Kris Commons je mojstrsko postavil končni izid tekme. Foto: EPA
Kris Commons je mojstrsko postavil končni izid tekme. Foto: EPA
Leigh Griffiths
Leigh Griffiths je z glavo povedel Celtic v vodstvo. Foto: EPA

reh letih in že kar 400. v 125-letni zgodovini vročih dvobojev.

Vse od leta 1890 ni bilo velikokrat, da se velikana škotskega nogometa ne bi borila za naslov prvaka. Še več, zdaj sploh ne igrata v isti ligi, saj so Rangersi drugoligaš: pred tremi leti, ko sta se tudi zadnjič srečala, je klub zapadel v velike finančne težave in po stečaju moral v nižji rang tekmovanja. Počasi se prebija naprej in je trenutno na drugem mestu v drugi ligi. Celtic je v Premier ligi v vodstvu in na dobri poti k 46. naslovu državnega prvaka. Še uspešnejši so modri iz Glasgowa, ki so bili najboljši v državi 54-krat. Skupaj imata torej kar 99 naslovov.

V zadnjem času je bila glavna tema na Škotskem prav nogometni derbi, ki so ga čakali skoraj tri leta. Gre vendarle za enega največjih rivalstev v zgodovini nogometa, ki ima zelo bogato zgodovino velikih bojev na igrišču in tudi izven njega, saj sta goreča rivala tudi obe, sicer izjemno zvesti, navijaški skupini. Njuno rivalstvo ima politično, družbeno in tudi religijsko podlago. Tudi tokrat sta pripravili sijajno vzdušje, prednjačili pa so tisti z deteljicami na prsih in irskimi zastavami. Glasgowski derbi je vedno posebno srečanje, obe moštvi sta izjemno motivirani, ne manjka ostrih prekrškov in na sploh je igra precej groba.

Strelca Griffiths in Commons
V polfinalu ligaškega pokala je Celtic upravičil vlogo favorita. Na polnem Hampden parku, na sicer precej uničeni zelenici, kjer domuje škotska reprezentanca, so bhoysi upravičili vlogo favorita. Evropski prvaki iz leta 1967 so gospodarili predvsem na sredini igrišča. V deseti minuti je obramba z Ibroxa prvič klonila. Norveški vezist Stefan Johansen je v kazenski prostor poslal predložek, med dvema branilcema pa se je najbolje znašel Leigh Griffiths, ki je zadel z glavo.

20 minut kasneje so zeleno-beli povišali prednost. Kapetan Scott Brown, ki je vedno med najbolj motiviranimi na derbijih, je podal, mojstrsko pa je z roba kazenskega prostora zadel Kris Commons, ki je žogo poslal pod prečko v desni vratarjev kot. To je bila 145. zmaga Celtica, Rangersi jih imajo 159. V finalu ligaškega pokala se bo Celtic pomeril z Dundee Unitedom, ki je v soboto z 2:1 ugnal Aberdeen.

Škotski ligaški pokal, polfinale:
CELTIC
– RANGERS 2:0 (2:0)
Griffiths 10., Commons 30.