Florian Kehrmann (desno) je bil prvi strelec finala EP-ja 2004. Foto: EPA
Florian Kehrmann (desno) je bil prvi strelec finala EP-ja 2004. Foto: EPA
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je slovenskim navijačem pričaral številne nepozabne trenutke. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer ima zmage z vseh turnirjev za grand slam. Štirikrat je bil najboljši v Melbournu (2004, 2006, 2007 in 2010). Foto: EPA

Finalisti predhodnjega prvenstva tokrat niso zapravili priložnosti in so še drugič v nekaj dneh premagali gostitelje Slovence. Kljub porazu v finalu je četa selektorja Toneta Tislja s prvo medaljo za Slovenijo v ekipnih športih na največjih tekmovanjih dosegla in presegla vse cilje. Najboljši strelec finala je bil Florian Kehrmann z 9 goli, v slovenski reprezentanci, ki jo je v veliki dvorani Tivolija bodrilo 6.500 ljudi, pa je največ golov, 6, dosegel Renato Vugrinec.

1969
Rodil se je nogometaš Gabriel Batistuta. Za argentinsko reprezentanco je na 78 tekmah dosegel 56 golov. V Evropi je igral le za italijanske klube: kar devet let za Fiorentino, Romo (leta 2001 italijanski prvak) in Inter.

1971
Rodil se je najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahovič. Kariero je začel v mariborskem Kovinarju, leta 1989 pa odšel k beograjskemu Partizanu. V nadaljevanju se je preizkusil pri Vitorii Guimaraes, Portu, Olympiakosu, Valencii in Benfici. Vrhunec je doživel leta 2000, ko je z Valencio igral v finalu Lige prvakov. Bayern je bil boljši po streljanju enajstmetrovk. Med tragičnimi junaki je bil Zahovič, saj je vratar Bayerna Oliver Kahn njegov strel obranil. Za slovensko reprezentanco je Zaho prvič zaigrall 7. novembra 1992 na prijateljski tekmi proti Cipru. Skupaj je odigral 80 tekem in dosegel 35 zadetkov. S selektorjem Srečkom Katancem sta najzaslužnejša za velike trenutke slovenskega nogometa, igranje na evropskem (2000) in svetovnem (2002) prvenstvu.

1995
Luis Figo je podpisal triletno pogodbo s Parmo. Figo, 23-letni vezni igralec, je za Parmo podpisal le dva dni potem, ko so ga portugalski trenerji in športni novinarji razglasili za najboljšega v letu 1994.

2001
Na svetovnem prvenstvu v rokometu sta bila znana polfinalna para: Francija - Egipt in Švedska - ZR Jugoslavija. Senzacijo je pripravil Egipt, ki je v četrtfinalu izločil Rusijo.

2004
Švicar Roger Federer je zmagal na Odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu. V finalu je po dveh urah in 15 minutah s 7:6, 6:4 in 6:2 premagal Rusa Marata Safina, ki je zmagal leto kasneje.

2005
Po prihodu z avstralske turneje je Katarina Srebotnik v svojem novem klubu Braniku sklicala novinarsko konferenco, na kateri je govorila predvsem o zmagi na teniškem turnirju v Aucklandu. Izognila se ni niti aktualni temi, kdo je najbolje plačana športnica v Sloveniji: "Ne, mislim, da nisem najbogatejša slovenska športnica. Tudi v atletiki in smučanju se obračajo lepe vsote denarja. Če vprašate mene, bi rekla, da je Jolanda Čeplak pred menoj," je dejala Srebotnikova.

2008
Košarkarje Los Angeles Lakersov je okrepil Španec Pau Gasol, ki je prej igral za Memphis.