Olimpija je lani proti Tromsoju iz Norveške izpadla v 2. predkrogu Evropske lige, kjer letos šele začenja tekmovanje. Leto predtem se je evropsko poletje
Olimpija je lani proti Tromsoju iz Norveške izpadla v 2. predkrogu Evropske lige, kjer letos šele začenja tekmovanje. Leto predtem se je evropsko poletje "zmajev" končalo v 3. predkrogu proti Austrii. Foto: Aleš Fevžer
Nik Omladič in David Tomažič Šeruga
Mlada celjska vrsta bo skušala presenetiti Tromso, ki je bil lani pretrd oreh za Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer
Liridon Osmanaj in Slobodan Vuk (Domžale)
Domžale so lani prvič obtičale že na prvi evropski oviri - v 2. predkrogu Evropske lige je bil Split dvakrat boljši. Foto: Aleš Fevžer

Olimpiji se je žreb kar lepo nasmehnil in lahko najverjetneje pričakuje dvoboj s slovaškim klubom iz Žiline, ki velja v dvoboju z Gruzijci za favorita. Če bodo Domžale ugnale romunski klub Astra Ploesti, jih na drugi stopnički čaka obračun z Omonio s Cipra. Če napredujejo prek Norvežanov, Celje čaka boljši iz finsko-azerbajdžanskega para Mariehamn - Inter Baku.

Romunska zvezda v vzponu
Sreča ni bila naklonjena Domžalčanom, saj se bodo udarili z vzpenjajočim se romunskim klubom, ki bo ob debiju v evropskih tekmovanjih lačen uspeha. Astra dejansko ne prebiva več v Ploestiju, kakor se pod okriljem Uefe še vedno glasi uradno ime, saj se je klub lani preselil v mesto Giurgiu, od koder je tudi lastnik Ioan Niculae. "Črni vragi" šele štiri leta igrajo v romunski prvi ligi, lani pa so osvojili 4. mesto in s tem vstopnico za Evropsko ligo. V moštvu je ob domačih igralcih viden prispevek Brazilcev in nogometašev iz Afrike, glavna aduta pa sta kapetan Valerica Gaman in nigerijski napadalec Kehinde Fatai.
"O našem prvem tekmecu ni veliko informacij, vsekakor pa prihaja iz nogometno velike države. Kljub temu da so prvič v evropskih tekmovanjih, so v tem paru v vlogi favorita. Pridobili smo nekaj posnetkov njihovih tekem, na podlagi katerih se bomo poskusili čim bolje pripraviti. Verjamemo v uspeh in napredovanje v drugi krog kvalifikacij. Tudi Omonia prihaja iz okolja, ki je nogometu precej bolj naklonjeno kot Slovenija, tako da bi bilo tudi ciprsko moštvo v morebitnem dvoboju z nami v vlogi favorita," je za spletno stran Domžal dejal športni direktor Matej Oražem.

Lanski krvnik Olimpije s severa Evrope
Glede na vložek nasprotnika jo je Celje odneslo malo bolje, a ne veliko, saj jih čaka dvoboj s Tromsojem, ki je lani izločil Olimpijo. Klub s skrajnega severa Norveške je lani "zmaje" izločil v 2. predkrogu po domači zmagi z 1:0, medtem ko je bilo v Ljubljani 0:0. Po skalpu močnega Metalurg Donecka se je pot "fantov" končala v "playoffu" proti Partizanu. Kot rečeno, je bil Tromso lani četrti v norveškem prvenstvu, kjer pa letos ne kotira tako visoko, saj je po 13 odigranih krogih na 7. mestu Tippeligaen.
"Sam osebno nisem imel posebnih želja, saj zelo natančno vemo, v kateri kakovostni razred spadamo. Lahko bi dobili lažjega nasprotnika in pa tudi težjega. Skandinavski nogomet do zdaj našim moštvom tako na klubski kot na reprezentančni ravni ni ustrezal. Sam pa se takšnega izziva veselim in verjamem, da bodo moji igralci naredili vse, da bi ta trend negativnih rezultatov s skandinavskimi moštvi obrnili navzgor," je za spletno stran Celja povedal trener Miloš Rus.

Ugoden žreb za "zeleno-bele"
Olimpija
začenja evropsko poletje v 2. predkrogu, kjer se bo pomerila z boljšim iz para Torpedo Kutaisi - Žilina, pri čemer Slovaki uživajo vlogo favoritov proti Gruzijcem. Sodeč po drugih morebitnih nasprotnikih (Crvena zvezda, Lech Poznan, Hibernians/Vojvodina), je bil žreb Ljubljančanom kar naklonjen.
"Nekako se pričakuje, da bo Žilina premagala Torpedo in bo potem naš tekmec, ampak najprej mora to storiti. Vsekakor je favorit, ne nazadnje je v preteklosti dokaj uspešno nastopala že v Ligi prvakov. Trenutno sicer po mojem ni na takšni ravni, ampak bo v vsakem primeru favorit. Za nas bi bil žreb lahko težji, lahko lažji. Pozitivno je to, da imajo Slovaki podobno nogometno filozofijo kot mi, ampak v tem trenutku je res nemogoče kar koli napovedovati," je žreb komentiral trener Olimpije Andrej Razdrh.
Uefa je pred žrebom Evropske lige po regionalnem ključu zožila krog morebitnih nasprotnikov.

EVROPSKA LIGA

1. predkrog:
DOMŽALE
- ASTRA PLOESTI (ROM)

CELJE
- TROMSO (NOR)

Prve tekme bodo 4. julija, povratne tekme pa 11. julija.

2. predkrog:
OLIMPIJA
- TORPEDO (GRU)/ŽILINA (SLK)

DOMŽALE/ ASTRA - OMONIA (CIP)

MARIEHMAN (FIN)/INTER BAKU (AZR) - CELJE/TROMSO

Prve tekme bodo 18. julija, povratne tekme pa 25. julija.