Cristiano Ronaldo je z bližine zadel z glavo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je z bližine zadel z glavo. Foto: Reuters
Ivan Rakitić
Hrvate čaka veliko dela v torek na Maksimirju. Foto: EPA
Roman Zozulja
Roman Zozulja je načel mrežo Francozov v Kijevu. Foto: Reuters
Kostas Mitroglou
Kostas Mitroglou je dosegel dva zadetka za Grke. Foto: EPA
Ronaldo - Ibrahimović 1:0

Gostitelji so imeli na stadionu Luz veliko premoč, zmagali bi lahko še precej bolj zanesljivo. V torek se obeta napeta tekma v Stockholmu.
Švedi nevarni le v prvem delu
Že v 5. minuti je Joao Moutinho z leve strani zadel zunanji del mreže, na drugi strani pa je zapretil Johan Elmander. V 20. minuti je Rui Patricio s parado odbil nevaren poskus Sebastiana Larssona, blizu je bil tudi Kim Källström. Tik pred odmorom je Ronaldo z glavo meril mimo vrat, nenatančen je bil tudi Pepe.
Ibrahimović popolnoma neviden
Na začetku drugega polčasa so Portugalci pritisnili. V 50. minuti je Ronaldo meril prek vrat. Andreas Isaksson je 20 minut pred koncem ustavil poskus Luisa Nanija z roba kazenskega prostora. Švedi so bili vse bolj pod pritiskom, Zlatan Ibrahimović je bil odrezan.
Ronaldo najprej v mrežo, nato še v prečko
Selektor Portugalske je v igro poslal Huga Almeido in Josueja, napadi gostiteljev so se vrstili. Osem minut pred koncem je Miguel Veloso ušel po levi strani in podal pred vrata, Ronaldo pa je z glavo s štirih metrov matiral Isakssona. Štiri minute pred koncem je Almeida z leve strani podal v kazenski prostor, Ronaldo pa je z močnim strelom z glavo zatresel prečko.

Vratar Haldorsson islandski junak
Pred 12.000 gledalci v Reykjaviku so imeli Hrvati kar 40 minut igralca več, a tega niso znali unovčiti. V 50. minuti je Olafur Skulason podrl Ivana Perišića, ki bi lahko sam stekel proti vratom, zato mu je sodnik Alberto Undiano Mallenco pokazal rdeči karton. Izbranci Nika Kovača so nato silovito pritisnili.
Zelo nevaren je bil Ivica Olić, ki je vstopil na začetku drugega polčasa, a je bil vedno na mestu sijajni vratar gostiteljev Hannes Thor Haldorsson. Ustavil je tudi poskusa Daria Srne in Perišića. Islandci so zelo dobro pokrili Maria Mandžukića, ki ni imel večjih priložnosti.
Francozi v težkem položaju
Ukrajinci so v Kijevu z 2:0 ugnali Francoze. Po uri igre je za veliko navdušenje 67.000 navijačev na olimpijskem stadionu poskrbel Roman Zozulja. Začel je akcijo z izjemno podajo s peto, Edmar je opazil napadalca, ki je nato z bližine ukanil Huga Llorisa. Osem minut pred koncem je Laurent Koscielny podrl Zozuljo v kazenskem prostoru, z bele točke je bil natančen Andrej Jarmolenko. Francoze čaka v torek na Stade de Franceu ogromno dela. Zadnjič so mundial izpustili leta 1994.

Mitroglou zagotovil Grkom lepo prednost
V Pireju je bilo najbolj zanimivo na začetku srečanja na razprodanem stadionu Georgios Karaiskakis. Konstantinos Mitroglou se je v 14. minuti po podaji Dimitriosa Salpingidisa izognil ofsajd zanki in z levico zadel za 1:0. Pet minut zatem je z glavo izenačil Bogdan Stancu po podaji Gabriela Torjeja s prostega strela. Le dve minuti pozneje je Salpingidis znova poskrbel za evforijo na tribunah po podaji Vassilisa Torosidisa.
Mitroglou je z drugim zadetkom v 66. minuti poskrbel za odlično popotnico nekdanjih evropskih prvakov. Rezervist Fanis Gekas je še četrtič zatresel mrežo Romunov, vendar je bil v prepovedanem položaju. V sodnikovem dodatku je Costin Lazar prejel drugi rumeni karton.
Žreb bo 6. decembra
Nastop so si od skupno 53 evropskih reprezentanc že zagotovile Belgija, Italija, Nemčija, Nizozemska, Švica, Rusija, Bosna in Hercegovina, Anglija in Španija.
Iz Azije so se na SP 2014 že uvrstili Iran, Južna Koreja, Japonska in Avstralija, iz Južne Amerike Brazilija kot gostiteljica, Argentina, Kolumbija, Čile in Ekvador, iz Severne oziroma Srednje Amerike pa ZDA, Kostarika in Honduras.
Žreb skupin za SP 2014 bo 6. decembra v Bahii.

Dodatne kvalifikacije za SP 2014, prve tekme:
ISLANDIJA - HRVAŠKA 0:0
RK: Skulason 50./Islandija

Islandija: Halldorsson, Skulason, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason , Gunnarsson, G. Sigurdsson, Gudmundsson, Bjarnason, Sigthorsson ( 46./Gudjohnsen), Finnbogason ( 63./Gislason).

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Čorluka, Šimunić, Pranjić, Modrić, Rakitić, Iličević ( 46./Olić), Eduardo ( 72./Rebić), Perišić, Mandžukić ( 87./Benko).

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija)


GRČIJA - ROMUNIJA 3:1 (2:1)
Mitroglou 14., 67., Salpingidis 21.; Stancu 19.
RK: Lazar 92./Romunija

Grčija: Karnezis, Torosidis, Holebas, Sokratis, Siovas , Katsouranis ( 86./Samaris), Tziolis, Maniatis ( 77./Karagounis), Salpingidis, Samaras, Mitroglou ( 80./Gekas).

Romunija: Lobont, Matel, Goian, Gardos, Rat , Bourceanu ( 75./Lazar ), Cocis , Stancu, Tanase, Torje ( 75./Grozav), Marica.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)




PORTUGALSKA - ŠVEDSKA 1:0 (0:0)
Ronaldo 82.

Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira , Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Miguel Veloso, Raul Meireles ( 78./Josue), Joao Moutinho, Nani, Ronaldo , Postiga ( 66./Almeida).

Švedska: Isaksson, Lustig, Nilsson, Antonsson, Olsson, Elm ( 72./Wernbloom), Källström ( 78./A. Svensson), Larsson , Kačaniklić, Elmander ( 88./Gerndt), Ibrahimović.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)




UKRAJINA - FRANCIJA 2:0 (0:0)
Zozulja 61., Jarmolenko 82./11-m
RK: Kučer 94.; Koscielny 91.

Ukrajina:
Pjatov, Fedecki , Hačeridi, Kučer , V. Ševčuk , Rotan, Stepanenko, Jarmolenko, Edmar ( 77./Bezus), Konopljanka ( 92./Gusev), Zozulja ( 86./Seleznev).

Francija: Lloris, Debuchy, Koscielny , Abidal, Evra, Pogba, Matuidi, Remy ( 64./Sissoko ), Nasri ( 80./Valbuena), Ribery, Giroud ( 70./Benzema).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Povratne tekme bodo v torek.

Ronaldo - Ibrahimović 1:0