Primož Peterka je sijajno formo z novoletne turneje potrdil še z zmago v Engelbergu. Foto: RTV SLO
Primož Peterka je sijajno formo z novoletne turneje potrdil še z zmago v Engelbergu. Foto: RTV SLO
Nataša Bokal
Nataša Bokal ima, kot še številne druge slovenske smučarke, lepe spomine na Zlato lisico. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je leta 2005 zapustil Benfico. Foto: EPA

Dosežek mu je uspel v manj kot letu dni. Mladi skakalec iz Moravč je namreč prvič zmagal 27. januarja 1996. Na tekmi v Švici je bil drugi Nemec Dieter Thoma, tretji pa vodilni po prvi seriji Poljak Adam Malysz. Dan kasneje je Peterka zmagal še enkrat, in sicer pred Fincem Jannejem Ahonenom.

1978
Rodil se je nogometaš Emile Heskey. Ko je leta 2000 prvič začel tekmo v angleški reprezentanci - na Wembleyju je gostovala Argentina - je bil izbran za igralca tekme, kar mu je zagotovilo mesto v ekipi za evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem. Pri Liverpoolu je ta napadalec igral do konca sezone 2003/04, nato pa prestopil k Birminghamu. Med letoma 2006 in 2009 je igral za Wigan, poleti 2009 pa je odšel k Aston Villi.

1991
Nataša Bokal je dosegla svoj največji uspeh na veleslalomskih tekmah, saj je bila na tekmi za Zlato lisico druga. V Kranjski Gori (v Mariboru ni bilo dovolj snega) je zaostala (in sicer za 1,11 sekunde) le za Švicarko Vreni Schneider. Tretja je bila Avstrijka Petra Kronberger. Dan kasneje je Škofjeločanka na slalomski tekmi dosegla svojo edino zmago na tekmah svetovnega pokala.

1994
Na ATP-teniškem turnirju v Sydneyju sta se v prvem krogu pomerila nekdanja prva igralca na svetu Ivan Lendl in Mats Wilander. Prepričljivo boljši je bil Lendl, ki je bil tedaj 325. igralec na lestvici ATP. Wilandra je premagal s 6:2 in 6:1.

1998
Avstralski tenisač Lleyton Hewitt je v rojstnem mestu Adelaidu osvojil svoj prvi ATP-turnir. V finalu je bil z 2:6, 6:3 in 7:6 boljši od rojaka Jasona Stoltenberga. Hewitt je bil tedaj star le 16 let in 10 mesecev, na lestvici ATP pa je zasedal šele 550. mesto. Ne prej ne pozneje nikomur, ki bi bil na lestvici tako nizko, ni uspelo zmagati na enem izmed turnirjev na najvišji ravni.

2002
Deskar Dejan Košir je zmagal na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu na Alpe d'Huezu. To je bila njegova četrta zmaga v tej disciplini. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Siegfried Grabner, tretji pa je bil njegov rojak Dieter Krassnig.

2005
Zlatko Zahovič je zapustil lizbonsko Benfico. Najuspešnejši slovenski reprezentančni strelec je bil član portugalskega nogometnega ponosa od leta 2001, pogodbo pa je imel do konca sezone 2004/05.

2008
Ameriška atletinja Marion Jones je bila zaradi laganja zveznim oblastem o jemanju dopinga obsojena na pol leta zapora.