Nekdanji vrhunski nogometni sodnik Pierluigi Collina je izrazil nezadovoljstvo nad nekaterimi predpisi v nogometnih pravilih. Foto: EPA
Nekdanji vrhunski nogometni sodnik Pierluigi Collina je izrazil nezadovoljstvo nad nekaterimi predpisi v nogometnih pravilih. Foto: EPA

Pomembno je, da se oškodovani ekipi vrne priložnost za zadetek. To se tudi omogoči s strelom z bele točke. Da pa hkrati še izključiš igralca nasprotne ekipe, je pa odločno preveč.

Luis Suarez
Takole je Luis Suarez (desno) v podaljšku četrtfinalnega obračuna zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki z roko izbil žogo na golovi črti in rešil najverjetneje zmagoviti zadetek Gane. Napadalec je bil kaznovan z rdečim kartonom, strel z bele točke pa je Asamoah Gyan poslal v prečko. Po izvajanju 11-metrovk so Urugvajci nato napredovali v polfinale, Suarez, ki je po tekmi dejal, da mu je uspela obramba turnirja, pa je zaradi poteze v domovini postal narodni junak. Foto: EPA

Sloviti italijanski sodnik, ki je v mednarodnem nogometu pravico delil med letoma 1995 in 2005, je pred finalom Evropske lige v Torinu spregovoril o (spornih) sodniških odločitvah, prav tako pa tudi o nogometnih pravilih. 54-letni sodnik je obenem predlagal nekaj rešitev.

Tudi drugi bi moral zapustiti zelenico
"Nogometna pravila so na strani tistih, ki delajo prekrške. Prednost dajejo tistim, ki je ne bi smeli imeti," je povedal in pojasnil, da ga nadvse moti, ko po grobem prekršku en igralec igrišče začasno zapusti, drugi, ki je prekršek storil, pa lahko nadaljuje. "Morda bi lahko v prihodnosti zahtevali, da tudi tisti igralec, ki naredi prekršek, zelenico zapusti, dokler se drugi ne vrne," je dodal.

Kaj pa menite vi?
Se strinjate z razmišljanjem Pierluigija Colline? Bi moral igralec, ki stori prekršek, res zapustiti zelenico, dokler se drugi, ki potrebuje pomoč zdravnika/fizioterapevta, ne vrne? Katere spremembe pravil bi še predlagali? Vabljeni h komentiranju pod člankom.


Sporna t. i. 'trojna kazen'

Hkrati je poudaril, da se nikakor ne more strinjati s t. i. 'trojno kaznijo', ki lahko med tekmo doleti nogometaša. Namreč, po pravilih bo igralec, ki v kazenskem prostoru stori prekršek in s tem nasprotniku onemogoči priložnost za zadetek, zakrivil 11-metrovko, prejel bo rdeč karton in na ta način izgubil še možnost za nastop na naslednji tekmi. Evropska nogometna zveza je na Mednarodno komisijo za nogometna pravila že naslovila predlog, da se igralca, ki v takšnem primeru zakrivi prekršek za najstrožjo kazen, kaznuje z rumenim, in ne rdečim kartonom. Predlog je komisija v nadaljnjo razpravo predala posebnemu strokovnemu svetu.

"Pomembno je, da se oškodovani ekipi vrne priložnost za zadetek. To se tudi omogoči s strelom z bele točke. Da pa hkrati še izključiš igralca nasprotne ekipe, je pa odločno preveč," je prepričan Collina.

Treba je ločiti med prekrški
Poudaril je, da je tudi treba ločevati med preprečevanjem priložnosti za zadetek in čistega zadetka. Svoje misli je podkrepil z dogodkom s prejšnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki, ko je urugvajski napadalec Luis Suarez na golovi črti z roko odbil žogo in Gani preprečil zadetek. Suarez je moral predčasno pod prho, Gancem pa mreže ni uspelo zatresti niti s kazenskim strelom. "Suarez je preprečil čisti zadetek, zato 11-metrovka ni bila pravična. Ampak to je že popolnoma druga zgodba," je še dodal.

Pomembno je, da se oškodovani ekipi vrne priložnost za zadetek. To se tudi omogoči s strelom z bele točke. Da pa hkrati še izključiš igralca nasprotne ekipe, je pa odločno preveč.