Nogometaši Bayerna so po koncu tekme proslavili zmago z navijači ob himni Stern des Südens (zvezda juga). Foto: EPA
Nogometaši Bayerna so po koncu tekme proslavili zmago z navijači ob himni Stern des Südens (zvezda juga). Foto: EPA
Jupp Heynckes
Jupp Heynckes je bil zelo dobre volje ob druženju z novinarji po koncu srečanja. Foto: EPA
Antonio Conte
Precej bolj zamišljeno je deloval Antonio Conte, ki pa bo prav gotovo pripravil popolnoma drugačno taktiko naslednjo sredo. Foto: EPA
Arturo Vidal, Andrea Pirlo, Mark Clattenburg
38-letni sodnik Mark Clattenburg je piskal tipično angleško - dovolil je zelo moško igro. Arturo Vidal je bil na robu rdečega kartona, na drugi strani pa jo je v 83. minuti po grobem štartu brez kazni odnesel Franck Ribery. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je imel smolo pri prvem golu, ko je že krenil v napačno smer. Pri strelu Luiza Gustava v 63. minuti bi lahko bolje posredoval, v nadaljevanju akcije je Thomas Müller zatresel mrežo. Foto: EPA
Toni Kroos
Toni Kroos se je poškodoval že po četrt ure. Zelo bo manjkal v ključnem delu sezone. Foto: EPA

Roy Makaay je pred šestimi leti postavil rekord Lige prvakov, ko je proti madridskemu Realu zadel že po desetih sekundah na povratni tekmi osmine finala v Münchnu. David Alaba je v hladnem torkovem večeru potreboval 15 sekund več. Nekateri gledalci so še iskali svoj sedež, ko so se načrti Antonija Conteja že sesuli v prah.
Pred tremi tedni so Bavarci na Allianz Areni prejeli lekcijo ob pravem trenutku. Arsenal je zmagal z 2:0, a to ni bilo dovolj za napredovanje. Ostre besede predsednika Uli Hoenessa in športnega direktorja Matthiasa Sammerja so očitno zalegle. Sobotna galapredstava proti Hamburgu (9:2) je bila lep kazalnik dviga forme.
Brez pravega Pirla je Juventus izgubljen
Juventus, ki v italijanskem prvenstvu prepričljivo vodi, že dolgo časa ni bil tako nemočen. Torinčani so le sedemkrat streljali proti vratom in trikrat v okvir vrat, Manuel Neuer je moral dvakrat resneje posredovati ob strelih Artura Vidala, ki na povratni tekmi ne bo smel igrati. Režiser igre Andrea Pirlo ni imel svojega večera, kriv je tudi za prvi gol, saj je podal na nogo Bastiana Schweinsteigerja. Alessandro Matri in Fabio Quagliarella sta bila popolnoma odrezana, tudi rezervista Mirko Vučinić in Sebastian Giovinco nista pokazala ničesar.
Kroos bo počival šest tednov
Velik udarec za Bayern je poškodba mišice Tonija Kroosa, ki v letošnji sezoni zelo verjetno ne bo več igral. Počival bo vsaj šest tednov. V 16. minuti ga je zamenjal Arjen Robben. Z vstopom Nizozemca se je še pospešila igra po desni strani, kjer so bili Italijani nemočni. Tudi na levi strani sta Alaba in Franck Ribery prevladovala.
Conte: Bayern je glavni favorit poleg Reala in Barca
43-letni Conte je večino tekme na nogah spremljal dogajanje in bil zelo nezadovoljen. Tudi na novinarski konferenci je bil precej potrt. "Moram pohvaliti Heynckesa, odlično je pripravil ekipo. Bayern je zares močno moštvo, poleg Reala in Barcelone je glavni favorit za evropski naslov. Igrali so z velikim zagonom, vse razpoložljive moči so vložili v to srečanje. Lanskega poraza proti Chelseaju niso pozabili, zato si zares želijo uspeti v letošnji sezoni. Niti slučajno nismo izgubili zaradi slabega pristopa, nekateri igralci res niso imeli svojega večera. Popolnoma jasno je, da bo zelo težko priti do preobrata na povratni tekmi. Imamo osem dni, da dobro premislimo, kako se bomo predstavili v Torinu. Nogomet je ponudil že vse mogoče tekme, vse se lahko še obrne," je vtise strnil Conte, ki je leta 1996 zmagal v Ligi prvakov s staro damo.
"Vsi smo se se zavedali, da bo to izjemno težka tekma. Bayern je narekoval neverjeten ritem. Na povratni tekmi bomo morali zaigrali popolnoma drugače, veliko bolj agresivno," je dejal branilec Giorgo Chiellini.
Heynckes: Ključno je, da nismo prejeli gola
Nasmejan je bil Jupp Heynckes, ki je zadnje dni podrobno analiziral igro Juventusa. "Zelo sem zadovoljen, da nismo prejeli zadetka. Vseskozi smo imeli potek srečanja proti nadzorom, kar proti italijanskim prvakom ni lahko. Temeljito smo se pripravili na nasprotnika, visoko smo jih pokrivali, Pirla nam je uspelo odrezati. Odigrali smo vrhunsko," je pojasnil 67-letni strateg, ki bo po koncu sezone trenerski stolček prepustil Pepu Guardioli. Špancu vsekakor ne bo lahko. "Samo kanclerka ima bolj stresno službo v Nemčiji od trenerja Bayerna," se je pošalil Heynckes.
Rummenigge: Nepozaben evropski večer
Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge ni skoparil s pohvalami, kar sicer ni ravno njegova značilnost: "To je bila zares veličastna tekma in nepozaben evropski večer. Lahko smo zelo zadovoljni, v letošnji sezoni tako dobre igre v Ligi prvakov še nismo prikazali. Imeli smo lepe možnosti tudi za tretji zadetek, zdaj gremo lahko optimistično v Torino, kjer pa nas čaka popolnoma drugačna tekma. Niti slučajno ne smemo misliti, da smo že v polfinalu."
"Schweini": Zadeti bi morali še vsaj enkrat
Bastian Schweinsteiger je odlično vodil igro Bayerna na sredini igrišča. "Nekako imam občutek, da bi morali zadeti še vsaj enkrat. Vsi vemo, da imajo Italijani zelo zvito taktiko, doma so zelo močni, ne bo nam lahko. V Torinu moramo doseči vsaj en zadetek, potem bo vse lažje. Taki večer so vedno nekaj posebnega, vedno znova je izziv igrati take tekme," je bil kratek "Schweini", ki še vedno velikokrat pomisli na zgrešeno enajstmetrovko v lanskem finalu Lige prvakov proti Chelseaju v Münchnu. Zelo rad bi znova dobil priložnost v finalu, najraje kar 25. maja na Wembleyu.
Müller: Morda je 2:0 celo bolje od 3:0
Thomas Müller je v 90. minuti dvakrat nevarno ogrozil vrata Juventusa. Če bi zadel za 3:0, bi bil potnik v polfinalu verjetno že določen. "Pokrivali smo jih že pred njihovim golom. Težko je vedno tako igrati, a na taki tekmi je treba iz sebe iztisniti maksimum. Motiv pred tekmo je bil zelo velik. Morda je 2:0 celo bolje od 3:0, saj bi se morda preveč sprostili. Zdaj bomo maksimalno osredotočeni," je zanimivo razmišljal Müller.
Bayern lahko z zmago v Frankfurtu že v soboto potrdi 23. naslov nemških prvakov, a posebnega slavja ne bo.

Italijanske ekipe igrajo doma popolnoma drugače

Izkušeni vratar Gianluigi Buffon ni iskal izgovorov: "Ne smemo se pritoževati, Bayern si je zaslužil zmago, lahko bi dosegel še kakšen gol več. Pomerili smo se zares z vrhunsko ekipo, ki nas je nadigrala. Vsi načrti so padli v vodo z zadetkom v 1. minuti, ko je Vidal spremenil strel žoge, ko sem že bil na poti na drugo stran."
Italijanske ekipe so bile vedno strup za Nemce. Še posebej je to pokazalo na reprezentančnih tekmah, a tudi v Ligi prvakov. Bayern je dvakrat izpadel proti Milanu (2006 in 2007), Inter pa je bil usoden v finalu pred tremi leti in nato še v osmini finala pred dvema sezonama.
Juventus je bil že na starem stadionu Delle Alpi izjemno neugoden, velikokrat je preobrnil zaostanke. Italijanski novinarji, ki jih je v Münchnu kar mrgolelo, so prepričani, da bo naslednjo sredo še zelo vroče. Barcelona je proti Milanu dokazala, da se lahko nadomesti zaostanek z 0:2 po prvi tekmi.
Iz Münchna
Aleš Golob