Šejk Salman in Gianni Infantino med pogovorom v Ruandi, kjer sta lobirala za glasove afriških članic. Afriška zveza se je odločila za podporo Salmanu. Foto: EPA
Šejk Salman in Gianni Infantino med pogovorom v Ruandi, kjer sta lobirala za glasove afriških članic. Afriška zveza se je odločila za podporo Salmanu. Foto: EPA
Šejk Salman bi lahko postal prvi predsednik Fife zunaj Evrope in Južne Amerike. Foto: EPA
Gianni Infantino ima podporo tudi slovenske zveze. Foto: EPA
Princ Ali bin Al Husein je v torek na Mednarodno športno razsodišče v Lozani poslali zahtevo, da preprečijo petkov volilni kongres. Princ želi na volitvah posebne kabine, kar je etična komisija Fife zavrnila. Foto: EPA
Tokyo Sexwale ni dobil niti podpore afriške konfederacije. Foto: Reuters
Jerome Champagne se zavzema za dodelitev več denarja revnejšim zvezam. Foto: Reuters
Infantino pred volitvami ne skriva samozavesti

Zürich bo 26. februarja na izrednem kongresu Fife v središču športnega zanimanja. Konec koncev gre za eno najpomembnejših funkcij na svetu in upravljanje z milijardami dolarjev. Samo prihodki, povezani s svetovnim prvenstvom 2014 v Braziliji, so Fifi v štirih letih prinesli 4,8 milijarde dolarjev.

Fifa je z leti postala sinonim za netransparentno delovanje in leglo korupcije, ki je vrhunec doživela z lanskim odstopom predsednika Seppa Blatterja in "obglavitvijo" vrha Fife. Nove volitve naj bi pomenile nov začetek in čas za uvedbo reform na dolgotrajni poti do pridobitve zaupanja.

Popolna sprememba sestave Fife
Reforme, ki naj bi jih sprejeli že ta teden (potrebna je tričetrtinska večina), so neupravičeno v senci izvolitve novega predsednika, zato se najprej pomudimo pri njih. Z namenom delitve moči bo spremenjena sestava Fife. 24-članski izvršni odbor bo zamenjal 36-članski svet Fife, ki bo imel nekakšno dopolnitev v generalnem tajništvu. Svet Fife, volile ga bodo vse članice in bo moral imeti najmanj šest žensk, bo pristojen za strateške odločitve. Generalno tajništvo bodo sestavljali profesionalci, skrbel pa bo za dnevne zadeve in bo usmerjen operacijsko in komercialno. Namesto 26 zdajšnjih odborov bi jih bilo le še devet.

Predsednik brez izvršilne moči
Novi predsednik bo vodil svet, a bo imel bolj ambasadorsko vlogo, brez moči odločanja. Vse plače bodo javne. Vse kandidate za svet bo prej preverila posebna komisija. Vse odločitve sveta Fife, generalnega tajništva in drugih odborov bo morala odobriti neodvisna revizijska komisija. Vsi člani Fife bodo lahko delovali največ tri štiriletne mandate.

Magična številka 104
207 od 209 članic (suspendirana sta Kuvajt in Indonezija) bo v petek odločalo med petimi predsedniškimi kandidati, največ v 111-letni zgodovini Fife. To so generalni sekretar Uefe Gianni Infantino, ki ima švicarsko in italijansko državljanstvo, predsednik azijske konfederacije šejk Salman Bin Ibrahim Al Kalifa iz Bahrajna, princ Ali bin Al Husein iz Jordanije, Tokyo Sexwale iz Južnoafriške republike in Jerome Champagne iz Francije.

Tehnično bo izbor res potekal med petimi, toda v resnici se bo po intenzivnosti kampanje in predvsem obljubljeni podpori konfederacij odločalo le med dvema - Infantinom in bahrajnskim šejkom Salmanom. Sexwale in Champagne veljata za popolna "avtsajderja", saj prvemu ni uspelo pridobiti zaupanje Afrike, drugemu pa niti matične zveze. Princ Ali bi lahko odigral ključno vlogo, a o tem več v nadaljevanju.

Za zmago v prvem krogu sta potrebni dve tretjini vseh glasov, torej 138. V drugem krogu, ki je zaradi izenačenosti najverjetnejši, je potrebna večina glasov. Torej bo magična številka 104. V preteklosti je bila podpora konfederacije v večini primerov tudi kazalnik glasu posamezne članice. Tudi tokrat naj bi bilo tako, a v tajnem glasovanju je vse mogoče. Nepredvidljivost še priliva ogenj v boju za lobiranje za prav vsak glas. Poglejmo podrobneje.

Afrika in Azija (98 glasov) podpirata Salmana
Največ glasov - 54 - imajo članice afriške konfederacije. Ta je Infantinu 5. februarja na zasedanju v Ruandi zadala hud udarec in se odločila za podoro Salmanu. Bahrajnčan tako lahko računa na veliko večino glasov iz Afrike, seveda vsaj v prvem krogu brez Južnoafriške republike, ki bo podprla Sexvaleja. Glavno vprašanje je, ali bodo afriške nacionalne zveze sledile navodilom svoje konfederacije.

Ob Salmanu od novembra stoji tudi azijska konfederacija, ki ima brez Indonezije in Kuvajta 44 glasov. Tudi tu pa Bahrajnčan v prvem krogu ne bo imel 100-odstotne podpore. Jordanija bo seveda glasovala za princa Alija, nasprotnika Blatterja na prejšnjem kongresu, tako kot tudi Irak. Neodločena je Palestina. Niti v drugem krogu glasovi iz teh držav za Salmana niso samoumevni.

Disciplinirana Evropa (53 glasov) za Infantina
Evropska nogometna organizacija Uefa je soglasno podprla Infantina, ki tako iz disciplinirane Evrope lahko računa na vseh 53 glasov. Na kongresu v Zürichu bo zanj glasovala tudi Slovenija, saj je NZS Švicarja podprl uradno. Infantino ima zagotovljenih tudi 10 glasov južnoameriškega Conmebola.

Kako bosta glasovali Oceanija in Concacaf?
Boj za novega predsednika Fife naj bi se lomil v Oceaniji (11 glasov) in Concacafu, konfederaciji Severne, Srednje Amerike in Karibov, ki ima kar 35 glasov. Oceanija ni odločena, a poznavalci pravijo, da bo večino glasov dobil Infantino. Ta se je na Twitterju tudi pohvalil, da je dobill podporo srednjeameriških držav Gvatemale, Nikaragve, Kostarike, Hondurasa, El Salvadorja in Belizeja. Concacaf se je na februarskem zasedanju odločil, da ne izrazi podpore nobenemu od kandidatov, a je to možnost dopustil na večer pred petkovim glasovanjem.

Ključno vlogo bi lahko na glasovalni petek odigral princ Ali, ki bi po pričakovanem porazu v prvem krogu pozval svoje glasovalce, naj podprejo enega ali drugega kandidata. Jordanec se seveda ne namerava predati kar tako, je pa januarja že javno kritiziral Salmana, ki je decembra podpisal dogovor o sodelovanju med azijsko in afriško zvezo. Ali je na Fifo vložil uradni protest, ker naj bi dogovor neposredno vplival na volitve.

Ob pranju umazanega perila iz preteklosti je boj za novega predsednika Fife precej tih, a v ozadju zagotovo potekajo lobiranja na vseh ravneh. Predsedniki Fife so doslej prihajali iz Evrope (6) in Južne Amerike (1), glasovanje je bilo predvidljivo, tokrat bo očitno štela vsaka članica.

Na stavnicah favorit Salman
Stavnice na prvo mesto postavljajo Salmana (količnik 1,53), pred Infantinom, ki mu je količnik v zadnjem tednu padel s 3,25 na 2,50. Ali ima količnik 9, Sexwale in Champagne pa 67. Favorit je torej Salman, ki bi bil prvi predsednik v zgodovini zunaj dveh najmočnejših nogometnih sil Evrope in Južne Amerike. Bi to lahko povzročilo razkol v Fifi, še posebej, če upoštevamo močno vlogo ZDA in njen vpliv, bo pokazal čas.


Za konec poglejmo še glavne točke programa predsedniških kandidatov.
Gianni Infantino - 45-letni pravnik, ki govori italijansko, angleško, nemško, francosko in špansko, je v Uefo prišel leta 2000. Devet let pozneje je postal generalni tajnik in desna roka Michela Platinija. Javnosti je najbolj poznan po vodenju žreba evropskih pokalov. Infantino bi razširil svetovno prvenstvo z 32 na 40 ekip. Podpira organizacijo več držav iz regije za eno prvenstvo. Vsaki izmed 209 članic bi v štiriletnem obdobju za razvoj namenil 5 milijonov dolarjev. Še 40 milijonov dolarjev bi namenil vsaki konfederaciji.

Šejk Salman Bin Ibrahim Al Kalifa - Je 50-letni član kraljeve družine iz Bahrajna. Leta 1992 je diplomiral iz angleške književnosti in zgodovine. Leta 2013 je bil izvoljen za predsednika azijske nogometne zveze in postal član izvršnega odbora Fife. S spremembo nogometne zakonodaje v Aziji je poskrbel, da je njegov zdajšnji protikandidat princ Ali izgubil sedež v izvršnem odboru Fife. Odbor za človekove pravice in še nekaj drugih ga je obtožilo, da je bil na čelu komisije, ki je v zapor pošiljala športnike, med njimi tudi nogometaše, sodelujoče v protestih med arabsko pomladjo leta 2011 v Bahrajnu. Vse je označil za laž. Je privrženec zgoraj omenjenih reform, prav tako se strinja, da bi imel predsednik ambasadorsko vlogo. Sedež Fife bi ohranil v Zürichu.

Princ Ali bin Al Husein - 40-letni tretji sin pokojnega jordanskega kralja Huseina. Njegova mati je umrla v helikopterski nesreči, ko je bil star le 14 mesecev. Na majskih volitvah se je spopadel z Blatterjem in odstopil po prvem krogu, ko je v glasovih izgubil s 133:73. Trdi, da so te volitve zadnja priložnost za Fifo. Tudi on bi razširil število ekip na svetovnih prvenstvih. Vsaki članici bi leto namenil milijon dolarjev namesto zdajšnjih 250.000. Hoče "obrniti piramido" in več moči dati "nacionalnim zvezam, igralcem, trenerjem, navijačem in sponzorjem".

Jerome Champagne - 57-letnik je bil član Fife do leta 2010. Vedno je bil tesno povezan z Blatterjem, ki ga ni nikoli javno kritiziral, čeprav je zahteval reforme. Je proti razširitvi svetovnega prvenstva. Je proti enakopravni razdelitvi denarja med zveze. Po njegovem bi morale revnejše zveze dobiti več denarja od bogatejših.

Tokyo Sexwale - Z 62 leti je najstarejši kandidat. V času apartheida je preživel 13 let v zaporu. Bil je član organizacijskega odbora 2010 v JAR-u. Prizadeva si za večje število afriških reprezentanc na svetovnih prvenstvih. Dovolil bi posameznim zvezam večji prihodek z uvedbo imen sponzorjev na reprezentančnih dresih. Zagovarja osebni stik z vsemi predsedniki nacionalnih zvez.

Infantino pred volitvami ne skriva samozavesti