Sebastjan Cimerotič bo tekmo spremljal v
Sebastjan Cimerotič bo tekmo spremljal v "civilu". Foto: MMC RTV SLO
Zadnji večni derbi
Ko sta se Maribor in Olimpija nazadnje srečala, so bili zmaji ravno na pol poti nazaj v Prvo ligo. Foto: MMC RTV SLO
Maribor - Olimpija
Tako ob Dravi kot ob Ljubljanici so navijači srečanje vzeli zares, kar pa varuhov redu in miru ne bi smelo presenetiti. Foto: www.nkmaribor.com
Zoran Pavlovič
Kapetan Pavlovič zaradi udarca in rdečega kartona ne sme igrati za Maribor, medtem ko njegovega kolega Cimerotiča muči obnovljena poškodba stegenske mišice. Foto: Marko Madžarac
Dragan Jelič
Dragan Jelič bo tekmo verjetno začel v napadu ob Marcosu Tavaresu. Foto: MMC RTV SLO
Gorica
Na 46 prvenstvenih tekmah je Gorica slavila 21-krat, Koper 12-krat, 13-krat pa so se Primorci razšli brez zmagovalca. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Pušnik
Marjan Pušnik ima vse adute v svojih rokah, kar bi moralo Velenjčane obdržati na vrhu lige tudi po 4. krogu. Foto: MMC RTV SLO
Pred velikim nogometnim derbijem

Dobro napolnjeni Ljudski vrt (naložba se Štajercem počasi že vrača) z Violami in Green Dragonsi na čelu bo priča prvemu prvenstvenemu srečanju "zeleno-belih" in "vijoličastih" po 57 mesecih. Slovenski prvaki se bodo po bridkem izpadu iz Lige prvakov postavili zoper povratnika med slovensko elito, ki je hkrati tudi prvak II. SNL.

Prenos tekme bo na TVS 2 in MMC-jevem kanalu (komentator Ivo Milovanovič)

Tribune so obraz derbija
Uradna statistika Prve lige navaja, da se NK Maribor in NK Olimpija Ljubljana še nista nikoli srečala! Pravnoformalno to drži, če je tako tudi na navijaško-čustveni ravni, pa bodo pokazale tribune v štajerski prestolnici, medtem ko s(m)o mediji s svojim zanimanjem to že potrdili.

Brez kapetanov na igrišču
"Napovedujem dobro igro svoje ekipe in zmago pred polnim Ljudskim vrtom," je napoved kapetana Maribora Zorana Pavloviča, ki zaradi kazni ne bo igral.

Derbi bo minil tudi brez kapetana Olimpije Sebastjana Cimerotiča, ki si je prejšnji petek na tekmi proti Rudarju natrgal mišico na notranji strani desnega stegna (t. i. aduktor) in še ni okreval. Vsak dan sodeluje s fizioterapevtom Gašperjem Suhadolnikom, da bi bil pripravljen za derbi, pa je obiskal tudi specializiranega zdravnika v Celju.

Cimerotič: Šli bi v "rizik", če bi igral
"Poskušali smo z nekimi zdravilnimi stvarmi, a ni šlo. Vse smo poskušali narediti, na vse mogoče načine, vendar bi šli v "rizik", če bi igral. Mogoče bi se vse skupaj dobro izteklo, tako kot je treba, ali pa bi se še bolj "potrgalo" in bi bil odsoten dva ali tri mesece," je za MMC povedal "Cime".

Ljubljančani so kot po navadi trenirali v Mengšu, pred derbijem pa se niso odločili za karanteno. V soboto ob 14.00 bodo opravili še "gimnastiko" in se po kosilu odpravili v Maribor. Zaradi poškodbe je vprašljiv tudi nastop brazilskega branilca Bonifacia.

Oblak: Potrebujemo športno srečo
"To je tekma kot vsaka tekma. Težava je samo to, da imajo oni svoje probleme, mi pa svoje probleme. Težko bomo sestavili ekipo. Upam, da bomo pošteno odigrali in da bomo imeli tudi veliko športne sreče, kajti v tem trenutku jo res potrebujemo," je v napovedih skromen trener Olimpije Brane Oblak.

Jelič: Favorita ni
Pri Štajercih bodo manjkali Dalibor Volaš, ki se je poškodoval v sredo proti Zürichu, Aleš Mejač, Janez Aljančič in rezervni vratar Marko Pridigar. "To je neka posebna tekma in poseben dan. Mislim, da favorita ni, na igrišču se bo pokazalo, kako in kaj. Mislim, da s pomočjo naših navijačev ne bi smelo biti težav, kljub temu da seveda spoštujemo Olimpijo, pozdravljamo njeno vrnitev v prvo ligo in upamo na čim več takih derbijev," pravi Dragan Jelič.

Novopečeni slovenski reprezentant Elvedin Džinič izžareva pripravljenost varovancev Darka Milaniča, da hitro pozabijo na sredin šok: "Dobro se moramo spočiti in pozabiti na ta poraz. Mislim, da ne bo težav. Pričakujem našo dobro igro in zmago."

Vsekakor se obeta spektakel, ki vabi, da si ga ogledate v živo ali vsaj v televizijskem ali spletnem prenosu!

S. P - poklicni nogometaš
Med izmenjavanjem udarcev med sindikatom (Dejan Stefanovič) in nogometno zvezo (Ivan Simič) se je izvedelo, da je v Sloveniji pri klubih zaposlenih samo 18 nogometašev, medtem ko je preostalih 186 registriranih kot poklicni športniki oz. po domače samostojni podjetniki, ki klubom za svoje usluge izdaja račune. Seveda se v ozadju nenavadne realnosti skriva manjša davčna obremenitev vpletenih.

MARIBOR (6.) - OLIMPIJA (8.) (sobota ob 20.15)
Stara Olimpija in Maribor sta se v "večnem derbiju" srečala 70-krat (20-krat v Jugoslaviji, 41-krat v slovenskem prvenstvu in še 9-krat v pokalu). Reinkarnacija "zmajev" in "vijoličasti" so se edinkrat do zdaj na uradni tekmi srečali 24. oktobra 2007 v četrtfinalu pokala, ko so Štajerci slavili s 3:1. Skupno je boljši Maribor - 31 zmag, 18 remijev in 22 porazov - Olimpija ima seveda ravno obratno statistiko.

Zmaga in tri točke je obveza za Štajerce, da nekoliko le potolažijo sebe in navijače, preden se zaženejo v naslednjo visoko evropsko oviro po imenu Sparta Praga. Ljubljančani računajo na podoben podvig, kot so ga izvedli v Gorici, saj realno še niso kos uspešnejšemu tekmecu, ki bo igral brez ideologa moštva Pavloviča.

NAFTA (10.) - LABOD DRAVA (9.) (sobota ob 17.30)
Obračun dna lestvice in dveh klubov, ki ju pestijo težave. Skromna Nafta upa, da bo trener Nebojša Vučičević le nekako uglasil prekmursko moštvo, ki si obeta nekaj okrepitev. Drava je načeta zaradi slabšega finančnega stanja in računa na preblisk kakšnega izmed igralcev, ki si želi zamenjati sredino.

HIT GORICA (3.) - LUKA KOPER (1.) (sobota ob 20.00)
Primorski derbi bo v globoki senci dogajanja v Mariboru, čeprav se bosta srečali moštvi z vrha lige. Koprčani so odločeni, da nadaljujejo serijo zmag in dokažejo, da dober začetek prvenstva ni le naključje. "Vrtnice" se veselijo zdravega in razpoloženega Etiena Velikonje, ki naj bi s svojo kakovostjo prevesil tehtnico na stran gostiteljev, a na drugi strani je druščina, ki jo vodi prekaljeni in še vedno navdahnjeni Miran Pavlin.

INTERBLOCK (4.) - MIK CM CELJE (5.) (nedelja ob 17.30)
Ljubljančani se z bledima predstavama proti Metalurgu niso proslavili, pri čemer so svoj delež odigrale tudi številne zdravstvene težave. Mogoče v najbogatejšem slovenskemu klubu "škripa" sistem kondicijske priprave in zdravniške oskrbe? Celjani iz tedna v teden ponujajo različne obraze, marsikaterega igralca motivirajo predvsem uspešne prodaje soigralcev na tuje.

RUDAR VELENJE (2.) - DOMŽALE (7.) (nedelja ob 19.00)
Srečanje kluba v vzponu in kluba, ki počasi, a zanesljivo zapušča vrh slovenske lige. "Knapi" v zatišju so mirni in preudarni, urejene razmere so najtrdnejši temelj, na katerem lahko v Velenju zgradijo uspešnico jesenskega dela. Domžal se držita smola in neučinkovitost, kar je s pridom izkoristila le Gorica.

Pred velikim nogometnim derbijem