Dušan Hauptman je bil poleg Romana Horvata junak tekme v Lozani. Foto:
Dušan Hauptman je bil poleg Romana Horvata junak tekme v Lozani. Foto:
Veselin Topalov
Veselin Topalov sodi med najboljše šahiste. Foto: EPA
Bruno Reuteler, Primož Peterka in Masahiko Harada
Primož Peterka je pred 11 leti zmagal na Holmenkollnu. Drugi je bil Švicar Bruno Reuteler (levo), tretji pa Japonec Masahiko Harada (desno). Foto: EPA

To je bila prva evropska lovorika slovenskega kluba v športih z žogo. Roman Horvat je dosegel 36 točk (od tega 6 trojk v drugem polčasu), Dušan Hauptman pa 27.

Pod vodstvom Zmaga Sagadina so si lovoriko priigrali še Daneu, Razič, Tušek, Kraljevič, Gorenc, Nosov, Djurišić, Zaletel in Belina. Med gledalci je bil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch.

1975
Rodil se je bolgarski šahist Veselin Topalov. Leta 2005 je osvojil naslov svetovnega prvaka, senco na zmagoslavje pa so vrgle obtožbe, da mu je pri tem pomagal računalnik. V dvoboju za naslov absolutnega svetovnega prvaka ga je ugnal Vladimir Kramnik.

1981
V Nemčiji se je rodil finski nogometaš Mikael Forssell, ki igra na mestu napadalca. V tujini se je najprej preizkusil pri Chelseaju, trenutno pa igra za Hannover. Je stalni član finske reprezentance, če ga le ne mučijo številne poškodbe.

1997
Pietro Piller Cottrer je na slovitem Holmenkollnu prvič zmagal na tekmi smučarjev tekačev za svetovni pokal. Najhitrejši je bil na 50 kilometrov v prosti tehniki. Italijan, aktualni svetovni prvak na 15 kilometrov, ima skupno šest zmag v svetovnem pokalu.

1998
Primož Peterka je dosegel eno svojih najprestižnejših zmag, saj je bil najboljši na skakalnici na Holmenkollnu v Oslu. To je bila njegova 13. zmaga (od skupno 15) v karieri. Drugi je bil Švicar Bruno Reuteler, ki je vodil po prvi seriji, tretji pa Japonec Masahiko Harada.

1999
Hokejisti Acronija Jesenic so obiskali varuha človekovih pravic Ivana Bizjaka in ga seznanili z zapletenimi razmerami v klubu, ki tisto sezono ni igral v finalu državnega prvenstva.

2003
Matic Osovnikar je bil na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Birminghamu četrti na 200 metrov (21,17). Zmagal je Britanec Marlon Devonish (20,61) pred Kameruncem Josephom Batangdonom (20,76) in Bahamcem Dominicom Demerittejem (20,92).