Bastian Schweinsteiger je treniral pod polno obremenitvijo in naj bi vstopil v drugem polčasu. Foto: EPA
Bastian Schweinsteiger je treniral pod polno obremenitvijo in naj bi vstopil v drugem polčasu. Foto: EPA
Alex Frei
Alex Frei je že zapečatil usodo Manchester Uniteda. V torek bi z golom potisnil Bayern v zelo neugoden položaj. Foto: EPA
Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri bo poleti okrepil Bayern, v torek pa bi lahko Bavarcem zadal enega izmed najbolj bolečih porazov v zadnjih letih. Foto: EPA
Claudio Ranieri
Claudio Ranieri je še vedno trener Interja, čeprav je imel serijo devetih tekem brez zmage. Črno-modri so močno zaostali v Serie A, izpadli so že iz italijanskega pokala, ostaja le še Liga prvakov. Foto: EPA

Bayern je v soboto končno prikazal pravo igro in zmlel Hoffenheim kar s 7:1. Zaostanek za dortmundsko Borussio se je zmanjšal na pet točk, a je vseeno težko verjeti, da bi rumeno-črni zapravili lepo prednost. Finale Lige prvakov bo 19. maja na Allianz Areni. Bavarci vsekakor niso favoriti, da bi zaigrali na tej prestižni tekmi, a si kljub temu želijo čim dlje ostati v igri za sanjski cilj. Poraz proti Baslu bi bil prava katastrofa za klub.

Brez "Schweinija" je šlo vse narobe
Vse je šlo po načrtih do 2. novembra, ko si je na tekmi Lige prvakov proti Napoliju (3:2) ključnico zlomil Bastian Schweinsteiger. Vrnil se je za začetek spomladanskega dela, vendar si je 8. februarja na pokalni tekmi v Stuttgartu poškodoval gleženj. Igra Bayerna je predvsem na gostovanjih zelo slaba, kar se je pokazalo v Mönchengladbachu (1:3), Hamburgu (1:1), Freiburgu (0:0), Leverkusnu (0:2) in seveda tudi v Baslu (0:1).

Heynckes ga je postavil ob bok Xaviju in Iniesti
"Schweini" se je znova vrnil v soboto, kjer je odigral zadnje pol ure. "Zelo sem vesel, da se je Bastian vrnil. Ko je v najboljši formi, je na istem nivoju kot Xavi, Andres Iniesta in Sergio Busquets. On je za nas ključnega pomena na igrišču in tudi zunaj njega. Ob pomoči naših navijačev sem prepričan, da nam lahko uspe. Najbolj pomembno bo, da ne prejmemo zadetka," je pojasnil 66-letni strateg, ki bo verjetno začel brez Schweinsteigerja.

Frei že občutil moč bavarskega stroja
Moč Bavarcev na domačem igrišču najbolje pozna Alexander Frei, ki je v dresu dortmundske Borussie nekajkrat visoko izgubil v Münchnu. "Na lastni koži sem izkusil, kako izgleda, ko Bayern deluje kot dobro naoljen stroj. Zavedamo se, da imamo vlogo avtsajderja, tudi po zmagi na prvi tekmi nismo izgubili glav in ostajamo na realnih tleh," je poudaril Frei, ki je 7. decembra že zadel proti Manchester Unitedu ob zgodovinski zmagi z 2:1. Takrat so rdeči vragi izpadli iz Lige prvakov.

Streller: Naš zadetek bi povečal pritisk na Bayern
Izkušnje iz Bundeslige ima tudi Marco Streller, ki je med letoma 2004 in 2007 igral za Stuttgart in Köln. "Vsi se zavedamo, da je to tekma stoletja za Basel. Veliko lahko pridobimo in prav nič ne moremo izgubiti. Za take trenutke se dela celotno nogometno kariero. Ves pritisk je na igralcih Bayerna, ki so v zaostanku. Če mi dosežemo zadetek v Münchnu, se bo pritisk še povečal," je povedal napadalec. Basel bi se lahko prebil v četrtfinale Lige prvakov kot prva švicarska ekipa po letu 1979. Takrat je to uspelo Grasshoppersu iz Züricha v Pokalu državnih prvakov.

Vogel ne bo igral "bunkerja"
Trener Heiko Vogel odlično pozna ekipo Bayerna, saj je med letoma 1999 in 2007 vodil mladinske kategorije. "Na začetku bomo morali zdržati njihov silovit pritisk. Fantom nikakor ne bom naročil, da stojijo v kazenskem prostoru in se samo branijo," je poudaril strateg švicarskih prvakov.

Ranierija reši le napredovanje
Inter in Marseille prav tako rešujeta sezono v torek zvečer. Francozi so prvo tekmo dobili z 1:0, nato pa trikrat izgubili v domačem prvenstvu in se močno oddaljili od mest, ki vodijo v Ligo prvakov tudi za naslednjo sezono. Inter je v petek v Veroni zmagal z 2:0 in končal serijo desetih tekem brez zmage.

"Vsi se zavedamo, da nas čaka zelo težka tekma. Na polnem San Siru nam lahko uspe," je dejal Claudio Ranieri, ki se mu stolček še vedno trese in nov neuspeh bi bil lahko zanj usoden. Cristian Chivu je kaznovan, Andrea Ranocchia in Ricardo Alvarez pa sta poškodovana.

Didier Deschamps je v petek proti Ajacciu spočil nekatere nosilce igre. Mathieu Valbuena in Alou Diarra sta vstopila šele v drugem polčasu, Morgan Amalfitano in Loic Remy sta igrala le v prvem delu. Napadalec Andre Ayew, ki je odločil tekmo na Velodiromu z glavo v sodnikovem podaljšku, ima poškodovano ramo. Zaradi pomembnosti tekme naj bi vseeno zaigral, verjetno pa bo začel na klopi.

OSMINA FINALA, povratne tekme, torek ob 20.45:
BAYERN - BASEL 0:1

Verjetni postavi:
Bayern:
Neuer, Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba, Luiz Gustavo, Kroos, Robben, Müller, Ribery, Gomez.

Basel: Sommer, Degen, Dragović, Abraham, Steinhöfer, Shaqiri, Huggel, Xhaka, Stocker, A. Frei, Streller.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)


INTER - MARSEILLE 0:1

Verjetni postavi:
Inter:
Cesar, Maicon, Samuel, Lucio, Nagatomo, Zanetti, Cambiasso, Stanković, Sneijder, Milito, Pazzini.

Marseille: Mandanda, Azpilicueta, N'Koulou, Diawara, Fanni, Mbia, Diarra, Cheyrou, Valbuena, Amalfitano, Remy.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


Sreda ob 20.45:
REAL MADRID - CSKA MOSKVA 1:1

CHELSEA - NAPOLI 1:3

Že odigrano:
BARCELONA - Bayer Leverkusen 7:1 (2:0) 3:1
Messi 25., 42., 49., 59., 85., Tello 55., 62.; Bellarabi 91.

APOEL - Lyon * 5:3, 1:0 (1:0) 0:1
Manduca 9.
RK: Manduca 115.
* - po streljanju 11-m

BENFICA - Zenit 2:0 (1:0) 2:3
Pereira 45., Oliveira 93.

Arsenal - MILAN 3:0 (3:0) 0:4
Koscielny 7., Rosicky 26., van Persie 42./11-m

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.