Veselje italijanske reprezentance po zmagi nad Španijo. Foto: Reuters
Veselje italijanske reprezentance po zmagi nad Španijo. Foto: Reuters

Ne moremo še reči, da je to prvenstvo za nas uspešno, saj smo šele v četrtfinalu. Hkrati pa ne morem mimo tega, da nam pred prvenstvom skoraj nihče ni pripisoval veliko možnosti. Večina nas je podcenjevala, mi pa jim zdaj odgovarjamo na najboljši mogoč način. Na to sem zelo ponosen.

Gianluigi Buffon
Španski nogometaši
Osemletna vladavina Španije na evropskih zelenicah se je letos končala. Foto: Reuters

Italijani so v ponedeljek poslali domov aktualne evropske prvake Špance. V ponovitvi finala izpred štirih let, ko so izgubili s kar 0:4, so tokrat svojo mrežo ohranili nedotaknjeno (2:0), napredovanje v četrtfinale jim je priboril Giorgio Chiellini, zmago pa je v izdihljajih tekme potrdil Graziano Pelle.

Eden najzaslužnejših za zmago azzurrov je legendarni vratar Gianluigi Buffon, ki je ustavil vrsto nevarnih strelov nasprotnika, še posebej se je izkazal v zaključku tekme, ko je odbil še zadnje obupane poskuse Špancev.

Buffon: Špancem smo končno vrnili
"Pred nami je še zelo dolga in težka pot, na turnirju so ostale zelo dobre reprezentance. Ne moremo še reči, da je to prvenstvo za nas uspešno, saj smo šele v četrtfinalu. Hkrati pa ne morem mimo tega, da nam pred prvenstvom skoraj nihče ni pripisoval veliko možnosti. Večina nas je podcenjevala, mi pa jim zdaj odgovarjamo na najboljši mogoč način. Na to sem zelo ponosen," je dejal 38-letni Buffon in dodal: "Igrali smo dobro, a prepričan sem, da smo si v prvem polčasu - čeprav smo na odmor odšli z minimalno prednostjo - zaslužili več. Vedeli smo, da se lahko potek tekme v drugem polčasu zelo hitro spremeni, a nismo se osredotočili zgolj na branjenje. Celo nasprotno, pred Pellejevim golom se nam je ponudilo kar nekaj lepih priložnosti za drugi zadetek."

Dolgoletni vratar Juventusa je več kot zadovoljen, da je Italija prekinila niz slabih rezultatov proti španski reprezentanci. "Po številnih porazih smo jim zdaj končno vrnili. V redu, bila je le tekma osmine finala, a vseeno bolje to kot nič," je sklenil.

Bonucci: Conte je neprekosljiv
Zelo vesel je bil po tekmi tudi branilec Leonardo Bonucci, ki je pohvalil predvsem delo selektorja Antonia Conteja. "Gospod Conte je zelo pomemben člen našega kolektiva, iz tekme v tekmo je pomembnejši. V naši ekipi je veliko nadarjenih in pomembno je, da stopimo skupaj. Morali smo pokazati svoj slog igre, in tu je Conte neprekosljiv," je dejal Bonucci in nadaljeval: "Proti Nemcem, aktualnim svetovnim prvakom, pričakujemo zelo težko tekmo. Imajo odlične posameznike, kot ekipa delujejo solidno, toda - kot je dejal trener - moramo verjeti v uspeh. Danes smo igrali tako, kot smo želeli. V drugem polčasu so Španci sicer dlje pritiskali, a se nam je nekako uspelo rešiti." 29-letnik iz Viterba je še povedal, da si je Italija zaslužila napredovanje v četrtfinale, po dnevu počitka pa bo s soigralci svoje misli usmeril le na sobotni obračun v Bordeauxu.


Pique: Enostavno smo bili preslabi

Eden izmed najbolj razočaranih mož na igrišču je bil španski branilec Gerard Pique, ki je sicer na koncu tekme zapravil najlepšo priložnost za izenačenje. "Na letošnjem EP-ju smo želeli priti zelo daleč, a znašli smo se na zelo težki poti do finala, ki ji nismo bili kos. Enostavno smo bili preslabi, nimamo dovolj kakovosti. Krivcev za neuspeh je več - od različnih situacij do fizične pripravljenosti igralcev," je povedal branilec Barcelone in poudaril, da je že pred prvenstvom, potem ko je Španija izgubila prijateljski obračun z Gruzijo, dejal, da Španci niso kandidati za letošnji naslov najboljših na stari celini. "Imamo dobro ekipo, a ne dovolj kakovostno, da bi lahko dobivali tovrstna prvenstva," je še dodal.

Iniesta: Preveč smo bili osredotočeni na Italijane
Njegov soigralec pri katalonskem velikanu Andres Iniesta pa meni, da je bil s soigralci preveč osredotočen na Italijo, kar je bilo na koncu usodno. "Preveč smo bili osredotočeni na to, kaj počnejo, in to te velikokrat drago stane. V prvem polčasu nismo igrali dobro, preveč smo se ukvarjali z njihovo igro, zaradi česar smo imeli veliko težav. V nadaljevanju je bilo drugače, zaigrali smo tako, kot znamo, a na koncu se ni izšlo," je povedal 32-letnik iz Fuentealbille, ki je z zlatimi črkami v anale španskega nogometa zapisan kot strelec zmagovitega zadetka v finalu svetovnega prvenstva 2010 v Južni Afriki.

Ne moremo še reči, da je to prvenstvo za nas uspešno, saj smo šele v četrtfinalu. Hkrati pa ne morem mimo tega, da nam pred prvenstvom skoraj nihče ni pripisoval veliko možnosti. Večina nas je podcenjevala, mi pa jim zdaj odgovarjamo na najboljši mogoč način. Na to sem zelo ponosen.

Gianluigi Buffon