Aleksander Čeferin med dajanjem intervjuja v Atenah. Kot 31. in 32. članica Uefe sta slovenskega kandidata v torek podprli še Armenija in Škotska. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin med dajanjem intervjuja v Atenah. Kot 31. in 32. članica Uefe sta slovenskega kandidata v torek podprli še Armenija in Škotska. Foto: Reuters
Michael van Praag
Čeferinov tekmec je 68-letni Nizozemec Michael van Praag, ki v Uefi dela od leta 1998. Nizozemec nekaterim podpornikom Čeferina očita, da so delali "po starem", z lobiranjem in podobnimi prijemi: "Sam nisem delal po starem. Zagovarjal sem svoj program. Obiskal sem vse, se pogovarjal. Nekateri so mi na začetku rekli, da bodo zame volili, nato so mi obrnili hrbet. Če temu rečemo stara šola, naj bo. Ampak to se dogaja. Me ne skrbi." Foto: EPA

Čeferina, 48-letnega odvetnika iz Grosuplja in predsednika slovenske nogometne zveze, je namreč pred izrednim volilnim kongresom uradno podprlo 32 od skupaj 55 članic Uefe, kar slovenskemu kandidatu (vsaj na papirju) zagotavlja dovolj veliko večino za izvolitev.

Le štiri zveze za van Praaga
Na drugi strani so Čeferinovega tekmeca 68-letnega Nizozemca Michaela van Praaga, predsednika nizozemske nogometne zveze, javno podprle le štiri zveze. Poleg belgijske in nizozemske še angleška ter islandska. 19 zvez oziroma držav je še neopredeljenih.

Če bo Aleksander Čeferin izvoljen za predsednika Uefe, potem bo njegov položaj na čelu NZS-ja do novih volitev prevzel najstarejši podpredsednik Radenko Mijatović. TV Slovenija pa je poročala, da naj bi se za predsedniško vlogo pripravljal tudi nekdanji nogometni sodnik David McDowell Zor.


Čeferin previden: Počakajmo do jutri

"Kaže dobro, ampak nihče še ni volitev dobil pred volitvami. Ostajam previden, ampak do zdaj je 32 držav izrazilo javno podporo. Ne vidim razloga, zakaj bi to naredile, če ne mislijo resno. Počakajmo do jutri, trenutno nerad komentiram zadevo zelo podrobno,"
je v Atenah na druženju s slovenskimi novinarji pred "dnevom D" dejal Čeferin.

Članice si želijo nov obraz, idejo, spremembe
Na vprašanje, s čim je najbolj prepričal nacionalne zveze, je odvrnil: "Predvsem je izjemno primeren trenutek za spremembe. Če ne bi bilo takšne situacije, kot je bila s Fifo in tako naprej, mislim, da iz majhnih držav nihče ne bi imel možnosti priti blizu. Ne delam si utvar, da gre samo zame. Gre za to, da so ljudje naveličani nekih zadev, ki se vlečejo predolgo, in želijo nov obraz, novo idejo. Po mojem je to eden večjih razlogov za takšno podporo."

Ni živčen, le utrujen
Prvi mož NZS-ja kljub kandidiranju za eno najmočnejših funkcij v športu deluje mirno, nič kaj živčno. "Res je tako. Danes še nisem nič živčen. Mogoče bom jutri. Sem še sam malce presenečen nad sabo. Razen tega pa, kar sem naredil, sem naredil. Mogoče je težko biti živčen tudi zaradi tega, ker sem utrujen. Češ, saj je vseeno, samo da se naspim. Dejansko sem sam nad sabo presenečen," je povedal Čeferin, ki je še v torek imel sestanke, med drugim z Armenci, Avstrijci in Irci.

Spoštuje odločitev o udeležbi Platinija
Nekatere, predvsem Nemce, je zmotila odločitev Fifine etične komisije, da se bo kongresa lahko udeležil tudi suspendirani nekdanji predsednik Uefe Francoz Michel Platini. "To je bila odločitev etične komisije. Očitno oni menijo, da to ni v nasprotju s kaznijo, ki mu je bila izrečena. Jaz kot pravnik pa spoštujem odločitev etične komisije," je poudaril Čeferin in dodal, da pričakuje, da Platini ne bo govoril o volitvah. "In bi bilo prav, da ne bi govoril o volitvah. On se v to ne sme vmešavati. To je moje stališče. Mislim, da je dovolj pameten, da niti z besedico ne bo omenil volitev, saj bi bilo to slabo za organizacijo," je še povedal Čeferin in se ozrl tudi na to, da je njegov tekmec Michael van Praag v zadnjem obdobju udrihal tudi čez kaznovana Platinija in nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja.

Platini je bil zelo dober predsednik Uefe
"Najlažje je udrihati, ko ljudje padejo. Prej so 20 let sedeli v istih sobah, dvigovali roke. V trenutku, ko nekdo izgubi položaj, pa se najde ogromno ljudi, ki potem odprejo usta in napadajo. To ni moj način. Še vedno pravim, da je bil Platini zelo dober predsednik Uefe in Blatter je veliko naredil za svetovni nogomet. Kaj pa se je zgodilo po tem, o tem pa odločajo sodišča in drugi organi. V to se ne mislim vmešavati. Če bodo dokončno odločili, da je to utemeljeno, potem sledijo ustrezne sankcije," je sklenil Čeferin.

Čeferin: Sem neodvisen
Čeferin je dan pred volitvami še enkrat zavrnil, da bi bil "marioneta" kogar koli. "Dokler ostaja pri kritikah premalo izkušen, ni bil član izvršnega odbora, podpira ga vzhod, sever, Platini, vsi bodo vladali iz ozadja, se jaz temu samo smejim. Kdor me pozna, ve, da sem neodvisen. Ve, da se ne bom pustil vplivati nikomur," je za Radio Slovenija povedal Čeferin.

Van Praag prepričan, da bo zmagal
Čeprav je Čeferin očitni favorit, se van Praag ne predaja. Kot je dejal dan pred volitvami, favoriti ne zmagujejo vedno. Meni, da Uefa potrebuje izkušenega človeka, ki lahko takoj začne delati. Sam zase ocenjuje, da je tak, saj v Uefi dela že od leta 1998. "V tem trenutku lahko povem vsakemu natančno, kaj je narobe z Uefo. Ker v Evropi in Uefi poznam veliko ljudi, lahko takoj začnem uvajati spremembe. Novinarji res govorijo, da je Čeferin favorit, jaz pa govorim na podlagi sestankov, ki sem jih imel. Obiskal sem 40 držav. In na podlagi teh sestankov in svojega občutka sem prepričan, da bom zmagal," je samozavesten van Praag.

Zmagovalec predvidoma znan ob 12.00
Izredni kongres v atenskem hotelu Lagonissi se bo začel v sredo ob 9.00 po slovenskem času. Odprl ga bo vršilec dolžnosti predsednika Uefe Španec Angel Maria Villar, nato pa bodo udeležence nagovorili suspendirani Michael Platini, predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, pred volitvami pa se bosta predstavila še Čeferin in van Praag. Novi predsednik Uefe naj bi bil znan predvidoma ob 12.00.

Čeferin mirno pričakuje odločilno sredo
Čeferin pred izvolitvijo za predsednika Uefe
Favorizirani Čeferin ostaja previden pred dnevom D
Avdio: Pogovor Čeferina s slovenskimi novinarji
Van Praag prepričan, da lahko zmaga
Čeferin mirno pričakuje odločilno sredo
Čeferin pred izvolitvijo za predsednika Uefe
Favorizirani Čeferin ostaja previden pred dnevom D
Avdio: Pogovor Čeferina s slovenskimi novinarji
Van Praag prepričan, da lahko zmaga