Nogometaši Barcelone so opravili zadnji trening na Parku princev. Foto: EPA
Nogometaši Barcelone so opravili zadnji trening na Parku princev. Foto: EPA
Laurent Blanc
Laurent Blanc se zaveda izjemne moči napada Barcelone. Foto: EPA
Manuel Neuer in Pep Guardiola
Manuel Neuer in Pep Guardiola med sproščenim pogovorom na treningu na stadionu Dragao. Foto: EPA
Julen Lopetegui
Julen Lopetegui upa, da bo Jackson Martinez lahko igral vsaj v drugem polčasu. Foto: EPA

Decembrska zmaga Barcelone s 3:1 v skupinskem delu tekmovanja je bila šele njena druga v sedmih tekmah s pariškim klubom. Katalonci so se že osmič zaporedoma uvrstili v četrtfinale Lige prvakov, lani pa jim je sedmi zaporedni polfinalni nastop preprečil Atletico.

Parižani, neporaženi na 33 domačih evropskih tekmah, so v zadnjih dveh sezonah obakrat izgubili v četrtfinalu. Izbranci Laurenta Blanca bodo močno oslabljeni, saj sta kaznovana Marco Verratti in Zlatan Ibrahimović. David Luiz je poškodovan, tudi Thiago Motta je vprašljiv. Pri Barceloni bo zaradi kazni manjkal Dani Alves.

Blanc: Če Messi doseže le 40 golov v sezoni, vsi govorijo, da ni v formi
"Prvo tekmo igramo doma, a vseeno se bomo morali predvsem braniti. Barca ima izjemno močno zasedbo v napadu, sijajni posamezniki lahko izkoristijo že najmanjšo priložnost. Lionel Messi je eden izmed najboljših v zgodovini nogometa. Že nekaj let je najboljši na svetu. Vsako sezono lahko doseže 50 ali 60 golov. Če jih zabije le 40, vsi govorijo, da ni v formi. Nemogoče ga je pokrivati le z enim branilcem," se Blanc zaveda, da ga čaka izjemno težka naloga. 30. septembra je Barca padla na Parku princev (3:2) in Parižani se radi spominjajo tega srečanja.

"Mi smo ena redkih ekip, ki je proti Barceloni dosegla tri gole. Tokrat je najpomembneje, da ne prejmemo zadetka. To si želijo vse ekipe proti Barci, a nato Katalonci skoraj vedno dosežejo gole. Moramo igrati disciplinirano, Cavani in Lavezzi pa sta nevarna v protinapadih," je še dodal Blanc.

"Parižani imajo kar nekaj poškodovanih in kaznovanih igralcev, a septembra so nas premagali tudi brez Zlatana Ibrahimovića. Decembra smo jih premagali, ko je Zlatan igral. Paris SG ima odlično ekipo, ki je izločila Chelsea. Pričakujem odprto tekmo z veliko zadetki za to fazo tekmovanja," je razmišljal trener Barce Luis Enrique.

Bavarci zelo oslabljeni v Portu
Pep Guardiola ima ogromne težave, saj so številni nosilci igre poškodovani. Bayern je v Porto pripotoval brez Francka Riberyja, Davida Alabe, Madhija Benatie in Bastiana Schweinsteigerja. Tudi Arjen Robben še ni pripravljen za igro po poškodbi trebušne mišice. Vračata se napadalec Claudio Pizarro in Jerome Boateng, ki proti Eintrachtu ni igral.

"Dovolj smo že govorili o tem položaju. Ne iščemo izgovorov, z zelo okrnjenim kadrom bomo skušali iztržiti ugoden izid," je poudaril španski strokovnjak, ki je dodal, da bo na sredini igrišča zaigral Philipp Lahm.

Bavarci so kljub številnim poškodbam s taktično predstavo odnesli tri točke z vročega Westfalna (0:1), v pokalu so v Leverkusnu slavili po streljanju 11-metrovk, Eintracht pa so na Allianz Areni odpravili s 3:0. V soboto je na koncu na klopi sedel le še Manuel Neuer, ki pa bo tokrat seveda v vratih.

Müller blesti proti Portugalcem
"Porto je zelo močna ekipa. V Ligi prvakov je v letošnji sezoni še edini neporažen, to pa pove vse. V četrtfinalu ni več lahkih tekmecev," je povedal Thomas Müller, ki ga portugalski mediji še posebej občudujejo, potem ko je na svetovnem prvenstvu v Braziliji junija lani Portugalcem zabil hat-trick ob zmagi elfa nad Cristianom Ronaldom in soigralci kar s 4:0.

Trener Porta Julen Lopetegui ima prav tako težave. Najboljši strelec portugalskega prvenstva Jackson Martinez ni pripravljen za vseh 90 minut, poškodovan je tudi Cristian Tello. Glavna aduta sta tako Yacine Brahimi in Ricardo Quaresma.

Četrtfinale, prvi tekmi, sreda ob 20.45:
PARIS SG - BARCELONA

Paris SG: Sirigu, van der Wiel, Marquinhos, Thiago Silva, Maxwell, Rabiot, Cabaye, Matuidi, Lavezzi, Cavani, Pastore.

Barcelona: ter Stegen, Adriano, Pique, Mascherano, Jordi Alba, Rakitić, Busquets, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)


PORTO - BAYERN

Verjetni postavi:
Porto: Fabiano Freitas, Danilo, Maicon, Martins Indi, Alex Sandro, Herrera, Casemiro, Oliver, Quaresma, Aboubakar, Brahimi.

Bayern: Neuer, Rafinha, Boateng, Dante, Juan Bernat, Xabi Alonso, Lahm, Thiago, Götze, Müller, Lewandowski.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija)

Povratni tekmi bosta 21. aprila.