Gaston Sauro je z glavo unovčil veliko napako vratarja Salzburga Petra Gulacsija. Foto: EPA
Gaston Sauro je z glavo unovčil veliko napako vratarja Salzburga Petra Gulacsija. Foto: EPA
Navijači Basla
Navijači Basla so prekinili tekmo v Salzburgu in s tem zelo pomagali svojim ljubljencem, ki so se zbrali in nato izločili Salzburg. Foto: EPA
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo je z izjemnim prostim strelom odločil srečanje v Firencah. Foto: Reuters
Paco Alcacer
Paco Alcacer je potrdil napredovanje Valencie. Foto: EPA
Le Oblak od Slovencev ostal v Evropski ligi
Prvi poraz Fiorentine že usoden
Mojstrovina Pirla s prostega strela

Prva tekma v Torinu se je končala z izidom 1:1. Fiorentina je precej bolje začela tekmo, potem pa so Torinčani vzpostavili ravnotežje.
V drugem delu so bili izbranci Antonia Conteja precej boljši. V 69. minuti je Gonzalo Rodriguez tik pred kazenskim prostorom podrl Fernanda Llorenteja, Howard Webb mu je pokazal drugi rumeni karton. Prosti strel je izvedel Pirlo, ki je žogo z desnico mojstrsko poslal pod prečko. Gostitelji so bili z igralcem manj nemočni, Josip Iličić je igral do 72. minute. Stara dama še naprej računa na finale na domačem stadionu 14. maja.
Kampl podal za vodilni zadetek
Dvoboj med Salzburgom in Baslom so zaznamovali jalova premoč domačega moštva, rdeči kartoni in divji gostujoči navijači. Rdeči biki so izgubili prvič v letošnji sezoni Evropske lige (1.2) in se poslavljajo.

Švicarji so že v 9. minuti ostali le z deseterico na zelenici. Marek Suchy je prejel rdeči karton, potem ko je od zadaj grobo štartal na Alana. V naslednji minuti je imel lepo priložnost Kevin Kampl, ko je bil sam pred vratarjem Yannom Sommerjem. Slovenski reprezentant se je oddolžil s podajo za vodilni gol Jonathana Soriana. Španec je žogo z volejem z levico poslal v mrežo.
Prekinitev zelo koristilo Baslu
Salzburžani so dobili silovit zalet, v 29. minuti je Sadio Mane z leve strani pritekel popolnoma sam pred Sommerja, a se je vratar Basla zares izkazal. Po pol ure je sodnik Manuel Gräfe tekmo prekinil za 15 minut, ker so gostujoči navijači z različnimi predmeti obmetavali domače igralce. Baselčani so se zbrali, prekinitev jim je prišla zelo prav.

Streller in Sauro zrežirala preobrat
V nadaljevanju je neučinkovito igro Salzburga potrdil še Soriano, ki je v 47. minuti povsem sam pred vrati žogo z dveh metrov poslal mimo vratnice po akciji Kampla in Maneja. Kazen je prišla v 50. minuti, ko je po kotu z glavo zadel Marco Streller. Popoln šok so gostitelji doživeli po uri igre. Po podaji iz kota je vratar Peter Gulacsi "zaplaval" v prazno, Gaston Sauro pa je na daljši vratnici zatresel mrežo.
Salzburg je nadaljeval katastrofalno predstavo v napadu, Soriano je zapravil še eno lepo priložnost, najboljši igralec tekme Sommer je bil nepremagljiv. Štiri minute pred koncem je Brazilec Alan prejel še drugi rumeni karton, ko je zgrešil poskus s škarijcami, v glavo je zadel Philippa Degena.

V Lizboni napeto do zadnje minute
Benfica je velik del naloge opravila že v Londonu, kjer je slavila zmago s 3:1. Pri Portugalcih je bil v vratih znova Jan Oblak. Po prvem polčasu so bili gostitelji še bolj trdno v sedlu, saj je zadel Ezequiel Garay. A Tottenham se ni predal in končnica tekme je bila po zaporednih zadetkih Nacerja Chadlija v 78. in 79. minuti odprta, vseeno pa so se Portugalci rešili, tudi po zaslugi Oblaka, ki je v zadnji minuti ubranil nevaren strel Gylfija Sigurdssona. V sodnikovem dodatku je Lima z bele točke postavil končni izid 2:2.

Valencia še drugič ugnala Ludogorec
Ludogorec je že na domačem igrišču izgubil z Valencio z 0:3, na povratni tekmi pa tudi ni bilo veliko dvomov o tem, kdo bo napredoval. Valencia je prednost s prve tekme povišala v 59. minuti prek Paca Alcacerja, tako da se je za Romana Bezjaka, ki je igral do 79. minute, evropska sezona končala na stadionu Mestalla.
Sevilla do preobrata na mestnem derbiju
Betis je prejšnji teden v gosteh ugnal Sevillo z 2:0. Na stadionu Benito Villamarin so izbranci Unaija Emeryja, ki so v šestnajstini finala izločili Maribor, prikazali popolnoma drugačen obraz. Jose Antonio Reyes je v 20. minuti ujel priključek, Carlos Bacca pa je v 75. minuti izsilil podaljšek. V dodatnih 30 minutah sta mreži mirovali, pri enajstmetrovkah pa so se nogometašem Betisa zatresle noge, zgrešila sta zadnja izvajalca Alfred N'Diaye in Nono.

OSMINA FINALA, povratne tekme:
Anži Mahačkala - AZ ALKMAAR 0:0 0:1
RK: Mkrtčjan 90./Anži Mahačkala

Fiorentina - JUVENTUS 0:1 (0:0) 1:1
Pirlo 71.
RK: Gonzalo Rodriguez 69./Fiorentina

Fiorentina: Neto, Tomović, Gonzalo Rodriguez, Savić, Cuadrado, Aquilani, Pizarro (48./Ambrosini), Borja Valero, Vargas, Iličić (72./Roncaglia), Gomez (63./Matri).

Juventus: Buffon, Caceres, Bonucci, Chiellini, Isla (76./Lichtsteiner), Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah, Llorente (87./Osvaldo), Tevez.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)




BENFICA - Tottenham 2:2 (1:0) 3:1
Garay 34., Lima 94./11-m; Chadli 78., 79.

Benfica: Oblak, Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira, Salvio, Andre Gomes, Ruben Amorim, Djuričić (71./Perez), Cardozo (75./Lima), Sulejmani (91./Marković).

Tottenham: Friedel, Naughton, Sandro, Fryers, Rose, Sigurdsson, Bentaleb, Lennon, Chadli, Townsend (76./Eriksen), Soldado (71./Kane).

Sodnik: Damir Skomina (Koper)




VALENCIA - Ludogorec Razgrad 1:0 (0:0) 3:0
Alcacer 59.

Valencia: Diego Alves, Joao Pereira, Victor Ruiz, Mathieu, Gaya (71./Juan Bernat), Michel (67./Barragan), Javi Fuego, Vargas, Parejo, Fede, Alcacer (65./Jonas).

Ludogorec: Stoyanov, Juninho Caicara, Terziev, Moti, Minev, Zlatinski, Dyakov, Misidjan, Marcelinho (67./Hernandez), Aleksandrov (76./Lumu), Bezjak (79./Platini).

Sodnik: Anastasios Sidiropoulos (Grčija)




Viktoria Plzen - LYON 2:1 (0:1) 1:4
Kolar 60., Tecl 62.; Gomis 45.
Tecl je v 70. minuti zapravil 11-m.

Salzburg - BASEL 1:2 (1:0) 0:0
Soriano 22.; Streller 50., Sauro 60.
RK:
Alan 86.; Suchy 9.

Salzburg: Gulacsi, Klein, Rodnei, Andre Ramalho, Svento (83./Mellinger), Kampl, Leitgeb, Ilsanker (72./Žulj), Mane, Jonatan Soriano (78./Berisha), Alan.

Basel: Sommer, Ar. Ajeti (88./Embolo), Suchy, Sauro, P. Degen, F. Frei, Stocker, Elneny, D. Degen (45./Aliji), Sio (57./Xhaka), Streller.

Sodnik: Manuel Gräfe (Nemčija)


Betis - SEVILLA * 3:6 (0:2, 0:1) 2:0
Reyes 20., Bacca 75.
* - po streljnju 11-m

Napoli - PORTO 2:2 (1:0) 0:1
Pandev 21., Zapata 91.; Ghilas 69., Quaresma 76.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Le Oblak od Slovencev ostal v Evropski ligi
Prvi poraz Fiorentine že usoden
Mojstrovina Pirla s prostega strela