Gerardo
Gerardo "Tata" Martino je četrti Argentinec na čelu Barcelone, pred njim so Katalonce že vodilli Helenio Herrera, Roque Olsen in Cesar Menotti. Foto: EPA
Lionel Messi
Z imenovanjem Martina se je potrdilo mnenje, da se v Barceloni vse vrti okoli Lionela Messija, ki tako kot novi trener prihaja iz Rosaria. Foto: Reuters
Martino ne dvomi, da je na odločitev vplival Messi
Tita Vilanovo nasledil Gerardo Martino

Z uradnim sporočilom na klubski spletni strani so pri Barceloni potrdili medijsko poročanje, da bo enega najbolj slovitih nogometnih klubov prevzel someščan Lionela Messija. Prejšnji teden je Barcelona ostala brez trenerja, saj je Tito Vilanova moral odstopiti zaradi ponovnega izbruha bolezni - raka parotidne žleze.

Argentinski prvak, polfinalist Cope Libertadores
"Tata" Martino je igralska legenda kluba iz Rosaria Newell's Old Boys, kjer je svojo klubsko nogometno pot začel tudi sam Messi. Ravno Newell's je zadnji klub, ki ga je Martino vodil in z njim osvojil naslov državnega prvaka v Torneu Final '13, s "lepro" pa je prišel tudi vse do polfinala Cope Libertadores, kjer je izgubil po enajstmetrovkah z Atleticom Mineirom. Martinu se je z Newell'som iztekla pogodba, njegovo ime pa so povezovali s številnimi klubi, tako v Južni Ameriki kot Evropi.

Pomanjkljivost: le pol leta Evrope
Trenersko si je Martino ustvaril v Paragvaju, kjer je z Libertadom in Cerrom Portenom v petih letih kar štirikrat postal državni prvak. Nato je bil pet let selektor Paragvaja, s katerim je na SP-ju 2010 šele v četrtfinalu izgubil s Španijo (0:1), leto pozneje pa je s Paragvajci izgubil v finalu Cope Americe.

Barcelona bo za Martina prva evropska trenerska izkušnja in tudi kot igralec je v Evropi preživel le pol leta kot član Tenerifa leta 1991. Ravno pomanjkanje izkušenj z evropskim nogometom je glavni pomislek številnih tako v Kataloniji kot tudi v Argentini.

Ni "Cule", a zvest Barceloninem pristopu
Gerardo Martino sicer velja za učenca Marcela Bielse, pod čigar vodstvom je kot igralec tudi osvojil državni naslov z Newell'som, v Copi Libertadores pa v finalu izgubil po 11-metrovki s Sao Pauolom. Ravno Bielsa, ki slovi kot trenerski fanatik z željo po popolni prevladi v igri, je bil tudi glavni trenerski navdih Pepa Guardiole in njegove desne roke Tita Vilanove. Z imenovanjem Martina tako Barcelona sicer posega zunaj svoje hiše, a ohranja nogometno filozofijo, kjer je glavna prevlada v igri z žogo, posledica katere je na koncu tudi izid.

Po 10 letih in poletnem začasnem trenerskemu delu Radomirja Antića je to prvo trenersko imenovanje strokovnjaka, ki ni bil kot igralec močno povezan z Barcelono.

Martino ne dvomi, da je na odločitev vplival Messi
Tita Vilanovo nasledil Gerardo Martino