Matej Žagar ostaja v igri za končno osmo mesto, ki prinaša nastopanje med elito tudi v naslednji sezoni. Foto: AMZS
Matej Žagar ostaja v igri za končno osmo mesto, ki prinaša nastopanje med elito tudi v naslednji sezoni. Foto: AMZS
Žagar se je uspešno vrnil po poškodbi

Žagar se je vrnil na tekmovališča po pretresu možganov, zaradi katerega je moral izpusti prejšnjo dirko doma v Sloveniji, v Nemčiji pa je branil lansko zmago. Letos sicer ni zmagal, a se je dobro boril.

Žagar je v uvodnem delu dirke, v prvih petih nastopih, zbral dve zmagi, dve drugi in eno tretje mesto. Z 11 točkami se je tako suvereno uvrstil v polfinalne vožnje, kjer se je v izjemno močnem drugem polfinalu pomeril z aktualnim svetovnim prvakom Avstralcem Jasonom Doylom, vodilnim v SP Britancem Taiem Woffindnom ter razpoloženim Švedom Fredrikom Lindgrenom.

Start z mesta B, drugega od notranje strani, mu ni najbolje uspel, notranja linija ni bila dovolj hitra in Doyle ter Woffinden sta mu ušla na neulovljivo razdaljo. Kljub trudu, da bi ujel vodilna in s tem veliki finale, se je na koncu moral zadovoljiti z bojem za tretje mesto in zadnjo možno točko. Kot se je izkazalo na koncu, se je moral za to prav posebej potruditi, saj ga je Lindgren vmes celo prehitel. Žagar ga je nato spet prehitel in bil na koncu na ciljni črti boljši od njega za slabo polovico prednjega kolesa.

Žagar je tako tekmovanje končal po polfinalu z 12 točkami, v velikem finalu pa je nato slavil Woffinden pred Doylom in Poljakom Bartoszem Zmarzlikom.

Žagar za osmim mestom zaostaja pet točk
Pred dirko je imel Žagar za osmim mestom, ki še zagotavlja neposredno uvrstitev v SP tudi v naslednji sezoni, devet točk zaostanka. Po nemški preizkušnji pa je zaostanek zmanjšal, za rešilnim osmim mestom, na katerem je zdaj Rus Emil Sajfutdinov, zaostaja le še pet točk (78-73). Pred njim je še en Rus Artjom Laguta s 77.

Ima pa Žagar še eno možnost: kot kaže, bo moral dirko v Torunu izpustiti tudi Poljak Patryk Dudek, zmagovalec letošnje VN Slovenije, ki si je poškodoval ramo kmalu po dirki v Krškem. Njegov nastop je tako zelo vprašljiv, Žagar pa za njim trenutno zaostaja 11 točk. Če bi torej teoretično v Torunu osvojil vsaj 12 točk in hkrati v skupnem seštevku prehitel vsaj enega od obeh Rusov, bi se s tem prav tako na koncu sezone zasidral med najboljšo osmerico.

Boj za naslov svetovnega prvaka pa po današnji dirki še ni odločen, a po predzadnji postaji je vodilni Woffinden še povečal vodstvo, zdaj ima 124 točk, Zmarzlik, edini, ki ga še lahko prehiti, pa 114. Zadnja dirka bo 6. oktobra v poljskem Torunu.

Žagar se je uspešno vrnil po poškodbi