Ostrih dvobojev ni manjkalo. Enega od njih sta uprizorila Libor Sionko in Boštjan Cesar. Foto: EPA
Ostrih dvobojev ni manjkalo. Enega od njih sta uprizorila Libor Sionko in Boštjan Cesar. Foto: EPA
Andraž Kirm
Neutrudni Andraž Kirm je znova pretekel največ. Foto: Reuters
Suad Filekovič in Bojan Jokič
Filekovič in Bojan Jokič sta skupaj ustavila Tomaša Necida. Foto: EPA
Libor Sionko in Robert Koren
Kapetan Robert Koren je na sredini igrišča bojeval težke bitke. Foto: EPA
Artur Boruc
Artur Boruc, vratar katoliškega Celtica, je moral vseskozi prenašati provokacije protestantskih navijačev Severne Irske. Foto: EPA
Oboji zadovoljni s točko
Delitev točk v Ljudskem vrtu
Zmaga S. Irske po veliki napaki Boruca

Izid tokrat popolnoma odraža dogajanje na igrišču. Reprezentanci sta bili dokaj enakovredni (posest žoge - 50:50, streli v okvir vrat - 2:1 za Slovenijo). Nekoliko bližje zadetku so bili Čehi, pri katerih je Milan Baroš zadel vratnico. Za najnevarnejša slovenska poskusa sta poskrbela Zlatko Dedič in Milivoje Novakovič, vendar je bil obakrat na mestu Petr Čech.

'Polškarjice' Baroša v vratnico
Slovenija je v izjemnem vzdušju štajerske prestolnice začela sila napadalno. Prvi je zapretil Novakovič, čigar strel z glavo (s kota mu je podal Robert Koren) je v 8. minuti za kakšen meter zgrešil vrata Čecha. Čehi so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje in se v 24. minuti skoraj veselili vodstva. Po kotu je namreč s 'polškarjicami' poskušal Milan Baroš, a je žogo ustavila vratnica.

Dedičeva bomba namučila Čecha
Baroš je nevarno poskusil tudi malo kasneje, ko je s kakšnih 20 metrov ustrelil tik nad vratnico. V 40. minuti pa sijajna akcija tudi na slovenski strani. Andrej Komac je potegnil v protinapad, podaljšal do Zlatka Dediča, ki je na desni strani kazenskega prostora v ogenj poslal Novakoviča. 'Nova' je vrnil podajo v sredino, kamor je vtekel Dedič in žogo pred Čechom poslal za las mimo vrat. Razigrani Primorec je v sodnikovem podaljšku ponovno poskrbel za razburljive trenutke, saj se je nenadoma odločil za strel z okoli 30 metrov, ki ga je Čech s skrajnimi močmi odbil v kot. Statistika 1. polčasa govori o rahli premoči gostov (streli v okvir vrat 1:1, posest žoge 47:53).

Slovenska želja velika, češka obramba pretrdna
Po odmoru je Slovenija prvo nevarnejšo akcijo speljala v 57. minuti. Dedič je ušel 'ofsajd' zanki, podal na drugo stran, kjer je bil sam Novakovič, vendar se je pravočasno vrnil Tomaš Ujfaluši. Pet minut kasneje je Novakovič Čechove dlani ogrel z diagonalnim strelom z leve strani. To je bilo obdobje, ko so Kekovi fantje prevladovali na zelenici Ljudskega vrta. V 67. minuti je Dediča zamenjal Zlatan Ljubijankič, kateremu se je že v prvi akciji ponudila priložnost - po podaji Mirnesa Šišiča je bil z glavo za kakšen meter nenatančen. V zadnjem delu srečanja je Slovenija pokazala nekaj več želje po zadetku, toda 'švejki' so dokaj gladko odbili vse napade. Slovence v sredo čaka obračun s Severno Irsko, ki je doma s 3:2 premagala Poljsko.

Novakovič: Izid je realen
"Zadovoljen sem s pristopom in borbenostjo. Čestitam fantom, ki so v reprezentanco prišli čez noč (Filekovič, Mavrič, op.a.). Škoda za zapravljene priložnosti, a tudi Čehi so imeli svoje. V obrambi smo odigrali na visoki ravni, mogoče smo naredili le eno napako. V oči malce bode preskakovanje igre, toda tudi v to si včasih pač prisiljen. Tekma je bila bistveno težja kot v Teplicah, saj smo imeli veliko manj prostora. Je bil pa to res pravi nogometni dogodek, ki si ga ta reprezentanca tudi zasluži. V Belfastu bomo poskušali ostati v igri za SP," je po tekmi dejal selektor Matjaž Kek, medtem ko je Novakovič povedal: "Izid je realen. Fantje smo dali vse od sebe. S točko moramo biti zadovoljni. Čez 4 dni je nova tekma, tam bomo poskušali zmagati."

Rada zadovoljen s točko
"Začetek tekme nam ni uspel najbolje. Imeli smo veliko težav, v napadu pa si nismo pripravili pravih priložnosti. Tekmec je bil kakovosten, zato tudi nismo veliko tvegali, niti z menjavami. Slovenska obramba je bila zelo dobra, poskusili smo tudi s podajami čez njo, toda ni šlo. V Maribor smo prišli osvojiti tri točke, na koncu se v domovino vračamo le z eno. Toda tudi z njo moramo biti zadovoljni," je povedal češki selektor Petr Rada.

Boruc v slogu mojstrov iz češke risanke 'A je to'
Severni Irci so na Windsor Parku povedli v 10. minuti, ko je Warren Feeney izkoristil slabo posredovanje poljske obrambe in prazno mrežo zatresel z nekaj metrov. Poljaki so vrnili udarec dobre četrt ure kasneje po hitrem protinapadu Ireneusza Jelena. Vratar Mike Taylor bi poskus skorajda ubranil.

Otočani so se znova veselil po manj kot dveh minutah nadaljevanja. Ponovno je zatajila poljska obramba, ki je dovolila Johnnyju Evansu, da je po podaji s kota prišel do strela z okoli 5 metrov. Piko na i mizerni poljski predstavi je v 61. minuti dodal vratar Artur Boruc. Član Celtica je namreč grdo zgrešil povratno žogo, ki mu jo je podal soigralec Michal Zewlakow. Krivda ni bila povsem na strani Boruca, saj se je žoga pred njim odbila, kar je posledica 'razrite' zelenice na Windsor Parku. Poljaki so v zadnjem delu tekme pritisnili, a več kot častnega zadetka Mareka Saganowskega v 91. minuti jim ni uspelo doseči.

SKUPINA 3

SLOVENIJA - ČEŠKA 0:0

---------------------------------------
J. Handanovič        Čech              
Mavrič               Grygera           
Cesar                Rozehnal          
Filekovič            Jankulovski       
Jokič                Sionko            
Šišič **             Polak             
Komac ***            Ujfaluši          
Koren                Plašil            
Kirm                 Širl *             
Dedič *              Sverkoš **          
Novakovič            Baroš ***             
---------------------------------------
* 67./Ljubijankič * 76./Kadlec ** 83./Žlogar ** 79./Necid
*** 86./Mejač *** 90./Fenin 12.376; Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)
 
SEVERNA IRSKA - POLJSKA 3:2 (1:1)
Feeney 10., Evans 47., Zewlakow 61./ag; Jelen 27., Saganowski 91.

Lestvica:
SEVERNA IRSKA 6 3 1 2 11:6 10 SLOVAŠKA 4 3 0 1 8:5 9 ČEŠKA 5 2 2 1 5:2 8 SLOVENIJA 5 2 2 1 5:3 8 POLJSKA 5 2 1 2 8:7 7 SAN MARINO 5 0 0 5 1:15 0


A. V.
Oboji zadovoljni s točko
Delitev točk v Ljudskem vrtu
Zmaga S. Irske po veliki napaki Boruca