954. "Der Boss" je Nemcem prinesel prvi naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA
Jimmy Connors
Jimmy Connors je pogosto navduševal gledalce v Wimbledonu. Foto: EPA

Odločilni zadetek za varovance Nemca Otta Rehhagla je v 57. minuti z glavo dosegel Angelos Charisteas po podaji s kota. Grki so v četrtfinalu izločili Francijo, v polfinalu pa Češko. Grška postava v finalu: Nikopolidis, Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas, Zagorakis, Katsouranis, Basinas, Giannakopoulos (76./Venetidis), Charisteas, Vryzas (81./Papadopoulos).

1954
ZR Nemčija je v finalu svetovnega nogometnega prvenstva v Bernu senzacionalno premagala Madžarsko s 3:2. Junak finala na stadionu Wankdorf je bil Helmut Rahn. Madžari so povedli z 2:0. Ferenc Puskas in Zoltan Csibor sta že po 8. minutah nakazala, da bi se tekma utegnila razvijati po scenariju iz predtekmovanja, ko so Madžari slavili kar z 8:3. Max Morlock in Rahn sta izid poravnala. Madžari so silovito pritiskali, a v nemških vratih je bil mož s 100 rokami Toni Turek. Varovanci trenerja Seppa Herbergerja so vzdržali velik pritisk, potem pa je Rahn z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Gyulo Groscisa in poskrbel za veliko senzacijo. Vsi nemški nogometaši so postali pravi narodni junaki. Na sprejemu v domovini jih je pričakala velika množica ljudi. Tekmo, ki se je zgodila 4. julija 1954 v Bernu, prikazuje tudi film Čudež v Bernu.

1981
John McEnroe je prekinil petletno nedotakljivost Björna Borga v Wimbledonu in ga v finalu premagal s 4:6, 7:6, 7:6 in 6:4. To je bila prva od skupno treh zmag ameriškega teniškega igralca v All England Clubu.

1982
Jimmy Connors je v Wimbledonu premagal branilca naslova Johna McEnroea s 3:6, 6:3, 6:7, 7:6 in 6:4. Finalni dvoboj je trajal štiri ure in 16 minut, največ v zgodovini turnirja.

1997
Na atletskem mitingu v Oslu je Etiopijec Haile Gebreselassie v teku na 10.000 metrov postavil nov svetovni rekord. S časom 26:31,32 je za skoraj sedem sekund popravil stari rekord, ki ga je imel Maročan Salah Hissou.

1998
Nogometaši Hrvaške so v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Franciji s 3:0 premagali Nemčijo. Zadetke so dosegli Jarni (45.), Vlaović (80.) in Šuker (85.).

1999
Češki atlet Thomas Dvorak je v Pragi postavil nov svetovni rekord v deseteroboju. Zbral je 8.994 točk. Zdajšnji rekord 9.026 točk je pet let v lasti Romana Šebrleja.

2006
Nogometaši Italije so z goloma Fabia Grossa in Alessandra Del Piera v zadnjih trenutkih podaljška z 2:0 premagali Nemčijo in se uvrstili v finale svetovnega prvenstva v Nemčiji.