Nogomet
Chelsea - Tottenham
Chelseajevi navijači so v zadnjih letih dvakrat prepevali protijudovske verze, obakrat na pokalnih obračunih z mestnim tekmecem Tottenhamom na nevtralnih stadionih. Foto: AP
V 15 letih lastništva Romana Abramoviča je Chelsea pošteno spremenil značaj kluba in predvsem osvojil 17 lovorik v Angliji in Evropi. A vse več je znamenj, da se ruski milijarder judovskih korenin poslavlja od modrih. Foto: Reuters

Dodaj v

Chelsea obsojenim navijačem ponuja prevzgojni obisk Auschwitza

Namesto prepovedi vstopa ponujajo protisemitom rehabilitacijo
12. oktober 2018 ob 07:10
London - MMC RTV SLO

Zaradi protisemitskih izpadov obsojeni navijači Chelseaja po novem ne bodo več nezaželeni na Stamford Bridgeu, a pred vrnitvijo na domači stadion londonskih modrih se bodo morali udeležiti osebnega izobraževanja z možnostjo obiska Auschwitza.

"Če samo prepovemo vstop ljudem na nogometni stadion, s tem ne bomo nikoli spremenili njihovega vedenja. Sprejeta politika jim ponuja priložnost, da spoznajo, kaj so storili, in tako popravijo svoje vedenje," je predsednik Chelseaja Bruce Buck za Sun pojasnil nova pravila, ki jih je sprejel omenjeni angleški nogometni klub in bodo začela veljati z novim letom 2019.

Nova klubska shema Recite ne antisemitizmu bo obsojenim navijačem ponudila možnost rehabilitacije z izobraževalnim obiskom zloglasne nacistične tovarne smrti Auschwitz, kjer je med 2. svetovno vojno takratna Nemčija organizirala in izvedla genocid Judov in Romov ter poboj Poljakov, zajetih vojakov Sovjetske zveze in političnih nasprotnikov iz vse Evrope. V koncentracijskem taboriščnem sistemu Auschwitz-Birkenau je bilo zaprtih 2.346 Slovencev, od katerih jih je bilo pomorjenih več kot 1.300. Po splošno sprejetih zgodovinskih ocenah je bilo v Auschwitzu skupno pomorjenih 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov.

Slab sloves iz preteklosti
Chelsea je v preteklosti slovel kot klub z navijači, med katerimi je bil veliko antisemitizma in rasizma. Zloglasna je bila huliganska skupina Chelsea Headhunters, ki je bila povezana z neonacistično skupino Combat 18 in severnoirskimi – ulstrskimi paravojaškimi organizacijami, kar je v BBC-jevem dokumentarcu leta 1999 razkril novinar Donal MacIntyre.

Dva incidenta ob derbijih s Tottenhamom
Leta 2003 je klub iz zahodnega, bogatejšega dela Londona kupil ruski tajkun judovskega rodu Roman Abramovič. Z ruskim denarjem se je začel pohod Chelseaja med nogometne velikane, sočasno se je začelo tudi popravljanje javne podobe in incidentov je bilo vse manj. Vseeno sta se v zadnjih dveh letih zgodila dva protijudovska dogodka, ki sta vznemirila klub. Obakrat je prišlo do prepevanja antisemitskih verzov na potovanjih na nevtralna igrišča v okviru angleškega FA-pokala, ko se je Chelsea pomeril z mestnim tekmecem Tottenhamom, ki se ponaša z vidno podporo judovske skupnosti v Londonu.

Nič več prepoved vstopa, a pod pogojem
Na podlagi posnetkov ob prepevanju spornih verzov na podzemni železnici leta 2016 in ob slavljenju zmagovitega gola Alvara Morate v Leicestru leta 2017 so v klubu dosmrtno prepovedali vstop na stadion Stamford Bridge več desetim navijačem, ki so bili zaradi antisemitizma obsojeni pred sodiščem.

Ravno omenjena incidenta sta vodstvo kluba spodbudila, da so letos junija povabili na obisk Auschwitza 150 zaposlenih v klubu in nekatere navijače. Po potovanju se je rodila ideja, da klub obsojenim zaradi antisemitizma ne bi več za vedno zaprl vrata, temveč jim ponudil možnost rehabilitacije v obliki obiska Auschwitza in osebnega izobraževanja o problematiki, zaradi česar so prišli navzkriž z zakonom in klubom, za katerega naj bi navijali.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
exwannabe
# 12.10.2018 ob 08:15
Tudi Violam in GD kakšen tak obisk ne bi škodil... ker dreti se "Ubi, ubi Štajerca" ali pa "Ubi, ubi, Žabara" je res skrajno primitivno in nedopustno... res me zanima kako hud prepih mora biti med ušesi, da se kaj takega dereš....
opusdei
# 12.10.2018 ob 08:04
glede na IQ prevzgojencev si upam trditi da bi se taka ekskurzija končala z dviganjem desnic in podobnih figur
Joker
# 12.10.2018 ob 08:42
Rajši bi jih poslali na obisk v Palestino.
Nikolaj
# 12.10.2018 ob 08:57
Dvomim, da bo navijačem obisk Auschwitza pomagal.
Židje so doživeli Ausschwitz, a se kljub temu do Palestincev obnašajo kot do manjvredne oz. ničvredne kaste.

Žalostno je, da se človek iz zgodovine nič ne nauči. Tudi danes imamo še vedno primere, da posamezne države nad določenimi narodi izvajajo grozljiva dejanja, ki so podobna II. svetovni vojni.
Rockos
# 12.10.2018 ob 08:40
Poteza vredna podpore. Menim, da se ne smemo spraševati "kaj bo, če bo, če sploh bo" in tako naprej, ampak počakati, da se vidi ali učinek je ali ga ni. Problem je večplasten in ne bo izginil kar tako, se ga pa lahko vsaj delno zreducira. Zgledi konec konec vlečejo.
Olorin
# 12.10.2018 ob 09:21
@Rozmarin
Ta poteza je na izbiro. V avtoritarnih sistemih izbire ni bilo.
Murko
# 12.10.2018 ob 08:34
V Auschwitzu bodo pa še kako protisemitsko izrekli. Pač, ambient...
ADN
# 12.10.2018 ob 09:06
Čeprav dvomim, da bo kak učinek, je dovolj velik učinek, če se bo en sam malo zamislil. Tu ne gre za prevzgojo ampak za to, da nekomu pokažeš še pogled z druge strani. Kaj potem človek s tem naredi je pač stvar IQ-ja in še česa.
NOPCBS
# 12.10.2018 ob 08:22
smesno, antisemitski navijaci kluba katerega lastnik je Abramovic

kruha in iger?
Quinlan
# 12.10.2018 ob 09:35
Sploh se ne gre za to, da so te ljudje anti-semiti. Mogoče nekateri dejansko so, ampak tukaj se gre skoraj izključno za podjebavanje nasprotnih navijačev. Če bi bili njihovi rivali znani kot ne vem, jamajški klub, bi bili chanti uperjeni proti temu. Tako kot dretje "ubi Štajerca ali žabarja". Velika večina s tem navijanjem ne misli resno. Ja, ni baš moralno, ampak je pa del folklore fuzbala. Razumem zakaj se ljudje zgražajo nad tem, ampak gre v veliko večini za neko sproščanje sranja, ki se ti nabere v zasebnem življenju. Tako jaz gledam na to stvar. Verjamem pa, da je tudi lepo število izmečkov med navijači, ki dejansko sovražijo človeka zaradi njegovega malo drugačnega ozadja.

Ampak ni kaj, kazen je izvirna in poučna.
x1ijn
# 12.10.2018 ob 09:34
Bolj stvar EQ-ja kot IQ-ja. Vtis in učinek bodo pustila čustva, katera bodo tam doživeli, ne misli.
gledaec
# 12.10.2018 ob 10:15
Pogorišče TAM-a!?
Bivši TAM je danes industrijska cona z ogromno uspešnimi podjetji, Logističnim centrom pošte, športnimi centri,... O čem vi to?
Ramus
# 12.10.2018 ob 14:20
Odlična ideja, dajmo na prevzgojni obisk poslati tudi naše zagovornike kolaboracije,....
katiah
# 12.10.2018 ob 10:50
Pohvale vredno. Namesto odrivanja se bolj na rob druzbe, dobis prilozost za izobrazbo in pogled na fizicno manifestacijo tistega o cemer govoris. In ce to spremeni mnenje tudi samo 10% udelezencem je absolutno vredno.
ZETAC
# 12.10.2018 ob 12:21
Plavica1@Mislim, da se njegovih sorodnikov ni za bati, bolj se je bati naših častilcev čike Sima, ki vedno glasneje dvigujejo glave...
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 11:32
ZETAC # 12.10.2018 ob 11:11 Dobra ideja, tudi za marsikakere naše navijače kakšnega kluba, kot je npr. Crvena Zvezda, ogled številnih kočevskih jam, pa še kakšen rudniški jašek ipd...

Raje ne, mogoče je med navijači CZ kak sorodnik Sime Dubajiča, pa se bo v naslednji vojni spomnil, da je še veliko lufta tam, saj so pridni Janezi vse popucali, kar je čika Sima napolnil.
Šubidu
# 12.10.2018 ob 08:37
In kakšna bi bila kazen za GD in viole? Ok, GD bi lahko šli v mb gledat pogorišce TAMa. Kaj pa štajerci? Aja, so itak že vsi v LJ. Mogoče se jih lahko pošlje na Metelkovo ali pa tik pred zdajci v Cukrarno.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 19:29
ZETAC Plavica1@Mislim, da se njegovih sorodnikov ni za bati, bolj se je bati naših častilcev čike Sima, ki vedno glasneje dvigujejo glave...

Sorry, sem se slabo izrazil, sem mislil njegove "zemljake", tudi tiste, ki so že tu, pa še tiste, ki bodo z "osvobodilnimi" silami prišli z vzhodnega Balkana.
lance_
# 12.10.2018 ob 13:56
To so itak otroci v glavi...ljudje,ki jih nic ne strezne.
Kot je ze nekdo rekel v prejsnjih komentarjih,bodo prisli tja bodo pa desnice dvigali in plezali po ograjah...
Takim ni pomoci

Je pa poteza vredna hvale. Ze zaradi tega,ker bodo kaksnega fuzbal fanatika ki jih v angliji ne manjka in ki ima trenutno prepoved na stadion s tem pridobili njegovo zanimanje in mogoce lepse obnasanje-vsaj na stadionih.
Saj po raznih pajzlcih in kleeteh angleskega podzemlja je pa itak polno tega
Hardworker
# 12.10.2018 ob 12:36
smesno, antisemitski navijaci kluba katerega lastnik je Abramovic

Ni vsak žid avtomatsko semit. Abramović je evropski žid, ki nima semitskih genov. Najprej si morate razložiti pojem kaj pomeni semit in na koga se nanaša. Semiti so dejansko skoraj vsi Arabci, ne glede na vero in gre za pojmovanje rase oziroma njene genetske posebnosti. Antisemitizem se je začel nanašati samo na sovraštvo do židov, kar je zelo zgrešena definicija. Antisemitizem je tudi sovraštvo do Palestincev ali Arabcev na splošno.
anny22
# 12.10.2018 ob 12:01
Vsekakor podpiram izlet Viol na Metelkovo :D

Branje črne kronike naslednji dan bo zelo zanimivo.
Kapitan Kljuka
# 12.10.2018 ob 11:31
Kaka galama zaradi malo petja... Ta antisemitizem je tudi že prestopil vse meje...
miss_theory
# 12.10.2018 ob 10:46
@Šubidu: Skupni izlet na Teharje, v Kočevsko reko in še kam (v Sloveniji je več kot 600 povojnih grobišč) - hitro bi opazili, da se, kjer skupno sobivanje ni mogoče, ker ti nekdo ne paše, iz skandiranja neumnosti rodi morija.

Ja, res, dajte se pozanimati preden pišete o pogorišču TAM-a. Tam je danes industrijska cona. http://www.conatezno.si/

Drugače pa dobra ideja Chelsea. Kako se bo prijela, bo pa čas pokazal.
stewie
# 12.10.2018 ob 09:46
Super logika, da so primitivci zaradi svojega huliganstva in nestrpnosti še nagrajeni z izletom.
To me spominja na skeč od Javšnika iz leta 2004, ko je po telefonu iskal prevoznika za najhujše Viole, ki so si s svojim vedenjem med sezonk prislužili nagradni izlet, samo jih noben noče peljati. :)
https://youtu.be/RRlF4_k
7smQ
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 16:58
Antisemitizem je konstrukt za zascito ilegalne drzave Izrael. Kaj Palestinsci niso semiti, al kaj?
mooodeeel
# 12.10.2018 ob 13:28
Odlicen pristop!
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 11:29
miss_theory # 12.10.2018 ob 10:49 - kake ti pišeš? Ilegalni migranti ne morejo plavati čez Rokavski preliv. Se spomniš džungle pri Calaisu?

Potem bi mogoče prišel tak obisk Auswitzha prav tudi navijačem Callaisa in Pariza SG? No ja, džunglo so samo premestili iz Calaisa v Pariz, ker so imeli poln kufr turistov, zdaj jih je vedno manj.
kriticnamasa
# 12.10.2018 ob 12:36
Za Viole ni panike ,itak bodo vsi čez 10 let vključno z ostalimi v Avstriji ..tak da ne se bat ,Vzhod Slovenije bodo sam še penzionerji ostali .
ZETAC
# 12.10.2018 ob 11:11
Dobra ideja, tudi za marsikakere naše navijače kakšnega kluba, kot je npr. Crvena Zvezda, ogled številnih kočevskih jam, pa še kakšen rudniški jašek ipd...
Rozmarin
# 12.10.2018 ob 08:41
Prevzgoja? V stilu raznoraznih avtoritarnih sistemov? Zanimivo kako se zgodovina ponavlja.
Kazalo